Máte doma přebytek třešní, jahod či jiného ovoce? Co si takhle upéct něco dobrého ke kávě? Sladkou tečku si můžete dopřát, i pokud si zrovna hlídáte linii, existuje totiž celá řada zdravějších a odlehčených receptů. Klíčem jsou ale jednoznačně ty správné suroviny. I z vašeho koláče se tak může stát kvalitní, lehká a výživná svačinka. V článku vám přinášíme recept na super rychlý a jednoduchý špaldový koláč.
Mouka a její druhy
Základem každého koláče je obvykle mouka. S rostoucím zájmem o zdravou výživu se však zvedá poptávka také po méně tradičních druzích. Kromě klasické pšeničné mouky tak na pultech obchodů naleznete celou řadu dalších variant plných prospěšných minerálů, které navíc dodají výbornou chuť. Výběr mouky se postupně rozšiřuje i pro celiaky, kteří musí kvůli nesnášenlivosti lepku volit bezlepkové varianty.
Co se týče klasické mouky s lepkem, namísto ní můžete dezert ozvláštnit například moukou špaldovou. Špaldu pěstovali naši předci po tisíce let, pak se na chvíli na tuto obilninu s lehce oříškovou chutí zapomnělo, a nyní se opět hlásí o stále místo v českých kuchyních. Je bohatá například na železo, fosfor či hořčík a obsahuje vitaminy A nebo E. Díky specifické chutí se skvěle hodí pro přípravu sladkého pečiva. Sáhnout ale můžete také po celozrnné či ovesné mouce.
Bezlepková mouka
Z bezlepkových variant máte na výběr například mezi pohankovou, rýžovou či kukuřičnou alternativou. Ta poslední se hodí spíše pro slané pokrmy, jako je chleba či polenta. Pohanková mouka je velmi výživná, naleznete v ní vitaminy E nebo skupiny B a minerály jako zinek, měď a hořčík. Na koláče či buchty je také vhodná exotická přirozeně jemně nasládlá kokosová mouka. Nebojte se experimentovat.
Pokud s pečením z jiných druhů mouk teprve začínáte, zkuste v oblíbeném receptu nahradit zpočátku například jednu třetinu pšeničné jiným druhem. Různé alternativy totiž mívají lehce odlišné vlastnosti při pečení. Například pohankovou mouku můžete kombinovat se špaldovou či pšeničnou v poměru 1:3. Zcela odlišně se chovají bezlepkové mouky, těsto z nich má tendenci se více lepit a trhat.
Zaměřte se i na kvalitu
Našli jste si super recept s netradiční moukou a bez klasického bílého cukru? Mlsat tak budete moct bez výčitek. Zkuste se ale při výběru surovin zaměřit i na jejich kvalitu. Záruku poskytuje označení potravin zkratkou BIO. Produkty ekologického zemědělství jsou značeny logy biolistu či biozebry. Kromě toho, že koláč nebude obsahovat žádné stopy chemie z hnojiv či postřiků, podpoříte také produkci šetrnou k přírodě. V bio kvalitě navíc seženete mouku, mléko, kakao či ovoce.
Pokud zrovna doma žádné nemáte, ale přesto si zdravý ovocný koláč chcete upéct, kromě nabídky v běžných supermarketech je sezónní ovoce v bio kvalitě dostupné také u lokálních farmářů. Můžete tak výpravu pro ingredience spojit s malým výletem na eko farmu.
Recept na špaldový koláč
- 300 g bio špaldové hladké mouky
- 80 g bio třtinového cukru
- polovina bio prášku do pečiva
- 100 g bio másla
- 1 bio vejce
- 150 ml bio mléka
- ovoce v bio kvalitě dle chuti
Mouku promíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Vejce rozšlehejte s rozpuštěným máslem a mlékem, obě směsi důkladně spojte. Vlijte jej do vymazané, či pečícím papírem vystlané, formy a poklaďte ovocem. Pečte půl hodiny na 180 °C.