Veganství a vegetariánství je stále populárnějším způsobem životního stylu, jedná se ale o velmi specifické způsoby stravování. Kampaň „Rostlinné pondělí“, která v různých podobách existuje již přes 100 let, neprosazuje vegetariánství nebo veganství jako takové, ale větší množství jídel z rostlinných zdrojů tak, aby byl jídelníček vyvážený. Pro začátek zařazením jednoho vege-dne.
Jáhlová kaše s rostlinným mlékem, kompotovaným ovocem a ořechy
Ingredience na 1 porci:
- 75 g jáhel
- 200 ml rostlinného mléka
- 10 g Flora Original
- 100 g kompotovaných meruněk nebo švestek
- 20 g vlašských ořechů
Postup:
Na přípravu kaše můžeme použít buď jáhly, nebo instantní jáhlovou kaši. Pokud zvolíme jáhly, je nutné je před vařením nejprve propláchnout studenou vodou a pak je spařit vroucí vodou. Potom na ně nalijeme vařící rostlinné mléko a jáhly na mírném ohni uvaříme doměkka. Hotovou kaši omastíme Florou Original a ozdobíme kompotovanými meruňkami nebo švestkami a nasekanými ořechy.
Pohanková kaše s rostlinným mlékem a skořicí
Ingredience na 1 porci:
- 50 g pohanky
- 10 g Flora Linie
- 200 ml rostlinného mléka
- 100 ml vody
- 1 lžíce agávového sirupu
- 10 g lněného semínka
- skořice
- ořechy a čerstvé ovoce dle potřeby (tip: borůvky, mandle)
Postup:
Do hrnce nalijeme rostlinné mléko s vodu a přivedeme k varu. Přidáme pohanku a vše důkladně promícháme. Odstavíme a necháme chvíli odstát. Přidáme Floru Linie a zamícháme. Dochutíme skořicí, agávovým sirupem a lněným semínkem.
Karbanátky z červené řepy se sójovou drtí & batátové pyré
Ingredience na 4 porce karbanátky:
- 150 g sójového granulátu
- 500 g červené řepy
- 250 g mouky
- 3 lžíce sójové omáčky
- 250 ml vody
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce chia semínek
- rostlinný olej
Postup:
Budeme potřebovat sójový granulát připravený podle návodu. Granulát necháme okapat a dáme do mísy, přimícháme syrovou červenou řepu, kterou oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme vodu, chia semínka, sójovou omáčku, prolisovaný česnek a nakonec mouku. Ze směsi vytvarujeme karbanátky. Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme olejem. Pečeme při teplotě 180 °C, dokud nemají karbanátky světle hnědou kůrku.
Ingredience na 4 porce batátové pyré:
- 2 větší batáty
- 40 g Flora Original
- 400 ml rostlinného mléka
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
Batáty oloupeme, nakrájíme a vaříme ve vodě do změknutí. Uvařené batáty scedíme, přidáme Floru a rostlinné mléko. Tyčovým mixérem vymícháme hladké pyré.
Celozrnný chléb s celerovo-mrkvovou pomazánkou
Ingredience na 1 porci:
- 80 g celozrnného chleba
- ½ celeru
- 1 menší mrkev
- sůl, citronová šťáva a petrželová nať dle chuti
- 10 g Flora Original
Postup:
Najemno nastrouháme celer a mrkev, osolíme, přidáme citronovou šťávu a smícháme s Florou Original. Ozdobíme petrželovou natí a podáváme s celozrnným chlebem.
Žitný chléb s bazalkovou pomazánkou
Ingredience na 6 porcí:
- 150 g Flora Original
- 60 g bazalky
- 80 g sušených rajčat
- půl lžičky mleté papriky
- sůl a pepř dle chuti
- žitný chléb (1 porce = 80 g)
Postup:
Rajčata i bazalku posekáme co nejvíce najemno a v míse vše smícháme s Florou a ostatními ingrediencemi. Okořeníme dle chuti.