Přinášíme inspirace nejen pro vegany v podobě rostlinných receptů

0
378

Veganství a vegetariánství je stále populárnějším způsobem životního stylu, jedná se ale o velmi specifické způsoby stravování. Kampaň „Rostlinné pondělí“, která v různých podobách existuje již přes 100 let, neprosazuje vegetariánství nebo veganství jako takové, ale větší množství jídel z rostlinných zdrojů tak, aby byl jídelníček vyvážený. Pro začátek zařazením jednoho vege-dne.

Jáhlová kaše s rostlinným mlékem, kompotovaným ovocem a ořechy

Ingredience na 1 porci:

  • 75 g jáhel
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 10 g Flora Original
  • 100 g kompotovaných meruněk nebo švestek
  • 20 g vlašských ořechů

Postup:

Na přípravu kaše můžeme použít buď jáhly, nebo instantní jáhlovou kaši. Pokud zvolíme jáhly, je nutné je před vařením nejprve propláchnout studenou vodou a pak je spařit vroucí vodou. Potom na ně nalijeme vařící rostlinné mléko a jáhly na mírném ohni uvaříme doměkka. Hotovou kaši omastíme Florou Original a ozdobíme kompotovanými meruňkami nebo švestkami a nasekanými ořechy.

Pohanková kaše s rostlinným mlékem a skořicí

Ingredience na 1 porci:

  • 50 g pohanky
  • 10 g Flora Linie
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • 10 g lněného semínka
  • skořice
  • ořechy a čerstvé ovoce dle potřeby (tip: borůvky, mandle)

Postup:

Do hrnce nalijeme rostlinné mléko s vodu a přivedeme k varu. Přidáme pohanku a vše důkladně promícháme. Odstavíme a necháme chvíli odstát. Přidáme Floru Linie a zamícháme. Dochutíme skořicí, agávovým sirupem a lněným semínkem.

Karbanátky z červené řepy se sójovou drtí & batátové pyré

Ingredience na 4 porce karbanátky:

  • 150 g sójového granulátu
  • 500 g červené řepy
  • 250 g mouky
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 250 ml vody
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce chia semínek
  • rostlinný olej

Postup:

Budeme potřebovat sójový granulát připravený podle návodu. Granulát necháme okapat a dáme do mísy, přimícháme syrovou červenou řepu, kterou oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme vodu, chia semínka, sójovou omáčku, prolisovaný česnek a nakonec mouku. Ze směsi vytvarujeme karbanátky. Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme olejem. Pečeme při teplotě 180 °C, dokud nemají karbanátky světle hnědou kůrku.

Ingredience na 4 porce batátové pyré:

  • 2 větší batáty
  • 40 g Flora Original
  • 400 ml rostlinného mléka
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Batáty oloupeme, nakrájíme a vaříme ve vodě do změknutí. Uvařené batáty scedíme, přidáme Floru a rostlinné mléko. Tyčovým mixérem vymícháme hladké pyré.

Celozrnný chléb s celerovo-mrkvovou pomazánkou

Ingredience na 1 porci:

  • 80 g celozrnného chleba
  • ½ celeru
  • 1 menší mrkev
  • sůl, citronová šťáva a petrželová nať dle chuti
  • 10 g Flora Original

Postup:

Najemno nastrouháme celer a mrkev, osolíme, přidáme citronovou šťávu a smícháme s Florou Original. Ozdobíme petrželovou natí a podáváme s celozrnným chlebem.

Žitný chléb s bazalkovou pomazánkou

Ingredience na 6 porcí:

  • 150 g Flora Original
  • 60 g bazalky
  • 80 g sušených rajčat
  • půl lžičky mleté papriky
  • sůl a pepř dle chuti
  • žitný chléb (1 porce = 80 g)

Postup:

Rajčata i bazalku posekáme co nejvíce najemno a v míse vše smícháme s Florou a ostatními ingrediencemi. Okořeníme dle chuti.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here