Pochutiny z velikonočních vajíček. Vyzkoušejte „skotská“ vejce

0
64
Foto pixabay

Velikonoce klepou na dveře a vy jistě přemýšlíte, jakou specialitu letos z vajíček připravit. Přinášíme hned několik receptů, kterými oslníte i náročné gurmány. Vyzkoušet můžete kulinářskou specialitu – tzv. skotská vejce, plněná vajíčka hráškovou náplní, nebo třeba oblíbenou vajíčkovou pomazánku. Při výběru kvalitních vajec se doporučujeme zaměřit na taková, která pochází z produkce ekologického zemědělství. Budete mít jistotu, že slepičky žily v těch nejlepších přirozených podmínkách.

Tradice zdobení vajíček započala nejspíš už ve starověku, kdy si lidé na začátku jara barvili skořápky vajíček, aby si připomněli počátek života. Tento zvyk praktikovali i v Egyptě nebo Persii, kde se na svátky jara barvila vejce načerveno. Až s křesťanstvím dostalo barvení vajíček jiný rozměr. Kromě náboženské symboliky byl pak důvod čistě praktický. Po půstu, který mimo jiné zakazoval pojídání vajíček, se jejich zásoby nahromadily a lidé tak řešili, co s tím. Uvařená vejce měla delší trvanlivost, ale bylo potřeba je rozlišit. A tak se vařená barvila na červeno. Postupem času se začaly používat i další přírodní barvy a vajíčka se také po večerech různě zdobila a darovala koledníkům.

Vejce z eko farmy

Zaměřte se při výběru vajíček na ta kvalitní, která pocházejí z ekologického zemědělství. Bio vejce koupíte jak v supermarketech, tak přímo na ekofarmách. Řada z nich dnes své produkty prodává ve faremních obchodech nebo také pomocí tzv. bedýnkových systémů či přes e-shop. Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz a lovimebio.cz a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na myjsmebio.cz. Uvidíte, že se nějaká najde i ve vašem okolí. A pokud zrovna nemáte čas na nějakou tu ekofarmu vyrazit, nezoufejte a vyrazte do nejbližšího maloobchodu. Vejce z ekologického chovu spolehlivě poznáte jedině podle označení logy biolistu nebo biozebry na obalu a kódu začínajícího číslicí 0 přímo na vajíčku. Právě první číslice na vajíčku označuje, jak byla slepice, která vejce snesla, chována a pro ekologické chovy, tedy bio vejce, je určena číslice 0.

Náš tip: Nevíte, kde bio vajíčka sehnat? Zkuste například Biofarmu Slunečná na šumavské Želnavě. Nejen, že nakoupíte báječné bioprodukty, ale navíc si užijete krásný výlet za zvířaty.  

„Skotská“ vejce

skotska vejce
Foto: BIO
  • 500 g bio mletého bio masa
  • 5 ks bio vajec uvařených natvrdo
  • 1 ks bio vejce čerstvé
  • 1 ks bio šalotky
  • 150 g bio mouky
  • 300 g bio strouhanky
  • hrst nasekané bio petrželky
  • špetka soli a pepře
  • špetka bio muškátového květu

Vajíčka uvařená natvrdo oloupeme a obalíme v mouce. Dále si připravíme mleté maso, které okořeníme muškátovým květem, solí a pepřem. Na závěr přidáme petrželku nasekanou najemno. Masovou směs rozdělíme na 5 stejných dílů, ze kterých tvarujeme placičky. Na každou pak položíme vajíčko a touto masovou směsí ho zabalíme. Vytvarujeme koule, které obalíme v trojobalu tak, jako klasické řízky. Kuličky smažíme namočené v oleji na pánvi nebo fritovacím hrnci asi 5 minut do zlatova. Podáváme s bramborem nebo za studena s chlebem a hořčicí.

Plněná vejce hráškovým pyré (8 kusů)

Plnena vejce hraskovym pyre 8 kusu
Foto: BIO
  • 4 ks bio vajec uvařených natvrdo
  • ¼ hrnku bio hrášku
  • 1 ks bio česneku
  • šťáva z půlky bio citronu
  • 1 lžíce bio majonézy
  • špetka soli a pepře na dochucení

Vajíčka oloupejte, očistěte a vyjměte z nich žloutek. Tyčovým mixérem pak zapracujte hrášek (můžete čerstvý i sterilovaný), postupně přidejte žloutky, česnek nakájený najemno, lžíci majonézy, citronovou šťávu, sůl a pepř na dochucení. Takto připravený krém dejte do zdobičky a naplňte ním přepůlená vejce.

Lahodná vajíčková pomazánka

Lahodna vajickova pomazanka
Foto: BIO
  • 8 ks bio vajec uvařených natvrdo
  • 120 g bio másla pokojové teploty
  • 2 lžičky bio hořčice
  • špetka soli a pepře
  • bio jarní cibulka a ředkvičky na ozdobení

Vajíčka uvařená natvrdo oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte změklé máslo a hořčici. Vše promíchejte a výslednou směs dochuťte solí s pepřem. Před namazáním doporučujeme nechat odležet. Dle chuti můžete navíc přidat také nastrouhaný tvrdý sýr, žervé či trochu majonézy.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here