S babím létem je neodmyslitelně spjaté voňavé sezónní ovoce v podobě jablek a švestek. S oběma druhy se dá v kuchyni přímo kouzlit a mají široké využití. Navíc je v sušené podobě můžete snadno uchovat až do zimy. A pokud jste při pomyšlení na tyto dobroty dostali chuť na něco sladkého, přinášíme vám hned dva tipy na skvělé ovocné pochoutky.
Povidla, koláče, bublaniny nebo třeba džemy a marmelády – abyste měli jistotu, že bude výsledek opravdu výtečný a plný chuti, měli byste při volbě produktů dbát na to, abyste vybírali z těch kvalitních. Září je měsícem biopotravin a v regionech se při této příležitosti koná řada nejrůznějších akcí, kde se můžete s farmáři seznámit a ochutnat jejich bioprodukty.
Jablečný džem provoněný skořicí
- asi 1 kg oloupaných bio jablek, nakrájených na kostičky
- 40 ml šťávy z bio citrónu
- kůra z jednoho bio citrónu
- 120 g bio třtinového cukru
- 200 ml bio jablečného moštu
- 1 sáček bio vanilkového cukru
- 1 lžička bio mleté skořice
Do většího hrnce přidejte jablečný džus, citrónovou šťávu, kůru, cukry a skořici. Nakonec vmíchejte také jablíčka. Směs přiveďte k varu a nechte vařit přibližně čtvrt hodiny. Následně snižte teplotu a vařte dalších 15 minut, dokud směs nezhoustne. Horký džem přelijte do sklenic, dobře uzavřete a nechte zcela vychladnout. Doporučujeme skladovat v chladu a tmavé místnosti.
Švestková bublanina pro zářivější víkend
- Asi 450 g vyloupaných bio švestek
- 1 hrnek bio polohrubé mouky
- 40 g bio bramborového škrobu
- 1 lžička bio prášku do pečiva
- ½ hrnku bio třtinového cukru
- ½ hrnku bio rostlinného oleje
- 2 ks bio vejce
- 4 lžíce bio mléka
Ovoce omyjte a vypeckujte. Do mísy přidejte postupně vejce, cukr a olej. Směs umíchejte do pěny. Následně přilijte mléko, přisypejte mouku s kypřicím práškem a bramborovým škrobem. Dobře zamíchejte. Poté so připravte plech, který vymažte máslem nebo olejem. Z mouky, cukru a másla prsty nachystejte drobenku. Těsto vylijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Nahoru přidejte ovoce. Posypte drobenkou a pečte asi půl hodiny na 180 stupňů.
Zdroj: BIO