Znáte melounový džem? Zkuste si ho doma připravit

0
71

Melounové smoothies, melounový koktejl nebo melounová zmrzlina je celkem běžná záležitost. Co byste ale řekli melounovému džemu? Vyzkoušeli jsme pro vás připravit lahodný a na jazyku se rozplývající melounový džem. A protože meloun má bledou barvu, přidali jsme do džemu ještě hrst skvělých malin. Lehká konzistence a svěží chuť přijde vhod nejen během dlouhých zimních večerů.

Melounový džem

Potřebujete:

2 kg melounové dužiny bez jadérek, volitelně: hrst malin, 400 g cukru, šťáva ze 2 citronů, 4 balení Ovocného pektinu Labeta

Postup:

Dužinu melounu zbavíme jadérek, rozkrájíme na menší kostky a rozmixujeme. Promícháme cukr s ovocným pektinem a spolu se šťávou z citronů vmícháme k rozmixovanému melounu. Směs vaříme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Náš tip

pro lepší barvu můžeme do marmelády přidat trochu nastrouhané citronové kůry nebo hrst malin

Višňový džem s borůvkami a rybízem

Potřebujete:

600 g višní, 300 g borůvek, 150 g červeného rybízu, 1000 g cukru, 1 a půl balíčku Ovocného pektinu Labeta

Postup:

Nejprve ovoce omyjeme pod slabým proudem vody. Višně vypeckujeme, kuličky rybízu obereme ze stopek a vše smícháme s borůvkami. Směs ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a drobných peciček. Cukr promícháme s ovocným pektinem a vsypeme do propasírovaného ovoce. Důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 3-5 minut. Hotový džem lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Marmeládu skladujeme nejlépe na suchém, temném a chladném místě.

Naše tipy

jsou-li višně moc kyselé, můžeme během vaření džem přisladit

džem bude výborný i s jinou odrůdou višní, třeba s navinule sladkými sladkovišněmi

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here