Pokud hledáte inspiraci na netradiční zpracování cukety, přinášíme vám dva osvědčené recepty. Cuketa je nejen dobrá chuťově, ale také obsahuje spoustu vitaminů, které jsou prospěšné našemu tělu.
Pikantní cuketový tatarák s kozím sýrem
Suroviny na 1 porci:
- 5 jarních cibulek
- 3 středně velké cukety
- dva stroužky česneku
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce kečupu
- 1 chilli paprička
- sůl
- pepř
- mletá červená paprika
- kmín
- kozí sýr
- olivový olej
Příprava:
1. Na olivovém oleji si osmahneme 5 na drobno nakrájených jarních cibulek, jednu na drobno nakrájenou chilli papričku, 3 střední cukety nastrouhané nahrubo, dva utřené stroužky česneku, a vše dochutíme drceným kmínem, solí, pepřem, červenou paprikou.
2. Vše trochu podlijeme vodou, necháte zredukovat a až směs vychladne, zamícháme do ní lžíci kečupu a lžíci hrubozrnné hořčice.
3. Pak už jen směs necháme vychladnout v ledničce a děláme bábovičky. Tatarák nakonec doplníme kozím sýrem.
Grilované karbanátky z krůtího masa s cuketou
Suroviny na 4 porce:
- 400 g namletých krůtích prsou
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 cuketa
- 1 vejce
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- tymián
- strouhanka podle potřeby
- 4 světlé bagety
- sůl
- pepř
Příprava:
1. Namleté krůtí maso smíchejte s nasekanou cibulí a česnekem.
2. Přidejte cuketu nakrájenou na drobné kostičky (můžete ji i nahrubo nastrouhat), vejce, worcestrovou omáčku, tymián, sůl a pepř.
3. Podle potřeby můžete směs zahustit strouhankou.
4. Vytvarujte placičky a grilujte je z obou stran dozlatova, asi 8 + 8 minut.
5. Podávejte s pečivem.