Cuketová sezona je v plném proudu. Jak ji v kuchyni využít?

0
170

Pokud hledáte inspiraci na netradiční zpracování cukety, přinášíme vám dva osvědčené recepty. Cuketa je nejen dobrá chuťově, ale také obsahuje spoustu vitaminů, které jsou prospěšné našemu tělu.

Pikantní cuketový tatarák s kozím sýrem

Suroviny na 1 porci:

  • 5 jarních cibulek
  • 3 středně velké cukety
  • dva stroužky česneku
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 chilli paprička
  • sůl
  • pepř
  • mletá červená paprika
  • kmín
  • kozí sýr
  • olivový olej

Příprava:

1. Na olivovém oleji si osmahneme 5 na drobno nakrájených jarních cibulek, jednu na drobno nakrájenou chilli papričku, 3 střední cukety nastrouhané nahrubo, dva utřené stroužky česneku, a vše dochutíme drceným kmínem, solí, pepřem, červenou paprikou.

2. Vše trochu podlijeme vodou, necháte zredukovat a až směs vychladne, zamícháme do ní lžíci kečupu a lžíci hrubozrnné hořčice.

3. Pak už jen směs necháme vychladnout v ledničce a děláme bábovičky. Tatarák nakonec doplníme kozím sýrem.

Grilované karbanátky z krůtího masa s cuketou

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g namletých krůtích prsou
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cuketa
  • 1 vejce
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • tymián
  • strouhanka podle potřeby
  • 4 světlé bagety
  • sůl
  • pepř

Příprava:

1. Namleté krůtí maso smíchejte s nasekanou cibulí a česnekem.

2. Přidejte cuketu nakrájenou na drobné kostičky (můžete ji i nahrubo nastrouhat), vejce, worcestrovou omáčku, tymián, sůl a pepř.

3. Podle potřeby můžete směs zahustit strouhankou.

4. Vytvarujte placičky a grilujte je z obou stran dozlatova, asi 8 + 8 minut.

5. Podávejte s pečivem.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here