Prosinec je čas svátků a dobrého jídla. A co by byly svátky bez dobrých českých chlebíčků? Přinásíme vám originální recepty na nesmrtelnou klasiku, ale i další skvělé recepty z pečiva.
Chlebíček s pikantní avokádovou pastou a krevetami
1 porce: 2 plátky zemského chleba s kvasem, 1/2 avokáda, čili paprička, sůl, pepř, limeta, 8 ks krevet, 6 ks rajčátek
Avokádo rozmačkáme, přidáme posekané chilli, sůl, pepř a šťávu z limety. Zemský chléb nakrájíme na plátky, opečeme v toustovači a potřeme avokádovou pastou. Krevety (mohou být naloženy v čili, česneku, sójové omáčce a limetové šťávě) prudce orestujeme na oleji a přidáme rozpůlená rajčátka. Vše naaranžujeme na pastou potřené plátky chleba.
Chuťovky z řemeslné bagety: lososová, ančovičková a krevetová
Lososová: řemeslná bageta, avokádo, česnek, sůl, limeta, losos gravlax, čerstvá okurka, křepelčí vejce, čerstvý kopr
Avokádo rozmačkáme a dochutíme rozetřeným česnekem, solí a šťávou z limety. Řemeslnou bagetu nakrájíme na kolečka, potřeme je avokádovou pastou, přidáme lososa gravlax (losos nakládaný se solí a cukrem), plátky čerstvé okurky a půlku křepelčího vejce. Ozdobíme snítkou kopru.
Ančovičková: řemeslná bageta, majonéza, dijonská hořčice, polníček, křepelčí vejce, ančovičky, černé olivy
Kolečka řemeslné bagety potřeme majonézou smíchanou s trochou dijonské hořčice. Přidáme polníček, 2 plátky křepelčího vejce a ančovičku. Na ozdobu použijeme půlku černé olivy.
Krevetová: řemeslná bageta, majonéza, pikantní ajvar, pečená paprika, krevety, čili paprička
Majonézu smícháme s trochou ajvaru a směsí namažeme kolečka řemeslné bagety. Přidáme plátek pečené oloupané a ochucené papriky, orestované krevety a nakonec kousek čili papričky.
Sendvič z croissantu s cibulovo-meruňkovým čatní a hovězí šunkou
1 porce: 1 máslový croissant, 1 PL cibulovo-meruňkového čatní, 20 g jemně uzeného plátkového sýru, 30 g hovězí šunky nebo roastbeefu, kyselá okurka, čerstvá saturejka nebo řeřicha
Máslový croissant z jedné strany podélně prokrojíme a namažeme cibulovo-meruňkovým čatní (cibule svařená s meruňkami, cukrem a trochou červeného vína). Doplníme plátky uzeného sýra, kousky hovězí šunky (nebo roastbeefu) a kousky kyselé okurky na vyvážení chutí. Nakonec přidáme čerstvou saturejku (nebo řeřichu).
Semolinový chlebíček s lososem gravlax, čerstvým koprem a řasou wakame
1 porce: 1 plátek semolinového chleba, 1/2 PL lučiny, snítka čerstvého kopru, 3 plátky marinovaného lososa gravlax, 4 plátky čerstvé okurky, 1/2 PL řasy wakame
Plátek semolinového chleba namažeme lučinou smíchanou s čerstvým koprem a poklademe kousky lososa gravlax. Dozdobíme plátky okurky vytvořené škrabkou na brambory a kousky řasy wakame.
Chlebíček z bagety s kvasem s roastbeefem, pečeným jablkem a cibulovým čatní
1 porce: 1 silnější, nakoso krájený plátek z bagety s kvasem, 1/2 PL pomazánkového másla, 1/2 ČL dijonské a 1/2 ČL hrubozrnné hořčice, 1/2 ČL majonézy, 6 lístků rukoly, 3 plátky roastbeefu, 2 plátky pečeného jablka, 1/2 ČL cibulového čatní
Bagetu s kvasem nakoso rozřízneme a ukrojený plátek pomažeme směsí pomazánkového másla, hořčic a majonézy. Přidáme lístky rukoly, poklademe střídavě plátky roastbeefu a pečených jablek. Nakonec přidáme cibulové čatní.
TIP: Do čatní můžeme přidat čili papričku.
Chuťovky z Kornbagety s pečenou paprikou, parmskou šunkou a cornichony
10 kusů: 1 Kornbageta, 2 PL pomazánkového másla, 1 ČL dijonské hořčice, 1/2 ČL majonézy, 1/2 PL ajvaru, 1 ks pečené papriky, 5 plátků parmské šunky, 10 ks nakládaných okurek cornichony
Kornbagetu nakrájíme na kolečka silná 1,5–2 cm. Pomazánkové máslo smícháme s dijonskou hořčicí, majonézou a ajvarem a pomocí cukrářského sáčku, případně nože dáme na jednotlivá kolečka Kornbagety. Přidáme kousek pečené oloupané papriky, půlku plátku parmské šunky a párátkem připíchneme okurku cornichony.
TIP: Do pomazánky můžeme přidat jakoukoli variantu ajvaru, ostrou nebo jemnou.
Chuťovky z bagety s kvasem s roládkou z červené řepy, kozího sýru a kaparů
10 kusů: 1 bageta s kvasem, 1 ks větší pečené červené řepy, 3 PL měkkého kozího sýru, 1 ČL olivového oleje, 1 PL kaparů, 1 PL rukolového pesta
Upečenou řepu nastrouháme na tenké plátky, které rozložíme na potravinářskou fólii tak, aby se lehce překrývaly. Potřeme je směsí kozího sýru, olivového oleje a nasekaných kaparů. Zarolujeme (roládka by neměla mít v průměru více než 5 cm) a necháme odpočinout v lednici. Bagetu s kvasem nakrájíme na kolečka silná 1,5–2 cm, pomažeme rukolovým pestem a přidáme na menší kolečka nakrájenou roládku.
TIP: Dozdobíme lístkem rukoly, pečenými mandlemi nebo praženou pistáciovou drtí.
Sendvič z Kornbagety se sladkokyselým kuřetem, čili a koriandrem
1 porce: 1 Kornbageta, 4 plátky kuřecího stehna, 1/2 ČL sójové omáčky, 1/2 PL obalovací směsi, 4 cl oleje, 4 cl sladkokyselé omáčky, 1/2 malé čili papričky, 1/2 ČL cukru, 4 plátky mrkve, 3 plátky okurky, 5 plátků ředkvičky, 2 cl limetové šťávy, 3 listy salátu lolo biondo, 1/2 ČL sezamu, 3 snítky koriandru
Kuře očistíme a naporcujeme na kousky cca 25 g, ochutíme sójovou omáčkou a obalíme v obalovací směsi smíchané s vodou. Osmažíme v dostatečné vrstvě oleje a necháme okapat na papírové utěrce. Odstraníme olej a do pánve dáme sladkokyselou omáčku, kousky čili a cukr, vše lehce svaříme a důkladně promícháme s osmaženým kuřetem. Zeleninu nakrájíme na tenké plátky (nejlépe pomocí škrabky na brambory) a v míse promícháme s trochou sójové omáčky, cukru
a limetové šťávy. Kornbagetu podélně prořízneme, lehce namažeme zbytkem omáčky z pánve, přidáme listy salátu lolo biondo a kousky masa, které prokládáme plátky zeleniny. Nakonec posypeme sezamem a čerstvým koriandrem.
TIP: Místo sójové omáčky můžeme použít omáčku rybí, která je rozhodně tradičnější.
Sendvič ze sýrového šneku s ratatouille a rukolou
1 porce: 1 sýrový šnek, 1/2 PL rajčatové omáčky, 8 lístků rukoly, 2 plátky pečeného lilku, 3 plátky pečené cukety, 2 plátky rajčete, 2 plátky mozzarelly, 1/2 PL rukolového pesta
Sýrový šnek podélně rozřízneme, pomažeme rajčatovou omáčkou, přidáme lístky rukoly a naskládáme plátky zeleniny střídavě s plátky mozzarelly. Nakonec pokapeme rukolovým pestem a přiklopíme druhým dílem šneku.
TIP: Mozzarellu můžeme před podáváním ještě zapéct opalovací pistolí.
Dezert ze sladkého croissantu a la žemlovka s ovocem
1 porce: 1 maxi máslový croissant, 1 dcl smetany 33 %, 1 ks vejce, 1 PL cukru, 5 ks červeného ovoce (malina, borůvka, jahoda)
Starší croissant natrháme na menší kousky. V míse smícháme smetanu, vejce a cukr. Kousky croissantu vykoupeme ve směsi a poklademe do zapékací misky. Doplníme ovocem a do misky dolijeme ještě trochu smetanové směsi. Pečeme 15–20 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
TIP: Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem. Po vychladnutí lze ohřát v mikrovlnné troubě.