Využití červené řepy je především v posledních letech velmi rozmanité. Právě proto tato zelenina, z které jde vytvořit celé menu, zažívá „boom“, a to nejen díky své specifické chuti, ale i díky cenové dostupnosti a vitamínům. Nabízíme vám neokoukané recepty na latté, pomazánku, pečenou řepu, čatní a brownies.
Růžové latté
- 150 ml vlažné šťávy z červené řepy
- 2 lžíce medu
- 600 ml mléka
Jak na to?
Smíchejte šťávu z červené řepy s medem. Mléko ohřejte a našlehejte pomocí šlehače na mléko na mléčnou pěnu. Do našlehané pěny vložte lžíci a po ní opatrně nalijte středem sklenice směs z červené řepy a medu, aby klesla na dno a pěna stoupla nahoru a ihned podávejte.
Pomazánka z červené řepy a jogurtu
- 3 středně velké řepy, oloupané, upečené doměkka
- 400 g bílého řeckého jogurtu
- hrst mátových lístků, nasekaných najemno + na ozdobu
- 2 lžíce červeného vinného octa
- olivový olej, sůl a pepř
Jak na to?
Troubu předehřejte na 250 °C. Pečenou řepu nastrouhejte nahrubo. Pak ji smíchejte s jogurtem, nasekanou mátou, octem a zakápněte olejem. Osolte a opepřete, případně ještě dotáhněte chuť kapkou octa. Nechte alespoň 3 hodiny chladit, aby se prolnuly chutě. Ozdobte mátovými lístky a podávejte s pečivem.
Pečená červená řepa s bylinkami
- 5 středních červených řep
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- 2 bulvy celeru
- 2 stroužky česneku
- 250 ml kokosového mléka
- 150 ml vody
- 3 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce medu
- ½ hrsti čerstvých tymiánových lístků
- ½ hrsti rozmarýnových lístků
- 2 lžíce piniových oříšků
- 4 hrsti mixu salátových listů
Jak na to?
Předehřejte troubu na 180 °C. Řepu oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Vyložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte 25 minut. Celer oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, orestujte česnek a přidejte celer. Osolte, opepřete a podlijte kokosovým mlékem s vodou. Množství vody upravte podle potřeby, celer by měl být celý ponořený. Přiklopte a na mírném ohni duste 15 minut. Poté směs rozmixujte ponorným mixérem a dejte stranou. V misce smíchejte balzamiko s medem a bylinkami. Směsí přelijte řepu, promíchejte, posypte piniovými oříšky a vraťte ještě na pět minut do trouby. Pyré servírujte v hlubokých talířích, doplněné řepou a mixem salátových lístků. Můžete ještě zakápnout trochou olivového oleje.
Čatní z červené řepy a pomerančů
- 1,5 kg syrové červené řepy, oloupané a na kostičky
- 3 cibule, nasekané
- 3 jablka, oloupaná nastrouhaná kůra a šťáva ze 3 pomerančů
- 2 lžíce hořčičných semínek
- 2 lžíce koriandrových semínek
- 1 lžíce mleté skořice
- 1 lžíce mletého hřebíčku
- 700 ml červeného vinného octa
- 700 g hnědého cukru
Jak na to?
Ve velkém hrnci smíchejte všechny suroviny. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte 1 hodinu probublávat, až čatní zhoustne a řepa změkne. Občas promíchejte. Zatímco se čatní vaří, připravte si lahvičky. Buď je dejte do myčky a spusťte program s vyšší teplotou, nebo je umyjte ručně v co nejteplejší vodě a pak je dejte na 10–15 minut do horké trouby. Uvařené čatní nechte 10 minut odpočívat, pak jím naplňte skleničky, dobře uzavřete a otočte dnem vzhůru. Čatní můžete jíst hned, ale pokud odoláte měsíc, bude lepší. Na temném chladném místě vydrží až 6 měsíců. Po otevření ho nechte v ledničce a spotřebujte do 2 měsíců.
Bezlepkové brownies z červené řepy
- 120 g másla + na vymazání formy
- 200 g hořké čokolády Albert Excellent
- 500 g předvařené červené řepy
- 150 g jemně mletých mandlí
- 4 vejce
- 275 g krupicového cukru
Jak na to?
Troubu předehřejte na 180 °C, hranatou formu o rozměrech 30×20 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Čokoládu spolu s máslem rozpusťte ve vodní lázni a nechte trochu zchladnout. Předvařenou řepu rozmixujte ji na jemnou kaši, přidejte čokoládu s máslem, mleté mandle a promixujte. Vejce s cukrem ušlehejte do světlé pěny. Pomocí stěrky do ní opatrně, abyste nepřišli o objem, vmíchejte čokoládovou směs. Hmotu nalijte do formy a pečte 30 minut, okraje by měly být pevné, ale střed zůstane vláčný.