Únor je sice nejkratší měsíc v roce, ale to neznamená, že bychom se měli šidit. Naopak, ještě po dlouhé zimě potřebujeme doplňovat energii, kterou získáme především z kvalitních lokálních surovin. Potraviny pocházející z blízkého okolí jsou čerstvé a výživné. Díky tomu jsou také velmi chutné. A navíc nás může zahřát pocit, že podpoříme místní zemědělce a výrobce.
Jaké menu s Regionální potravinou jsme si tedy protentokrát připravili? Začneme voňavou gulášovou polévkou s hovězím masem. Budeme pokračovat hlavním chodem. Vybírat můžete z pečeného vepřového kolene se salátem a pikantní vepřovou omáčkou, nebo z vegetariánského pokrmu, a to plněných cibulí s goudou. A kdo by měl ještě hlad, nebo toužil po něčem opravdu lehčím, čeká na něj vynikající salát s kozím sýrem, čekankou, ořechy a medovým dresinkem. Ať vám chutná!
Gulášová polévka
Myslíte si, že u nás existuje někdo, kdo aspoň jednou neochutnal naši klasiku, gulášovou polévku? Pokrm, který dokáže bezvadně zasytit? Pokud se dobře dochutí a zároveň použijete kvalitní suroviny, neuvěříte, že si pochutnáváte na obyčejné gulášovce. A protože se úspěšný výsledek odvíjí od hovězího vývaru.
Ingredience:
- 1 lžíce sádla
- 300 g cibule najemno
- 1 lžička drceného kmínu
- 3 stroužky česneku
- 300 g mletého hovězího
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- 1,2 l pomalu taženého hovězího vývaru
- 300 g brambor typu A na kostky
- 1 lžíce sušené majoránky
- hrst listové petržele
Postup:
- Do rozpáleného hrnce dáme lžíci sádla, opečeme cibuli do hněda. Pokud se nám začne cibule připalovat, můžeme ji podlít trochou vody. Přidáme kmín, česnek a za minutu vložíme maso.
- Maso opékáme, dokud nezmizí tekutina, přisypeme papriku a restujeme 2 minuty.
- Zalijeme vývarem, přidáme brambory a vaříme, dokud nejsou brambory na skus měkké.
- Nakonec dochutíme solí, pepřem, majoránkou a sekanou petrželí.
Vepřové koleno se salátem a pikantní švestkovou omáčkou
Kdo se netouží v únoru postit, rozhodně si oblíbí naše pečené vepřové koleno. Ozvláštnili jsme ho pikantní švestkovou omáčkou se zázvorem a česnekem a zlehčili výborným příjemně nakyslým zelným salátem.
Ingredience:
- 1 Koleno
- 400 g švestkových povidel
- 20 g zázvoru najemno
- 3 stroužky česneku najemno
- 2 dl červeného vína
- půl lžičky chilli
- 250 g červeného zelí
- 250 g bílého zelí
- 100 g mrkve
- 150 g majonézy
- 30 g cukru
- 100 g hořčice
- 1 lžíce jablečného octa
- 100 g hrubozrnné hořčice
Postup:
- Nejdříve si uděláme omáčku. V hrnci na oleji orestujeme zázvor, pozvolna alespoň
5 minut. Přidáme česnek a restujeme další 2 minuty. Zalijeme vínem a přidáme povidla. Povaříme pozvolna 10 min. Dochutíme solí, chilli a necháme vychladnout. - Koleno vybalíme a vložíme na plech i s nálevem a pečeme na 120 °C 15 minut, pak zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme do zlatova.
- Mezitím si uděláme salát. Zelí si nakrájíme na jemné nudličky, mrkev nastrouháme nahrubo. V míse smícháme mrkev, zelí, majonézu a dochutíme solí, cukrem, octem
a hořčicí. - Hořčici si připravíme jednoduše. Smícháme plnotučnou hořčici s hrubozrnnou 1:1
Cibule plněné sýrem gouda
O tomto pokrmu si dovolíme tvrdit, že představuje zajímavou alternativu francouzské cibulačky. Pokud tedy milujete tuto polévku, jednoznačně vás zaujmou i naše cibule plněné goudou. Nesmí chybět ani zeleninový vývar a bílé víno. Podmínkou chutného receptu je ovšem volba surovin. Zkuste preferovat lokální.
Ingredience:
- 500 ml zeleninového vývaru
- 350 ml bílého vína
- 20g másla
- 4 velké cibule
- 3 rajčata
- 120 g strouhanky
- 120 g Ovčí gouda
- 50 g petržele
- 2 stroužky česneku
- 3 jarní cibulky
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Malý pekáč si vytřeme máslem.
- Zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme víno a provaříme.
- Cibule oloupeme, rozřízneme podélně a opatrně sundáme 3 vrstvy. Vnější vrstvy cibule vložíme do vroucího vývaru a vaříme 3–4 minuty. Vytáhneme a necháme vychladnout.
- Připravíme náplň. Rajčata nastrouháme na hrubém struhadle, většinu slupky, která nám zůstane, vyhodíme. Přidáme strouhanku, česnek najemno, nasekanou petrželku, nakrájenou jarní cibulku, sůl, pepř a 90 g goudy nastrouhané najemno. Vše promícháme.
- Každou vrstvu cibule naplníme směsí a utáhneme. Cibule skládáme do pekáče vedle sebe. Podlijeme trochou vývaru a pečeme 40 minut.
- Po 40 minutách vytáhneme a zastrouhneme zbylou goudou a pečeme dalších 10 min.
Salát s kozím sýrem, čekankou, ořechy a medovým dresinkem
Přestože se nesou zimní recepty v „hutnějším“ duchu, nezapomínejme ani na lehkou večeři v podobě salátu. Někdy si vystačíme s variantou „co dům dal“, ale proč se taky neinspirovat ozkoušeným a perfektně vyladěným receptem? V tom našem se ukrývá čekanka, listový salát, ořechy, hrušky, med a další zajímavá dochucovadla. Surovinou, která všechny ostatní dokonale propojí, je kozí sýr.
Ingredience:
- 400 g POMAZÁNKOVÝ KOZÍ SÝR BÍLÝ
- 130 g medu
- 30 ml jablečného octa
- 150 g oleje
- 200 g čekanky
- 200 g listového salátu
- 10 ml ořechového oleje
- 100 g ořechů
- 400 g hrušky
Postup:
- Do odměrky dáme olej, med a ocet a tyčovým mixérem mixujeme alespoň 2 minuty, aby vznikla emulze. Dresink dochutíme solí a pepřem.
- Hrušky nakrájíme na tenké plátky.
- Salát očistíme a opláchneme.
- Kozí sýr dáme do misky a dochutíme solí, pepřem a ořechovým olejem.
- Ve velké míse smícháme salát, nakrájenou čekanku, hrušky a dresink. Vše dobře promícháme a nandáme na talíře.
- Posypeme ořechy a na salát ještě přidáme kozí sýr.