Nejchutnější recepty? Rozhodně z místních surovin!

0
109
Foto: pixabay

Únor je sice nejkratší měsíc v roce, ale to neznamená, že bychom se měli šidit. Naopak, ještě po dlouhé zimě potřebujeme doplňovat energii, kterou získáme především z kvalitních lokálních surovin. Potraviny pocházející z blízkého okolí jsou čerstvé a výživné. Díky tomu jsou také velmi chutné. A navíc nás může zahřát pocit, že podpoříme místní zemědělce a výrobce.

Jaké menu s Regionální potravinou jsme si tedy protentokrát připravili? Začneme voňavou gulášovou polévkou s hovězím masem. Budeme pokračovat hlavním chodem. Vybírat můžete z pečeného vepřového kolene se salátem a pikantní vepřovou omáčkou, nebo z vegetariánského pokrmu, a to plněných cibulí s goudou. A kdo by měl ještě hlad, nebo toužil po něčem opravdu lehčím, čeká na něj vynikající salát s kozím sýrem, čekankou, ořechy a medovým dresinkem. Ať vám chutná!

Gulášová polévka

Myslíte si, že u nás existuje někdo, kdo aspoň jednou neochutnal naši klasiku, gulášovou polévku? Pokrm, který dokáže bezvadně zasytit? Pokud se dobře dochutí a zároveň použijete kvalitní suroviny, neuvěříte, že si pochutnáváte na obyčejné gulášovce. A protože se úspěšný výsledek odvíjí od hovězího vývaru.

1 1
Foto: Regionální potravina

Ingredience:

  • 1 lžíce sádla
  • 300 g cibule najemno
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g mletého hovězího
  • 1 lžíce mleté uzené papriky
  • 1,2 l pomalu taženého hovězího vývaru
  • 300 g brambor typu A na kostky
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • hrst listové petržele

Postup:

  1. Do rozpáleného hrnce dáme lžíci sádla, opečeme cibuli do hněda. Pokud se nám začne cibule připalovat, můžeme ji podlít trochou vody. Přidáme kmín, česnek a za minutu vložíme maso.
  2. Maso opékáme, dokud nezmizí tekutina, přisypeme papriku a restujeme 2 minuty.
  3. Zalijeme vývarem, přidáme brambory a vaříme, dokud nejsou brambory na skus měkké.
  4. Nakonec dochutíme solí, pepřem, majoránkou a sekanou petrželí.

Vepřové koleno se salátem a pikantní švestkovou omáčkou

Kdo se netouží v únoru postit, rozhodně si oblíbí naše pečené vepřové koleno. Ozvláštnili jsme ho pikantní švestkovou omáčkou se zázvorem a česnekem a zlehčili výborným příjemně nakyslým zelným salátem.

2 1
Foto: Regionální potravina

Ingredience:

  • 1 Koleno
  • 400 g švestkových povidel
  • 20 g zázvoru najemno
  • 3 stroužky česneku najemno
  • 2 dl červeného vína
  • půl lžičky chilli
  • 250 g červeného zelí
  • 250 g bílého zelí
  • 100 g mrkve
  • 150 g majonézy
  • 30 g cukru
  • 100 g hořčice
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 100 g hrubozrnné hořčice

Postup:

  1. Nejdříve si uděláme omáčku. V hrnci na oleji orestujeme zázvor, pozvolna alespoň
    5 minut. Přidáme česnek a restujeme další 2 minuty. Zalijeme vínem a přidáme povidla. Povaříme pozvolna 10 min. Dochutíme solí, chilli a necháme vychladnout.
  2. Koleno vybalíme a vložíme na plech i s nálevem a pečeme na 120 °C 15 minut, pak zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme do zlatova.
  3. Mezitím si uděláme salát. Zelí si nakrájíme na jemné nudličky, mrkev nastrouháme nahrubo. V míse smícháme mrkev, zelí, majonézu a dochutíme solí, cukrem, octem
    a hořčicí.
  4. Hořčici si připravíme jednoduše. Smícháme plnotučnou hořčici s hrubozrnnou 1:1

Cibule plněné sýrem gouda

O tomto pokrmu si dovolíme tvrdit, že představuje zajímavou alternativu francouzské cibulačky. Pokud tedy milujete tuto polévku, jednoznačně vás zaujmou i naše cibule plněné goudou. Nesmí chybět ani zeleninový vývar a bílé víno. Podmínkou chutného receptu je ovšem volba surovin. Zkuste preferovat lokální.

3 1
Foto: Regionální potravina

Ingredience:

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 350 ml bílého vína
  • 20g másla
  • 4 velké cibule
  • 3 rajčata
  • 120 g strouhanky
  • 120 g Ovčí gouda
  • 50 g petržele
  • 2 stroužky česneku
  • 3 jarní cibulky

Postup:

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Malý pekáč si vytřeme máslem.
  3. Zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme víno a provaříme.
  4. Cibule oloupeme, rozřízneme podélně a opatrně sundáme 3 vrstvy. Vnější vrstvy cibule vložíme do vroucího vývaru a vaříme 3–4 minuty. Vytáhneme a necháme vychladnout.
  5. Připravíme náplň. Rajčata nastrouháme na hrubém struhadle, většinu slupky, která nám zůstane, vyhodíme. Přidáme strouhanku, česnek najemno, nasekanou petrželku, nakrájenou jarní cibulku, sůl, pepř a 90 g goudy nastrouhané najemno. Vše promícháme.
  6. Každou vrstvu cibule naplníme směsí a utáhneme. Cibule skládáme do pekáče vedle sebe. Podlijeme trochou vývaru a pečeme 40 minut.
  7. Po 40 minutách vytáhneme a zastrouhneme zbylou goudou a pečeme dalších 10 min.

Salát s kozím sýrem, čekankou, ořechy a medovým dresinkem

Přestože se nesou zimní recepty v „hutnějším“ duchu, nezapomínejme ani na lehkou večeři v podobě salátu. Někdy si vystačíme s variantou „co dům dal“, ale proč se taky neinspirovat ozkoušeným a perfektně vyladěným receptem? V tom našem se ukrývá čekanka, listový salát, ořechy, hrušky, med a další zajímavá dochucovadla. Surovinou, která všechny ostatní dokonale propojí, je kozí sýr.

4
Foto: Regionální potravina

Ingredience:

  • 400 g POMAZÁNKOVÝ KOZÍ SÝR BÍLÝ
  • 130 g medu
  • 30 ml jablečného octa
  • 150 g oleje
  • 200 g čekanky
  • 200 g listového salátu
  • 10 ml ořechového oleje
  • 100 g ořechů
  • 400 g hrušky

Postup:

  1. Do odměrky dáme olej, med a ocet a tyčovým mixérem mixujeme alespoň 2 minuty, aby vznikla emulze. Dresink dochutíme solí a pepřem.
  2. Hrušky nakrájíme na tenké plátky.
  3. Salát očistíme a opláchneme.
  4. Kozí sýr dáme do misky a dochutíme solí, pepřem a ořechovým olejem.
  5. Ve velké míse smícháme salát, nakrájenou čekanku, hrušky a dresink. Vše dobře promícháme a nandáme na talíře.
  6. Posypeme ořechy a na salát ještě přidáme kozí sýr.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here