Nechte se inspirovat zdravými svačinami pro školáky

0
36

Škola je opět v plném provozu, a proto je nutné myslet také na školní svačiny. Správná svačina by měla tvořit asi 10 % až 15 % denního příjmu a být složena ze sacharidů i bílkovin. Je totiž důležitá nejen pro dobré soustředění, ale také zabraňuje přejídání. Přinášíme vám tipy na kreativní a zdravé svačiny, které vaše děti rozhodně ocení.

Pomazánka s tofu, tvarohem a tuňákem

Suroviny:

  • 1 uzené tofu
  • 1 konzerva tuňáka 
  • 200g nízkotučný tvaroh
  • 1 lžíce dijonské hořčice 
  • jarní cibulku nebo pažitku
  • citronovou šťávu
  • sůl a pepř dle chuti, může být i jedna feferonka

Postup:

Všechny ingredience rozmixujte. Přidejte najemno posekanou jarní cibulku nebo pažitku. Lehce osolte, opepřete a výslednou chuť dolaďte šťávou z citronu.

Celerovo-mrkvová pomazánka s tofu

Ingredience:

  • 1/2 bulvy celeru
  • 3 střední mrkve
  • 1 uzené tofu
  • 2 lžíce nízkotučného jogurtu
  • 2 lžíce sójové majolky
  • pepř

Postup:

Celer i mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Uzené tofu také nastrouháme na jemném struhadle a vše smícháme s 2 lžícemi nízkotučného jogurtu a 2 lžícemi sójové majolky.Ochutíme mletým pepřem, případně špetkou soli.

Pikantní tuňáková pomazánka 

Ingredience:

  • 200 g tuňáka ve vlastní šťávě – ideálně filety
  • 1 jarní cibulka
  • 125 g sýra Philadelphia Light nebo Gervais Light
  • špetka chilli
  • sůl 
  • pepř barevný
  • dijonská hořčice
  • toasty FIBROKI nebo salátová okurka

Postup:

Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. V míse smíchejte tuňáka, nakrájenou jarní cibulku, sýr Philadelphia light nebo Gervais Light a promíchejte. Dochuťte solí, pepřem, chilli. Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat i dijonskou hořčici. Hotovou pomazánku natírejte na toasty FIBROKI nebo na kolečka salátové okurky. Ozdobte kolečky cherry rajčat nebo olivou.

Tuňáková pomazánka

Ingredience:

  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (ne drcený)
  • 1 nízkotučný tvaroh
  • 1 cibule
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a pepř na dochucení
  • toasty FIBROKI

Postup:

Tuňáka smíchejte s tvarohem a nadrobno nakrájenou cibulkou, dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Natírejte na toasty FIBROKI.

Zdravý moučník bez tuku a mouky

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 3 čajové lžičky medu
  • 1 čokoládový pudink SLIMBEL
  • 3 najemno nastrouhaná jablka
  • na zahuštění rozemleté cereálie FIBROKI cca 10 polévkových lžic
  • kokosový olej a kokos na vysypání formy

    Postup:

Vyšlehejte vejce s medem a mlékem, do vyšlehaných surovin přidejte nastrouhaná jablka, rozemleté cereálie FIBROKI a pudink SLIMBEL a směs vyšlehejte. Pokud je směs řídká, můžete ji zahustit cereáliemi FIBROKI. Naplňte do formy vymazané kokosovým olejem a vysypané kokosem. Pečte na 170–180 °C asi 1 hodinu.

Pomazánka z červené čočky s vejcem

Suroviny:

  • 50 g červené čočky
  • 1 vejce, 50 g šunky
  • 1 kyselá okurka
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • pepř, sůl himalájská
  • toasty FIBROKI

Postup: Červenou čočku uvařte doměkka, pak rozmixujte. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Vejce, šunku, cibuli a okurku nakrájejte na kousky a smíchejte s čočkou, přidejte prolisovaný česnek a dochuťte hořčicí, pepřem a solí, pokud je potřeba. Nakonec rozmixujte dohladka a natírejte na toasty FIBROKI.

Pohankové palačinky

Suroviny:

  • 75 g pohankové mouky
  • 10 g tapiokové škrobové mouky
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky kokosového oleje
  • 1 lžička kokosového cukru
  • 200 ml vody

Postup: Ze všech surovin připravte řidší palačinkové těsto, které nechejte 20 minut odležet. Poté ho znovu důkladně promíchejte. Pánev s nepřilnavým povrchem lehce vytřete kokosovým olejem, rozehřejte a nalijte na ni menší naběračku těsta a krouživým pohybem jej nechejte roztéct k okrajům pánve. Smažte, dokud povrch palačinky neztuhne a okraje se začnou samy odlepovat. Poté opatrně palačinku obraťte a krátce osmažte i z druhé strany. Hotové palačinky skládejte na sebe a přikryjte talířem, díky čemuž ještě trochu zvlhnou a dají se lépe rolovat.

Varianty náplně: marmeláda DIETESSE.3 nebo maková náplň:

150 g mletého máku smíchejte s kokosovým cukrem a krátce povařte v 150 ml kokosového mléka, můžete přidat nasekané mandle.

Vajíčkovo-špenátové muffiny

Suroviny:

  • 3 vajíčka
  • hrst špenátových listů
  • 50 g šunky
  • ½ nakrájené červené papriky

Postup: Vajíčka prošlehejte, osolte, opepřete, přidejte nakrájené špenátové listy, šunku a papriku. Směs nalijte do formy na muffiny, pokud je potřeba, tak ji nejprve vymažte kokosovým olejem. Pečte na 150 °C cca 50 min. podle potřeby, aby byla vajíčka hotová. Podávejte s kouskem uzeného lososa zakapaného citrónem.

Zdroj receptů a fotek www.naturhouse-cz.cz

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here