Škola je opět v plném provozu, a proto je nutné myslet také na školní svačiny. Správná svačina by měla tvořit asi 10 % až 15 % denního příjmu a být složena ze sacharidů i bílkovin. Je totiž důležitá nejen pro dobré soustředění, ale také zabraňuje přejídání. Přinášíme vám tipy na kreativní a zdravé svačiny, které vaše děti rozhodně ocení.
Pomazánka s tofu, tvarohem a tuňákem
Suroviny:
- 1 uzené tofu
- 1 konzerva tuňáka
- 200g nízkotučný tvaroh
- 1 lžíce dijonské hořčice
- jarní cibulku nebo pažitku
- citronovou šťávu
- sůl a pepř dle chuti, může být i jedna feferonka
Postup:
Všechny ingredience rozmixujte. Přidejte najemno posekanou jarní cibulku nebo pažitku. Lehce osolte, opepřete a výslednou chuť dolaďte šťávou z citronu.
Celerovo-mrkvová pomazánka s tofu

Ingredience:
- 1/2 bulvy celeru
- 3 střední mrkve
- 1 uzené tofu
- 2 lžíce nízkotučného jogurtu
- 2 lžíce sójové majolky
- pepř
Postup:
Celer i mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Uzené tofu také nastrouháme na jemném struhadle a vše smícháme s 2 lžícemi nízkotučného jogurtu a 2 lžícemi sójové majolky.Ochutíme mletým pepřem, případně špetkou soli.
Pikantní tuňáková pomazánka

Ingredience:
- 200 g tuňáka ve vlastní šťávě – ideálně filety
- 1 jarní cibulka
- 125 g sýra Philadelphia Light nebo Gervais Light
- špetka chilli
- sůl
- pepř barevný
- dijonská hořčice
- toasty FIBROKI nebo salátová okurka
Postup:
Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. V míse smíchejte tuňáka, nakrájenou jarní cibulku, sýr Philadelphia light nebo Gervais Light a promíchejte. Dochuťte solí, pepřem, chilli. Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat i dijonskou hořčici. Hotovou pomazánku natírejte na toasty FIBROKI nebo na kolečka salátové okurky. Ozdobte kolečky cherry rajčat nebo olivou.
Tuňáková pomazánka

Ingredience:
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (ne drcený)
- 1 nízkotučný tvaroh
- 1 cibule
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř na dochucení
- toasty FIBROKI
Postup:
Tuňáka smíchejte s tvarohem a nadrobno nakrájenou cibulkou, dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Natírejte na toasty FIBROKI.
Zdravý moučník bez tuku a mouky

Suroviny:
- 2 vejce
- 150 ml mléka
- 3 čajové lžičky medu
- 1 čokoládový pudink SLIMBEL
- 3 najemno nastrouhaná jablka
- na zahuštění rozemleté cereálie FIBROKI cca 10 polévkových lžic
- kokosový
olej a kokos na vysypání formy
Postup:
Vyšlehejte vejce s medem a mlékem, do vyšlehaných surovin přidejte nastrouhaná jablka, rozemleté cereálie FIBROKI a pudink SLIMBEL a směs vyšlehejte. Pokud je směs řídká, můžete ji zahustit cereáliemi FIBROKI. Naplňte do formy vymazané kokosovým olejem a vysypané kokosem. Pečte na 170–180 °C asi 1 hodinu.
Pomazánka z červené čočky s vejcem

Suroviny:
- 50 g červené čočky
- 1 vejce, 50 g šunky
- 1 kyselá okurka
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička dijonské hořčice
- pepř, sůl himalájská
- toasty FIBROKI
Postup: Červenou čočku uvařte doměkka, pak rozmixujte. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Vejce, šunku, cibuli a okurku nakrájejte na kousky a smíchejte s čočkou, přidejte prolisovaný česnek a dochuťte hořčicí, pepřem a solí, pokud je potřeba. Nakonec rozmixujte dohladka a natírejte na toasty FIBROKI.
Pohankové palačinky

Suroviny:
- 75 g pohankové mouky
- 10 g tapiokové škrobové mouky
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky kokosového oleje
- 1 lžička kokosového cukru
- 200 ml vody
Postup: Ze všech surovin připravte řidší palačinkové těsto, které nechejte 20 minut odležet. Poté ho znovu důkladně promíchejte. Pánev s nepřilnavým povrchem lehce vytřete kokosovým olejem, rozehřejte a nalijte na ni menší naběračku těsta a krouživým pohybem jej nechejte roztéct k okrajům pánve. Smažte, dokud povrch palačinky neztuhne a okraje se začnou samy odlepovat. Poté opatrně palačinku obraťte a krátce osmažte i z druhé strany. Hotové palačinky skládejte na sebe a přikryjte talířem, díky čemuž ještě trochu zvlhnou a dají se lépe rolovat.
Varianty náplně: marmeláda DIETESSE.3 nebo maková náplň:
150 g mletého máku smíchejte s kokosovým cukrem a krátce povařte v 150 ml kokosového mléka, můžete přidat nasekané mandle.
Vajíčkovo-špenátové muffiny

Suroviny:
- 3 vajíčka
- hrst špenátových listů
- 50 g šunky
- ½ nakrájené červené papriky
Postup: Vajíčka prošlehejte, osolte, opepřete, přidejte nakrájené špenátové listy, šunku a papriku. Směs nalijte do formy na muffiny, pokud je potřeba, tak ji nejprve vymažte kokosovým olejem. Pečte na 150 °C cca 50 min. podle potřeby, aby byla vajíčka hotová. Podávejte s kouskem uzeného lososa zakapaného citrónem.
Zdroj receptů a fotek www.naturhouse-cz.cz