Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

0
214
Foto BIO

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

Kdo si chce na grilovaném masu opravdu pochutnat, měl by začít s výběrem receptu a následně i masa raději dopředu a nenechávat nic na poslední chvíli. Doporučujeme vybírat z hovězího a případně vepřového masa, které se ke grilování hodí nejvíc. Který kus ale zvolit?

Šťavnaté hovězí

Hovězí patří vůbec k nejoblíbenějším druhům. Vybírat lze hned z několika druhů hovězího steaku. Rib eye steaky jsou ze střední části vysokého roštěnce a patří mezi ty nejdelikátnější. Ke grilování se hodí dokonale. Rump steak se díky své jemnosti a křehkosti hodí na grilování v celku a následné nakrájení na tenké plátky. Flank steak se nachází na spodní části pupku. Má vyzrálou chuť a je velmi jemný. Stejně jako Rump steak ho doporučujeme nakrájet na tenké plátky. Ojedinělá a oblíbená veverka, svalový úpon bránice, vyniká silnou chutí hovězího masa a je preferovanou delikatesou i v nejvyhlášenějších restauracích světa. Doporučujeme ho grilovat pouze krátce. 

Vyzkoušejte i vepřové

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že je vepřové méně oblíbené než hovězí, není to úplně pravda. Ke grilování se hodí například krkovice, tukem prorostlá část krku, která dodá grilovanému steaku nefalšovanou masitou chuť. Je vhodná také k dušení nebo uzení. Nejkvalitnějším a nejvyhledávanějším kusem je panenka neboli „vepřová svíčková“. Stejně jako v případě hovězí ji pro její křehkost doporučujeme grilovat v celku.  Plec vám naopak nabídne různé variace využití. Díky své tučnosti poskytne stejně jako krkovice autentickou a šťavnatou chuť. Ideální volbou na gril jsou také žebra, které ale před grilováním doporučujeme předvařit, jinak by se mohly vysušit. Nejlépe se grilují rozdělená a marinovaná. Když se rozhodnete pro přípravu vcelku, počítejte s delším časem grilování. 

Kam pro nejkvalitnější kus?

Tajemství šťavnatého hovězího steaku odhalíte výběrem kvalitních surovin, které nabízí právě produkty z ekologického zemědělství. Bio steaky jsou vyhledávané zejména díky své jemnosti a lahodné chuti, které dosáhnete díky dobře vyzrálému masu. 

Vyrazte na bio farmu

Farmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství poskytují zvířatům co nejpřirozenější prostředí a respektují jejich potřeby. Zvířata tak většinu svého života tráví na pastvinách a ve stádu. Přesvědčit se můžete také sami. V České republice se nachází velké množství ekofarem, které chovají masná plemena a bio maso produkují, rádi vás také nechají nahlédnout do svých prostor. Uvidíte, jak péče o zvířata probíhá v praxi. Kromě kvalitního masa, které vám farmáři doporučí na míru receptu, si tak odvezete i jedinečný zážitek. Nemáte-li na návštěvu čas, nevadí.

Rump steak s bylinkovou omáčkou

Na steak:

  • 4 ks bio rump steaků
  • bio extra panenský olivový olej
  • špetka mořské soli
  • špetka černého bio pepře 
  • hrst čerstvé bazalky v bio kvalitě

Na omáčku:

  • hrst bylinek v bio kvalitě – bazalka, rukola, máta
  • 2 ks bio kyselé okurky
  • 1 stroužek bio česneku
  • 50 ml bio extra panenského olivového oleje 

Steaky osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Takto připravený steak grilujte maximálně 3 minuty z každé strany. Poté položte na talíř, přikryjte alobalem a nechte asi 5 minut odpočinout. Mezitím si připravte omáčku. Bylinky nasekejte na malé kousky, přidejte najemno nakrájené okurky, česnek a olej. Vše rozmixujte do hladké omáčky a podle potřeby dochuťte. 

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here