Luštěniny jsou potravinami budoucnosti. Jsou šetrné k přírodě a navíc skvěle je sladíte s jakýkoliv masem. Jsou doporučovány výživovými specialisty. Vyzkoušejte naše recepty a inspirujete se třeba k nedělnímu obědu.
Celosvětově se spotřebuje 6,8 kilogramu luštěnin na obyvatele. V České republice je to zhruba 2,6 kilogramu, avšak spotřeba už od sedmdesátých let stoupá. V posledních letech tomu nahrává i stále silnější důraz na zdravou stravu a fitness, přičemž významné podpory se jim dostává jak na stránkách nejrůznějších kuchařek, ale i food blogů. Luštěniny se tak opět stávají moderní a trendy potravinou.
Věděli jste, že…
- Některé druhy obsahují až dvakrát více proteinu než celozrnné cereálie a třikrát více než rýže?
- V kombinaci s potravinami obsahujícími vysoký podíl vitaminu C slouží luštěniny jako výborný zdroj železa pro organismus?
- Jsou dobrý zdroj vitamínů jako např. „folate“ (kyselina listová)?
- Díky nízkému glykemickému indexu, nízkému obsahu tuku a vysokému podílu vlákniny jsou vhodné i pro diabetiky?
- Mají pozitivní vliv na úrodnost půdy?
- Jsou vhodnou plodinou, která pomáhá snížit dopady klimatických změn na zemědělství?
Salát z cizrny s uzeným kachním prsem, pyré z červené řepy
- Cizrna 300 g
- Kachní prsa 600 g
- Řepa červená 100 g
- Smetana zakysaná 250 g
- Pažitka a petržel hrst čerstvé
- Olej olivový
- Sůl
- Zeleninový vývar 0,3 l
- Cukr 50 g
- Ocet 0,5 dcl
Kachní prsa zaudíme na ovocných pilinách. Do staršího hrnce, u kterého nám nevadí, že se případně může zničit, vložíme hrst pilin z ovocného stromu (ideální je třešeň, višeň, meruňka apod.). Kachní prsa dáme do cedníku nebo na mřížku a hrnec zakryjeme alobalem.
Hrnec dáme na 1 minutu na sporák a zahřejeme. Vytvoříme kouř a prsa necháme ještě mimo sporák cca 10 minut, čímž maso zaudíme. Pak ho vyjmeme, opečeme kůži na pánvi a dáme na hodinu péci do trouby při 65 °C. Osolíme a hned podáváme.
Cizrnu uvaříme ve vývaru a necháme vychladnout. Smícháme s pažitkou a petrželí. Přidáme olivový olej. Červenou řepu lehce povaříme do poloměkka a pak rozmixujeme se zakysanou smetanou. Ochutíme solí, octem a cukrem.
Krém ze žlutého hrachu, grilovaný filet ze pstruha, omáčka z pečeného česneku
- Žlutý půlený hrách 300 g
- Máslo
- Olej olivový
- Sůl
- Česnek 3 větší stroužky
- Cukr 1 lžíce
- Smetana 4 dcl
- Pstruh filet bez kosti 600 g
- Majoránka
- Zeleninový vývar 0,5 l
Žlutý hrách namočíme na 30 minut a pak vaříme ve vývaru. Přidáme majoránku, máslo a 3 dcl smetany. Necháme na pánvi zkaramelizovat cukr, přidáme najemno nasekaný česnek a nakonec máslo. Zalijeme 1 dcl smetany. Omáčku rozmixujeme dohladka.
Filet ze pstruha ochutíme solí, nařízneme kůži a zprudka opečeme na oleji. Hned podáváme.
Vepřová kotleta “sous vide“ fazolové ragú s drcenými tomaty
- Vepřová kotleta 600 g
- Sůl
- Olej olivový
- Fazole bílé 400 g
- Rajčata drcená 200 g
- Mini rajčátka čerstvá 100 g
- Bazalka hrst čerstvé
- Cibule 1 větší
- Máslo 50 g
- Vývar zeleninový 1 l
Vepřovou kotletu opečeme vcelku na pánvi na oleji ze všech stran a ochutíme solí. Pak ji zabalíme do potravinářské fólie (nebo do vakuového pytle) a utáhneme. Takto připravené maso dáme do vodní lázně na cca 2 hodiny při 68 °C. Pak kotletu ještě opečeme na pánvi ze všech stran a nakrájíme na jednotlivé porce.
Na cibuli opečeme předem namočené bílé fazole a zalijeme vývarem. Přidáme drcená rajčata a vaříme doměkka. Pak přidáme máslo a bazalku. Nakonec opečeme mini rajčátka, vmícháme k fazolím a podáváme. Můžeme doplnit bazalkovým olejem (trochu bazalky rozmixované v olivovém oleji).
Kuřecí prsa v omáčce z kurkumy, špenátový kuskus
- Kuřecí prsa 600 g
- Olej olivový
- Sůl
- Kurkuma mletá
- Smetana 5 dcl
- Špenát listový 50 g
- Kuskus 400 g
- Máslo 2 lžíce
- Vývar zeleninový 1 l
- Cibule 2 ks
Kuřecí prsa zprudka opečeme a odložíme na talíř. Na oleji orestujeme cibulku a přidáme kurkumu. Zalijeme smetanou a vrátíme zpět kuřecí prsa. Na mírném ohni připravujeme 1 hodinu při maximálně 80 °C. Nakonec přidáme máslo na zjemnění omáčky.
Špenát rozmixujeme se zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Směsí přelijeme kuskus a ochutíme solí. Přidáme olivový olej, zakryjeme a necháme cca 5 minut bobtnat. Pak podáváme.
Bulgur s opečenými kousky marinovaného lososa
- Losos filet 600 g
- Bulgur 500 g
- Vývar zeleninový 0,5 l
- Olej olivový
- Sůl 100 g
- Cukr krystal 100 g
- Pomeranč 1 ks
- Celer řapíkatý 2 stonky
- Petrželka listová hrst
Sůl, cukr a pomeranč rozmixujeme. Touto směsí potřeme lososa a necháme marinovat asi 3 hodiny. Pak jej důkladně opláchneme a nakrájíme na jednotlivé porce. Zprudka opečeme z jedné strany (asi do poloviny) a druhou stranu necháme neopečenou. Bulgur lehce opečeme na oleji a zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme vařit. Na pánvi opečeme nakrájený řapíkatý celer a přidáme uvařený bulgur. Nakonec přidáme nasekanou petrželku.