Luštěniny a maso je skvělá kombinace. Nevěříte? Zkuste naše recepty

0
412

Luštěniny jsou potravinami budoucnosti. Jsou šetrné k přírodě a navíc skvěle je sladíte s jakýkoliv masem. Jsou doporučovány výživovými specialisty. Vyzkoušejte naše recepty a inspirujete se třeba k nedělnímu obědu.

Celosvětově se spotřebuje 6,8 kilogramu luštěnin na obyvatele. V České republice je to zhruba 2,6 kilogramu, avšak spotřeba už od sedmdesátých let stoupá. V posledních letech tomu nahrává i stále silnější důraz na zdravou stravu a fitness, přičemž významné podpory se jim dostává jak na stránkách nejrůznějších kuchařek, ale i food blogů. Luštěniny se tak opět stávají moderní a trendy potravinou.

Věděli jste, že…

  • Některé druhy obsahují až dvakrát více proteinu než celozrnné cereálie a třikrát více než rýže?
  • V kombinaci s potravinami obsahujícími vysoký podíl vitaminu C slouží luštěniny jako výborný zdroj železa pro organismus?
  • Jsou dobrý zdroj vitamínů jako např. „folate“ (kyselina listová)?
  • Díky nízkému glykemickému indexu, nízkému obsahu tuku a vysokému podílu vlákniny jsou vhodné i pro diabetiky?
  • Mají pozitivní vliv na úrodnost půdy?
  • Jsou vhodnou plodinou, která pomáhá snížit dopady klimatických změn na zemědělství?

Salát z cizrny s uzeným kachním prsem, pyré z červené řepy

2 1
  • Cizrna 300 g
  • Kachní prsa 600 g
  • Řepa červená 100 g
  • Smetana zakysaná 250 g
  • Pažitka a petržel hrst čerstvé
  • Olej olivový
  • Sůl
  • Zeleninový vývar 0,3 l
  • Cukr 50 g
  • Ocet 0,5 dcl

Kachní prsa zaudíme na ovocných pilinách. Do staršího hrnce, u kterého nám nevadí, že se případně může zničit, vložíme hrst pilin z ovocného stromu (ideální je třešeň, višeň, meruňka apod.). Kachní prsa dáme do cedníku nebo na mřížku a hrnec zakryjeme alobalem.

Hrnec dáme na 1 minutu na sporák a zahřejeme. Vytvoříme kouř a prsa necháme ještě mimo sporák cca 10 minut, čímž maso zaudíme. Pak ho vyjmeme, opečeme kůži na pánvi a dáme na hodinu péci do trouby při 65 °C. Osolíme a hned podáváme.

Cizrnu uvaříme ve vývaru a necháme vychladnout. Smícháme s pažitkou a petrželí. Přidáme olivový olej. Červenou řepu lehce povaříme do poloměkka a pak rozmixujeme se zakysanou smetanou. Ochutíme solí, octem a cukrem.

Krém ze žlutého hrachu, grilovaný filet ze pstruha, omáčka z pečeného česneku

3 1
  • Žlutý půlený hrách 300 g
  • Máslo
  • Olej olivový
  • Sůl
  • Česnek 3 větší stroužky
  • Cukr 1 lžíce
  • Smetana 4 dcl
  • Pstruh filet bez kosti 600 g
  • Majoránka
  • Zeleninový vývar 0,5 l

Žlutý hrách namočíme na 30 minut a pak vaříme ve vývaru. Přidáme majoránku, máslo a 3 dcl smetany. Necháme na pánvi zkaramelizovat cukr, přidáme najemno nasekaný česnek a nakonec máslo. Zalijeme 1 dcl smetany. Omáčku rozmixujeme dohladka.

Filet ze pstruha ochutíme solí, nařízneme kůži a zprudka opečeme na oleji. Hned podáváme.

Vepřová kotleta “sous vide“ fazolové ragú s drcenými tomaty

4
  • Vepřová kotleta 600 g
  • Sůl
  • Olej olivový
  • Fazole bílé 400 g
  • Rajčata drcená 200 g
  • Mini rajčátka čerstvá 100 g
  • Bazalka hrst čerstvé
  • Cibule 1 větší  
  • Máslo 50 g
  • Vývar zeleninový 1 l

Vepřovou kotletu opečeme vcelku na pánvi na oleji ze všech stran a ochutíme solí. Pak ji zabalíme do potravinářské fólie (nebo do vakuového pytle) a utáhneme. Takto připravené maso dáme do vodní lázně na cca 2 hodiny při 68 °C. Pak kotletu ještě opečeme na pánvi ze všech stran a nakrájíme na jednotlivé porce.

Na cibuli opečeme předem namočené bílé fazole a zalijeme vývarem.  Přidáme drcená rajčata a vaříme doměkka. Pak přidáme máslo a bazalku. Nakonec opečeme mini rajčátka, vmícháme k fazolím a podáváme. Můžeme doplnit bazalkovým olejem (trochu bazalky rozmixované v olivovém oleji).

Kuřecí prsa v omáčce z kurkumy, špenátový kuskus

5
  • Kuřecí prsa 600 g
  • Olej olivový
  • Sůl
  • Kurkuma mletá
  • Smetana 5 dcl
  • Špenát listový 50 g
  • Kuskus 400 g
  • Máslo 2 lžíce
  • Vývar zeleninový 1 l
  • Cibule 2 ks

Kuřecí prsa zprudka opečeme a odložíme na talíř. Na oleji orestujeme cibulku a přidáme kurkumu. Zalijeme smetanou a vrátíme zpět kuřecí prsa. Na mírném ohni připravujeme 1 hodinu při maximálně 80 °C. Nakonec přidáme máslo na zjemnění omáčky.

Špenát rozmixujeme se zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Směsí přelijeme kuskus a ochutíme solí. Přidáme olivový olej, zakryjeme a necháme cca 5 minut bobtnat. Pak podáváme.

Bulgur s opečenými kousky marinovaného lososa

7
  • Losos filet 600 g
  • Bulgur 500 g
  • Vývar zeleninový 0,5 l
  • Olej olivový
  • Sůl 100 g
  • Cukr krystal 100 g
  • Pomeranč 1 ks
  • Celer řapíkatý 2 stonky
  • Petrželka listová hrst

Sůl, cukr a pomeranč rozmixujeme. Touto směsí potřeme lososa a necháme marinovat asi 3 hodiny. Pak jej důkladně opláchneme a nakrájíme na jednotlivé porce. Zprudka opečeme z jedné strany (asi do poloviny) a druhou stranu necháme neopečenou. Bulgur lehce opečeme na oleji a zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme vařit. Na pánvi opečeme nakrájený řapíkatý celer a přidáme uvařený bulgur. Nakonec přidáme nasekanou petrželku.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here