Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

0
114
Foto pixabay

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina. 

Jestli jste zatím neměli tu čest pochutnat si na skvostných pokrmech z lilku, je nejvyšší čas nějakou specialitu vyzkoušet. Ideální je grilovaný, zapečený nebo plněný. Použít jej můžete do polévky, místo masa nebo těstovin, vynikající jsou třeba lilkové lasagne nebo výtečná pomazánka na topinky. Uvidíte, že této plodině přijdete na chuť. 

Zapečený lilek s rajčaty a sýrem 

Zapeceny lilek s rajcaty a syrem
Zdroj: BIO
  • 1 střední lilek
  • 2 rajčata
  • 5 větviček tymiánu
  • 100 g sýra
  • sůl dle chuti
  • oregano
  • bazalka na ozdobu

Lilek omyjeme, nakrájíme na větší kolečka či plátky a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Každé kolečko lilku posypeme špetkou soli a necháme přibližně 20 minut vypotit. Dáme předehřát troubu na 180 °C. Mezitím nakrájíme rajčata a bylinky. Sýr nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme. Orosený lilek osušíme kuchyňskou utěrkou, poté na něj poklademe rajče, bylinky i sýr a dáme do trouby. Pečeme do zhnědnutí sýra, přibližně 30 minut, poté můžeme z trouby vyndat a podávat samostatně nebo ke kuskusu, rýži či těstovinám.

Krémová polévka z pečeného lilku s balkánským sýrem

Kremova polevka z peceneho lilku s balkanskym syrem
Zdroj: BIO
  • 4 lilky
  • 70 g cibule
  • 20 g česneku
  • 70 g brambor (varný typ B)
  • 100 ml olivového oleje
  • 500 ml polotučného mléka
  • 100 g balkánského sýra
  • pepř, sůl
  • na ozdobu tymián nebo rozmarýn
  • pečivo jako příloha

Lilky potřeme 2 lžícemi oleje, vložíme je do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut na 200°C. Částečně zchladlé lilky podélně rozřízneme na poloviny, lžící vyškrábneme dužninu do mísy a necháme ji vychladnout. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Brambory nakrájíme na centimetrové kostky. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přisypeme česnek, brambory a restujeme za stálého míchání 2 minuty. Přihodíme nakrájený lilek, osolíme, opepříme a promícháme.

Poté přilijeme mléko a 500 ml vody, přivedeme k varu, stáhneme oheň a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Poté polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme ji dohladka. Během mixování přilijeme zbylý olivový olej. Případně dochutíme solí. Na talíři polévku pokapeme olivovým olejem, ozdobíme tymiánem či rozmarýnem a doplníme na kostičky nakrájeným sýrem. Můžeme podávat s pečivem.

Jednoduchá lilková pomazánka

Jednoducha lilkova pomazanka
Zdroj: BIO
  • 1-2 střední lilky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • bylinky podle chuti (bazalka nebo oregano)
  • rajčata na ozdobu

Lilek nakrájíme na malé kousky, dáme na pekáč a pečeme v troubě do změknutí. Poté jej vložíme do mísy, přidáme olivový olej a rozmixujeme. Vychladlou pomazánku osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek a dochutíme oblíbenými bylinkami. Na závěr rozetřeme na topinky nebo plátky chleba a ozdobíme rajčátky. 

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here