Letní sezóna je v plném proudu. Se žhavými červencovými teplotami asi těžko budete mít chuť na něco, co vás ještě více rozpálí. Proto si pro vás Akademie kvality připravila pořádnou nálož osvěžujících receptů, které potěší nejen žaludek, ale taky vaše časové možnosti. Jejich příprava je totiž poměrně rychlá a jednoduchá. O to více budete překvapeni, jaké lahodné plody sklidí vaše kulinární umění. Důležité ovšem je myslet na kvalitu surovin, z nichž budete vařit, grilovat, péct… Sledujte na obalech značky, loga kvality (např. Klasa a Regionální potravina), které ji zaručují.
Okurková limonáda
Horké letní teploty přímo lákají zchladit se něčím osvěžujícím. V tento moment snad nic nepotěší víc než domácí limonáda. Vybrali jsme pro vás recept na poctivou okurkovou, kde nesmí chybět ani bio limeta. A proč zrovna okurková? Tato zelenina totiž dokonale hydratuje a je také skvělým parťákem na hubnutí. Počišťuje tělo a urychluje metabolismus. Navíc je plná důležitých látek, jako jsou vitaminy (A, B, C) a minerály (např. draslík, vápník a fosfor).
Ingredience:
- 2 salátové okurky
- 1 bio limeta
- 50 g cukru krupice
- 400 ml perlivé vody
- led
Postup:
- Okurky oloupejte a nakrájejte na kostky.
- Rozmixujte s polovinou vody, limetovou šťávou a cukrem dohladka.
- Poté promíchejte se zbytkem perlivé vody a podávejte s ledem.
Tip: Při nákupu
zeleniny a ovoce preferujte místní produkty, třeba od farmářů. Budete mít
jistotu, že je vše čerstvé a kvalitní, a navíc podpoříte naše zemědělce, kteří pečují o půdu,
krajinu
a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností.
Grilovaný siven na rozmarýnu a česneku s grilovanou zeleninou
Léto, rodina, přátelé, zahrádka, bazén, „grilovačka“… Takhle nějak bychom si to nejspíše všichni představovali. My vám alespoň pomůžeme s hostinou. Zkoušeli jste už někdy ugrilovat sivena s bylinkami a zeleninou? Siven má výborné maso a chutná skvěle taky v případě, že ho upečete nebo vyudíte. V obchodě ho zakoupíte o hmotnosti 20–50 dkg. V receptu jsou sice zmíněny 2 kusy rybiček, ale navyšte množství podle potřeby.
Ingredience:
Na rybu:
- 2 ks sivena
- hrst čerstvého rozmarýnu
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
Na zeleninu:
- 1 cuketa
- 1 červená cibule
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 žlutá paprika
- 7 žampionů
- dýňový olej
- hrst čerstvého rozmarýnu
- lžička sušeného česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Ryby si omyjte, osušte a osolte.
- Nasekejte rozmarýn a promíchejte ho s utřeným česnekem ve zhruba 100 ml olivového oleje.
- Ryby nechte v takto připravené směsi zhruba 10 minut odpočívat, vyjměte je a poté grilujte zhruba 5 minut z každé strany na rozpáleném grilu.
- Zeleninu si nakrájejte dle libosti a promíchejte v míse s dýňovým olejem, sušeným česnekem, osolte a opepřete.
- Pečte na grilu dozlatova.
Tip: Siven americký k nám byl poprvé dovezen v roce 1883. Pro jeho kvalitní maso je chován uměle ve speciálních zařízeních. Má jedinečnou chuť nejen grilovaný, upečený nebo uzený, ale můžete ho také smažit, dusit i vařit.
Grilované bramborové lodičky
Jak zabavit děti? Zapojte je do přípravy oběda. Aby je ale pokrm bavil, měl by být hravý a mít třeba i nějaký příběh. A taky by měl být aspoň trochu zdravý a co nejvíc dobrý. Tohle všechno splňují naše grilované bramborové lodičky plněné tvarohem, rajčaty, jarní cibulkou a sýrem. Jak tam ovšem zakomponovat příběh? Co třeba něco ve smyslu, že první brambory byly dovezeny z Ameriky do Evropy lodí po moři? Dobrou chuť!
Ingredience:
- 4 velké předvařené nové brambory
- 250 g plnotučného tvarohu
- čtvrt svazku jarní cibulky
- 150 g oblíbeného tvrdého sýra
- 150 g cherry rajčátek
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup:
- Brambory omyjte, osušte a přepulte. Jestli
pospícháte, nechte povařit celé brambory 10 min.
a poté je rozkrojte na půl. - Každou polovinu brambory si připravte do alobalu, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Zabalte do alobalu.
- Nechte péct na grilu cca 40 minut. Pokud jste brambory předem povařili, stačí na zapečení 20 min.
- Mezitím v misce promíchejte tvaroh,
pokrájenou zeleninu a polovinu strouhaného sýra. Osolte
a opepřete. - Brambory vybalte, vydlabejte prostředky a plňte připravenou tvarohovou směsí.
- Posypte zbylým sýrem a nechte ještě chvilku zapékat na grilu.
Tip: Jak získat z brambor co nejvíce výživy?
Konzumujte je s pečlivě omytou slupkou. Je plná vlákniny a
zároveň se pod ní schovává nejvíce významných látek (např. vitamin C). Pokud se
nechcete ošidit
o antioxidanty, duste je v menším množství vody, nebo je uvařte
v páře.
Grilovaný kapr na salátu z pečených paprik
Říká se, že středomořská kuchyně je jednou z nejzdravějších. Je totiž plná ryb, zeleniny a bylinek. Tohle všechno najdete i v tomto prostém, ale naprosto famózním receptu, který dokazuje, že v jednoduchosti je síla. A protože jsme v České republice, nemohli jsme sáhnout po žádné jiné rybě než po kaprovi. Ten si hrdě udržuje krásné první místo co do oblíbenosti ryb. A není se čemu divit. Ochutnejte sami.
Ingredience:
Na rybu:
- 2 filety kapra s kůží
- hrst čerstvého tymiánu
- hrst čerstvého kopru
- sůl
- olivový olej
Na salát:
- 2 červené papriky
- 2 oranžové papriky
- hrst slunečnicových semínek
- hrst čerstvého kopru
- 1 citron
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- dýňový olej
Postup:
- Nachystejte si marinádu smícháním zhruba 200 ml olivového oleje se solí a posekanými bylinkami.
- Kapří filety omyjte, osušte a nechte alespoň 30 minut marinovat. Poté dejte péct na rozpálený gril na zhruba 8 minut.
- Papriky opečte na grilu do černa ze všech stran, poté je vložte do mísy, kterou zakryjte potravinářskou folií.
- Nechte 10 minut zapařit, pak z paprik oloupejte slupku, vyndejte jadýrka a nakrájejte je na proužky.
- Zakápněte papriky dýňovým olejem, osolte,
opepřete a promíchejte se slunečnicovými semínky
a posekaným koprem. - Filety kapra podávejte na paprikovém salátu.
Tip: Kapr obsahuje potřebné a srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny a lehce stravitelné bílkoviny. Hodí se hlavně na smažení a pečení. Určitě znáte Pohořelického nebo Třeboňského kapra, oba jsou oceněni evropským chráněným označením původu.
Grilovaná plněná rajčata
Máme tady další recept z kategorie „dneska si nedám maso“. Navíc pokud se vám to v kuchyni hemží rajčaty, pak spojíte příjemné s užitečným. Rajčata jsou nejoblíbenější zeleninou Čechů. Proto se hodí každá inspirace, jak s nimi naložit. Skvěle chutnají nejen zasyrova, ale také grilovaná a doplněná bylinkami a sýrem. A když si tento voňavý pokrm připravíte třeba coby večerní zobání k televizi, rozhodně nemusíte mít výčitky.
Ingredience:
- 5 velkých rajčat
- 2 plátky bílého toastového chleba
- 1 stroužek česneku
- 100 g oblíbeného tvrdého sýra
- hrst čerstvé bazalky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- lněný olej
Postup:
- Omytým rajčatům uřízněte vršky a vydlabejte dužinu.
- Smíchejte si na kostičky pokrájený chléb, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a posekanou bazalku, osolte a opepřete.
- Rajčata naplňte směsí, zakápněte lněným olejem a vraťte na ně vršky.
- Zabalené v alobalu dejte péct na gril na zhruba 30 minut.
Tip: Díky nízké energetické hodnotě a minimu cukrů jsou rajčata geniální potravinou během diety. Navíc obsahují velké množství vitaminů, minerálů a antioxidantů. Z nich je nejvíce zastoupen lykopen v rajčatech červených, beta karoten v oranžových a zeta karoten ve žlutých.
Meruňkový koláč z bramborového těsta
Meruňky jsou snad všude, kam se podíváte. Oblíbené naoranžovělé ovoce je známé díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminů. Jestliže přemýšlíte, jak je zužitkujete, a zároveň máte rádi moučníky, zkuste náš recept na koláč. Protože jsou meruňky poměrně kyselé, příjemně je doplňuje vrstva tvarohu. Základem těsta jsou především brambory, tedy zelenina. Takže se vlastně jedná o lehký letní dezert, navíc díky tvarohu obohacený také o bílkoviny.
Ingredience:
Na koláč:
- 200 g vařených brambor
- 600 g meruněk
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 vejce
- 100 g másla
- 250 g plnotučného tvarohu
- sůl
Na drobenku:
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 80 g cukru krupice
Postup:
- Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, doku nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.
- Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte
najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem
a změklým máslem. - Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.
- Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.
- Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.
- Na posledních deset minut pečení zasypte drobenkou.
Tip: Nejen do těsta, ale i do bramborové kaše a na bramboráky jsou nejvhodnější volbou brambory varného typu C. Protože mají měkkou dužninu, mají tendenci se rozvařit.