Také jste si zamilovali letní posezení s přáteli a rodinou u grilu? Není divu, je to jeden z nejlepších způsobů, jak strávit příjemné společné chvilky u dobrého jídla. Na druhou stranu se může stát grilované maso a zelenina tak trochu stereotypem, proto řada lidí hledá nové nápady, co dalšího se dá na rozžhaveném roštu připravit. Ať již hledáte neotřelé pokrmy připravované na samotném grilu nebo skvělé přílohy k nim, nabízíme originální recepty.
Burger se sýrem Grillami
Suroviny pro 4 osoby
- 4 bulky
- 4 asi 1 cm tenké plátky sýra Grillami
- 60 g sýra Gran Moravia
- rukola
- sůl, pepř
- citron
- extra panenský olivový olej
- rajčatové pesto rosso
Příprava:
Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a nastrouhejte na něj na jemném struhadle 4 hromádky sýru Gran Moravia. Pečte 5-10 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
Bulky rozkrojte a z vnitřní strany opečte. Na spodní půlku rozetřete rajčatové pesto. Plátky Grillami osušte papírovou utěrkou a na grilu opečte z každé strany do zlatova. Rukolu pokapejte citronem a olivovým olejem. Na půlku s pestem položte plátek ogrilovaného sýra, na něj rukolu a nakonec chips z Gran Moravia. Přiklopte horní částí bulky a podávejte.
Rajčata plněná sýrem se salsou
Suroviny pro 6 osob:
- 6 středně velkých rajčat
- 125 g strouhaného sýra Gran Moravia
- 125 g čerstvé smetany
- 50 g mléka
- 3 vejce
- 20 g přepuštěného chladného másla
- bazalka dle potřeby
- sůl, bílý pepř
- na salsu: čerstvá máta, olivový olej, půlka cibule
Příprava:
Odkrojte vrchní část rajčat tak, aby na ní zůstala stopka, a vydlabejte je. Připravte si náplň: všechny ostatní suroviny dejte do mísy a ušlehejte je. Rajčata naplňte, přiklopte odkrojenou vrchní částí, a nechejte upéct na grilu. Rošt umístěte spíše do vyšší pozice. Dužinu vydlabanou z rajčat použijte na přípravu salsy: dužinu rozmačkejte vidličkou a smíchejte s nadrobno nasekanou cibulí a mátou. Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
Salát z carpaccia, sýru a čekanky
Suroviny:
- 200 g čekanky
- 200–300 g carpaccio di bresaola na tenké plátky
- 100 g sýru Latteria San Bovo z La Formaggeria Gran Moravia
- sůl, pepř
- oliv. olej, šťáva z citronu
Příprava:
Nakrájejte čekanku na nepravidelné kousky. Na dno servírovací mísy rozprostřete plátky carpaccio di bresaola, na ně kousky čekanky a sýru Latteria San Bovo. Ochuťte solí, pepřem, šťávou z citronu a olivovým olejem a podávejte. Můžete ozdobit rukolou či jiným salátkem.
Špaldový salát s hruškami a gorgonzolou
Suroviny (pro 4 osoby):
- 60 g sýru Gorgonzola piccante z La Formaggeria Gran Moravia
- 1 lžička bílého vinného octa
- 300 g špaldy
- 1 lžíce medu
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 hrušky
- svazek rukoly
- sůl
- pepř
Příprava:
Opláchněte špaldu a vařte ji v dostatečném množství osolené vody asi 45 minut. Slijte a nechte vychladnout. Olivový olej smíchejte s bílým octem, medem, špetkou soli a pepřem a dejte stranou. Opláchněte rukolu, osušte a nahrubo natrhejte. Gorgonzolu nakrájejte na kostičky. Omyjte hrušky, rozkrojte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké měsíčky. Ke špaldě přidejte rukolu, plátky hrušky a kousky gorgonzoly, ochuťte předem připravenou zálivkou s medem a servírujte.
Bulgur s cuketou, ricottou a bazalkou
Suroviny na 4 porce:
- 150 g bulguru
- 4 menší cukety
- 10 stonků povařeného chřestu
- 80 g ricotty vhodné na strouhání (ricotta montela) z La Formaggeria Gran Moravia
- svazek bazalky
- svazek máty
- 100 g krůtího masa
- extra panenský olivový olej
- sůl, pepř
Příprava:
Uvařte bulgur dle návodu na balení, pak jej přendejte do mísy a zakapejte trochou oleje. Cukety nakrájené na nudličky orestujte na pánvi, osolte a ochuťte mátou a bazalkou natrhanou na malé kousky. Krůtí maso nakrájejte na malé kousky a opečte ho na pánvi. Společně v míse smíchejte uvařený bulgur, cuketu, chřest nakrájený na kolečka a maso, opepřete, případně dosolte. Na závěr přidejte nastrouhanou ricottu a podávejte.