Jak na palačinky ve zdravější verzi?

0
142

Také často přemýšlíte, jak zpestřit snídani, večeři, nebo co vzít s sebou na výlet ke svačině? Nezapomínejte na palačinky! Jsou dobré jak sladké, tak se slanou náplní, navíc jsou rychle hotové. A i když jste možná nestihli pár dní obstarat větší nákup, mléko, mouku a vajíčka doma většinou vždycky najdete.

Palačinky – zkrátka jídlo, které milují děti i dospělí. Chutnají skvěle, těsto je hotové za chvíli a navíc ho můžeme různě obměnit. Mouka se dá použít hladká, polohrubá, špaldová, pohanková nebo celozrnná. Výsledek bude ještě lepší, pokud směs osladíme cukrem, vanilkou, dochutíme ji kořením nebo třeba přidáme ořechy, kousky uzeniny, hub, zeleniny.

Velmi důležité je použít správný tuk pro smažení. Díky Ghí získají palačinky jedinečnou chuť. „Přepuštěné máslo Ghí má totiž vysoký bod kouřivosti a při zahřátí až na cca 240 °C se nepřepálí, nevznikají těžce stravitelné látky, udělá se křupavá kůrka a smažené jídlo si můžete vychutnat, aniž by vám po něm bylo těžko,“ vysvětluje Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

Na sladko i na slano

Palačinky většinou známe jen jako sladké jídlo. A to je škoda, protože plněné masem, houbami, vejci nebo špenátem chutnají skvěle. Možností a receptů existuje spousta, dají se také zapékat, třeba se sýrem, šunkou smetanou a kořením.

Sladké palačinky plníme nejčastěji marmeládou, povidly, nejrůznějším ovocem, tvarohem, ořechovou náplní nebo zmrzlinou. Vyzkoušet je můžete také s Ghítelou.

Špaldové palačinky s Ghítelou

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 2 hrnky rostlinného mléka (může být i klasické kravské)
  • 2 vajíčka
  • sůl
  • Ghítela podle chuti
  • 2 lžíce Ghí na smažení

Postup:

Vajíčka rozmícháme v mléce, přisypeme mouku a špetku soli. Vymícháme hladké těsto, které necháme 10 min odstát.
Ghí dáme na pánev rozehřát a pak na něj nalijeme připravené těsto. Na středním ohni osmažíme palačinky (každá strana 2-3 min). Hotové je přeložíme na papírovou kuchyňskou utěrku a pak je naplníme Ghítelou a čerstvým nebo kompotovaným ovocem.

Tip: Zdobíme kopečkem rostlinné (může být i klasická) šlehačky.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here