Jaro klepe na dveře a vy uvažujete nad tím, jak své tělo očistit a nastartovat? Chcete-li jarní změnu, zaměňte tentokrát tukový rohlík k snídani za mix cereálních vloček. Nejen, že jsou ideálním zdrojem energie a živin, ale také díky vysokému obsahu betaglukanů snižují cholesterol. Mějte připravenou směs cereálních vloček vždy při ruce a vytvořte si každé ráno plnohodnotnou a pestrou snídani.
Poznejte je všechny
Ječné, ovesné, žitné a pšeničné. To jsou základní druhy vloček, s kterými se můžete v obchodech setkat. Ideální je však jejich mix, díky kterému získáte kombinaci skvělého zdroje energie – velkého množství vitamínů, minerálů, komplexních sacharidů, proteinů, ale také nenasycené mastné kyseliny nebo kyselinu listovou. Konzumací tohoto mixu se rychle, a přitom lehce a zdravě nasytíte. „Různé druhy vloček představují perfektní základ snídaně nebo vydatnější svačiny. Nejen, že vám dodají potřebné živiny, ale díky vláknině vás dobře zasytí a udrží po delší dobu stabilní hladinu krevního cukru,“ upřesňuje přední česká dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá. Krom toho příznivě působí také na trávicí systém.
Základní druhy vloček
- Ječné – vyznačují se vysokým obsahem vitaminů B skupiny, především thiaminu, riboflavinu (vitamin B2) a niacinu. Z minerálních látek je mimořádný obsah železo;
- Ovesné – mají vysoký obsah bílkovin a příznivé zastoupení aminokyselin. Pozitivní účinky beta-glukanů spočívají ve vlivu snížení hladiny celkového cholesterolu;
- Žitné – mají vysoký obsah bílkovin, které jsou bohaté na esenciální aminokyseliny. Látky obsažené v žitě příznivě působí na snižování krevního tlaku, zlepšují metabolismus sacharidů a snižují hladinu krevních tuků;
- Pšeničné – jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů thiaminu, riboflavinu a niacinu. Jedná se o vitaminy B skupiny, důležité pro uvolňování energie z potravy.
Jak si je vychutnat
Vločky jsou zkrátka vděčnou potravinou do kuchyně, z níž se dá připravit spousta sladkých i slaných pokrmů. A jak všichni víme, snídaně dělá den, proto je ideální začít ho právě s touto obilovinou. Nejlepší volbou je směs různých druhů vloček, navíc doplněná o semena, ořechy, nebo sušené neproslazované ovoce. „Vločky je také vhodné kombinovat s potravinou bohatou na bílkoviny,“ říká PhDr. Karolína Hlavatá. „S bílkovinami šetřit nemusíte. Optimální je přidat alespoň 200 g jogurtu nebo 100 g tvarohu či 250 ml mléka,“ dodává česká dietoložka.
Rychlá snídaně bez vaření
Asi vás nepřekvapí, že z vloček se nejčastěji připravuje snídaňová kaše. Klasické vločky se doporučují přes noc namočit a ráno krátce povařit, zato jemné vločky stačí zalít teplým mlékem nebo vodou těsně před podáváním. Tím, že jsou speciálně upravené, se skvěle hodí do snídaňové misky jako přísyp k jogurtu či tvarohu, doplněné o ovoce či semínka. Jsou ideálním řešením nejen pro ty, kdo si chtějí zpestřit ráno, ale vhodné jsou např. i k obědu do polévky nebo k večeři do zeleninového salátu. Směs je vyváženým mixem cereálních vloček, jenž je skvělým přísypem do jakéhokoliv pokrmu.
Jogurt do skleničky s jablky a skořicí od foodblogerky My Cooking Diary
2 porce, 15 minut
Ingredience:
- 350 g bílého jogurtu
- 8 lžic Emco vloček Lehké & Křehké
- 1 jablko
- ½ čajové lžičky skořice
- 1 polévková lžíce medu
- 2 polévkové lžíce vlašských ořechů
- 1 čajová lžička kokosového oleje nebo másla
Postup:
- V kastrůlku rozehřejte kokosový olej nebo máslo, přidejte nahrubo nastrouhané oloupané jablko, skořici, ořechy a opékejte, dokud jablka trochu nezměknou.
- Pak přidejte med a nechte lehce zkaramelizovat. Jablečnou směs nechte vychladnout, aby vám zbytečně vločky nezměkly.
- Do skleničky dejte vrstvu jogurtu, vloček, jablečné směsi a opakujte. Pokud si recept chcete zjednodušit, dejte jogurt do mističky, přisypte Lehké & Křehké vločky a jablečnou směs dejte klidně i teplou vedle.