Jste-li milovníkem hub, jistě vás potěší neotřelé recepty, které pocházejí přímo z Itálie a jsou provoněné nejen houbami, ale také sýry. Uvařit si s námi můžete gnocchi z ricotty s houbovou omáčkou, chlebovou polévku s houbami a sýrem nebo sýrový dort s houbami.
Gnocchi z ricotty a sýru Asiago s houbovou omáčkou
Suroviny (pro 4–6 osob):
Na gnocchi:
- 500 g ricotty z La Formaggeria Gran Moravia
- 250 g hladké mouky
- 120 g nastrouhaného sýru Asiago stravecchio + na posypání z La Formaggeria Gran Moravia
- 2 vejce
- Sůl
- bílý pepř
Na omáčku:
- 100 g hříbků
- 100 g žampionů
- 50 g vlašských ořechů
- 60 ml olivového oleje
- Cibule
- sůl
- černý pepř
Postup:
Začněte přípravou omáčky: očistěte houby, nakrájejte je na plátky a smažte na pánvi spolu s najemno nakrájenou cibulí, špetkou soli a pepře asi 10 minut. Část hub ponechte stranou na ozdobu. Vlašské ořechy nasekejte najemno, do mixéru přidejte usmažené houby a mixujte. Během mixování postupně přilévejte olej až do chvíle, kdy vznikne hustá omáčka. Nyní si připravte gnocchi: do mísy dejte mouku, okapanou ricottu, vejce, nastrouhaný sýr Asiago stravecchio, špetku soli a pepře a vše promíchejte. Těsto přesuňte na pomoučený vál a dál zpracovávejte, až je hladké a kompaktní. Vytvarujte válečky o průměru asi 2 cm a nakrájejte je na kousky dlouhé 1,5 cm. Stiskněte je zadní stranou vidličky, aby získaly ten správný tvar, a položte je na pomoučený vál. Dejte vařit dostatečné množství lehce osolené vody, do vroucí vody dejte vařit gnocchi a slijte je hned, jak vyplavou na povrch. Uvařené gnocchi přesypte do velké pánve, přidejte k nim houbovou omáčku a hrst nastrouhaného sýru Asiago stravecchio, promíchejte a servírujte ozdobené osmaženými plátky hub.
Chlebová polévka s houbami a sýrem Asiago stravecchio
Suroviny (pro 4–6 osob):
- 400 g starého chleba
- 1 l vývaru, 200 g hub dle vlastního výběru
- sýr Asiago stravecchio v množství dle chuti z La Formaggeria Gran Moravia
- extra panenský olivový olej
- máslo
- sůl
Postup:
Nejprve dejte vařit vývar se třemi lžícemi olivového oleje. Jak začne vývar vřít, přidejte starý chleba nakrájený na kousky a míchejte, až vznikne jednolitá směs. Tu nechte za častého míchání vařit další asi půl hodinu. Mezitím očistěte houby, nakrájejte je na plátky a orestujte na pánvi na troše oleje, osolte a opepřete. Polovinu chlebového vývaru pak nalijte do zapékací mísy, přidejte houby a Asiago nastrouhané na hoblinky a zalijte zbylou polovinou vývaru. Navrch opět nasypte hoblinky sýru Asiago. Přidejte několik oříšků másla a dejte na chvíli gratinovat do trouby při 200°. Servírujte ozdobené pár kousky hub a trochou sýra.
Sýrový dort s houbami
Suroviny:
- Listové těsto
- 40 g másla z La Formaggeria Gran Moravia
- 50 g mouky, ¼ l mléka
- 200 g nastrouhaného sýru Gran Moravia z La Formaggeria Gran Moravia
- 2 vejce
- 150 g hříbků nakrájených na malé kousky
- sůl
Postup:
Vyložte listovým těstem zapékací formu a připravte si náplň. Rozpusťte máslo, přidejte mouku a špetku soli a připravte zápražku. Přidejte horké mléko a nechte pár minut povařit do bešamelu, poté přidejte nastrouhaný sýr a nakrájené houby. Nakonec vmíchejte 2 žloutky a následně sníh ze 2 bílků. Náplň nalijte na listové těsto, zatočte okraje těsta a dejte péct do trouby rozehřáté na 180° na asi 25 minut.
V tomto receptu můžete použít i jiný vhodný druh sýra, široký sortiment mají například prodejny La Formaggeria Gran Moravia, kde vám vždy dobře poradí s výběrem.