Gastronomické klenoty z vašich regionů, které si podmaní vaše chutě

0
149
Foto: pixabay

Přemýšleli jste někdy, jestli znáte dobře místo, kde právě žijete? Nejen krajinu a okolí, ale třeba také místní potraviny, regionální delikatesy? Přestože už jsou nejspíše některé z nich na seznamu vašich oblíbených, zkuste se příště v obchodě nebo na farmářském trhu poohlédnout i po jiných. Byla by škoda, kdyby vaší pozornosti unikly kvalitní a lahodné výrobky jenom proto, že je neznáte. Jakmile uvidíte na obalu malinký obrázek kruhu se zeleným zoubkovaným okrajem, s krajinou uprostřed a nápisem Regionální potravina, zbystřete. Tato značka kvality potravin zaručuje, že si opravdu pochutnáte. A navíc koupí výrobků s tímto logem podpoříte váš region.

Řízek z mletého masa s česnekovým sýrem, uzená bramborová kaše a cibulová marmeláda

11
Foto: Regionální potravina

Jaké jídlo patří mezi nejoblíbenější? Jednoznačně řízek! A vůbec nevadí, že jsme si pro vás tentokrát nachystali jeho mletou verzi. O to zajímavější, protože jsme do masa zakomponovali naprostou delikatesu – přírodní sýr s česnekem z Farmy Růžová v Českém Švýcarsku farmáře Martina Honzy. Čerstvý sýr je vyrobený z plnotučného mléka Jerseyských krav. Díky vysokému podílu tuku v mléce vyniká lahodnou smetanovou chutí. Za svou jedinečnost byl odměněn prestižním oceněním Regionální potravina Ústeckého kraje. A čím jsme doplnili masíčko? Bramborovou kaší provoněnou uzeným špekem a také příjemně nasládlou cibulovou marmeládou.

Ingredience:

  • 600 g mletého masa (dle libosti)
  • 200 g přírodního sýru s česnekem
  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g strouhanky
  • 1 kg brambor typu C
  • 50 g másla
  • 150 ml smetany 33%
  • 150 ml mléka
  • 150 g uzeného špeku
  • 50 g plocholisté petržele
  • 500 g cibule
  • 20 g cukru
  • 8 nakládaných okurek
  • 30 ml oleje

Postup:

  1. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostky a dáme je vařit do neosolené vody.
  2. Smícháme mléko a smetanu do rendlíku, z uzeného odkrojíme tenké okraje a přidáme je do rendlíku. Směs přivedeme k varu a vypneme ji. Přiklopíme a necháme stranou.
  3. Nakrájíme si zbytek špeku na kostky, cibuli na tenké plátky.
  4. Do hrnce dáme olej, přidáme špek a orestujeme, přidáme cibuli a restujeme, dokud nebude cibule béžovo-hnědá (cca 40 min.), občas můžeme podlít trochou vody.
  5. Když je cibule hnědá, přidáme cukr a sůl.
  6. Mleté maso vložíme do mísy a přidáme 2 vejce, sůl, pepř a nastrouhaný sýr. Smícháme
    a uděláme 8 malých řízků.
  7. Řízky obalíme v trojobalu (použijeme zbylé vejce).
  8. Pánev rozpálíme, přidáme olej a opékáme dozlatova z obou stran, řízky přendáme na plech
    s pečicím papírem a dopékáme v troubě na 180 °C asi 15 min.
  9. Uvařené brambory scedíme, z mléka vytáhneme špek a přidáme mléko do brambor, šťouchadlem uděláme kaši, dosolíme a nakonec přidáme nasekanou petržel.
  10. Na talíř dáme kaši, řízek, marmeládu a 2 okurky.

Kefírový nápoj s pečenou dýní a zázvorem

Obsah obrázku interiér, jídlo, stůl, vsedě

Popis byl vytvořen automaticky
Foto: Regionální potravina

Rádi experimentujete a milujete originální sezónní chutě? Pak je tento recept pro vás jako stvořený. Důležitý je ovšem správný základ, v tomto případě zakysaný mléčný výrobek, od něhož se odvíjí chuť celého drinku. Abyste si opravdu pochutnali, vybrali jsme pro vás letošního vítěze Regionální potraviny kategorie mléčné výrobky v Pardubickém kraji. Jedná se o BIO kravské kefírové mléko z Ranče Bělečko Agro s. r. o. Má dokonale hustou konzistenci s příjemnou ovocno-smetanovou chutí a vůní. Skvěle chutná také samotné, ale pokud si ho toužíte vyladit podzimními chutěmi, perfektní volbou je právě pečená dýně, zázvor, skořice, hřebíček a kardamom.

Ingredience:

  • 1 l kravského kefírového mléka
  • 700 g máslové dýně (očištěné)
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky mletého kardamomu
  • ¼ mletého hřebíčku
  • 30 g očištěného zázvoru
  • 2 lžíce hnědého cukru

Postup:

  1. Dýni očistíme a nakrájíme na větší kostky
  2. Zázvor oloupeme a nakrájíme ho na tenké plátky.
  3. Oboje vložíme do mísy, přidáme olej, koření, špetku soli a promícháme.
  4. Směs vložíme do pekáče, přikryjeme alobalem nebo pokličkou a pečeme na 180 °C přibližně
    1 hodinu, dokud není dýně měkká.
  5. Měkkou dýni rozmixujeme a necháme vychladit v lednici.
  6. Vychlazené směsi by mělo být cca 400–500 g.
  7. Kefír vlijeme do větší mísy a přidáme dýni a mixujeme do hladka.

Pošírované hrušky s tvarohem a ořechy ve slaném karamelu

Obsah obrázku stůl, jídlo, talíř, dřevěné

Popis byl vytvořen automaticky
Foto: Regionální potravina

V chladném počasí nás rozhodně potěší něco sladkého. A protože je třeba se více prohřát, zalili jsme naše pošírované hrušky s tvarohem a ořechy ve slaném karamelu teplým voňavým kořeněným rozvarem. Aby byl rozvar co nejchutnější, je důležité vybrat kvalitní med, který je jeho hlavní surovinou. Pokud nemáte svého oblíbeného včelaře, jednoznačně doporučujeme skvost Moravskoslezského regionu – Libavský med pastový ze Včelařství Vranik Dalibora Vranika. Jedná se o plnohodnotný včelí med se světle bělavou, až nažloutlou barvou a lahodnou chutí. Snadno se roztírá, protože již dále nekrystalizuje. Ne nadarmo letos získal prestižní ocenění Regionální potravina v kraji Moravskoslezském.

Ingredience:

  • 4 hrušky
  • 1l vody
  • 8 ks hřebíčku
  • 4 ks černého pepře
  • 1 celá skořice
  • 3 tobolky kardamomu
  • 300 g medu
  • 20 g zázvoru
  • 40 ml jablečného octa
  • 200 g tvarohu
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g cukru

Postup:

  1. Litr vody dáme do hrnce, přivedeme k varu. Přidáme očištěný zázvor nakrájený na plátky, dále pak hřebíček, skořici, kardamom, pepř, med a provaříme alespoň 10 min. Mezitím oloupeme hrušky, rozpůlíme, odřízneme střed a „bubáky“. Přidáme ocet a špetku soli.
  2. Vložíme do hrnce hrušky, přiklopíme pokličkou a pozvolna vaříme 10–15 min. do měkka.
  3. Mezitím si připravíme ořechy v karamelu. Do rendlíku dáme cukr a 2 špetky soli. Pomalu zahříváme, než se z cukru stane karamel. Karamel ještě párkrát zamícháme, aby se spojil
    a všechen cukr roztál. Přidáme ořechy a zamícháme, aby se ořechy obalily. Ořechy vyndáme
    z hrnce na pečicí papír a necháme vychladnout.
  4. Když jsou hrušky měkké, tak je vytáhneme a rozvar svaříme na sirup.
  5. Vychladlé ořechy nasekáme nožem najemno.
  6. Když je rozvar svařený, obalíme hrušky rozvarem a posypeme ořechy.
  7. Na každý talíř dáme tvaroh, vedle položíme hrušku a přelejeme zbylým rozvarem.

Jednohubky s šunkovou pomazánkou a křenem

44
Foto: Regionální potravina

Rychlá a dobrá večeře, kterou můžete zobat během společenské hry nebo koukání na váš oblíbený film nebo seriál? Jednoznačně jednohubky, které si můžete zpestřit třeba naší šunkovou pomazánkou s křenem. Protože je v pomazánce jen pár surovin, vybírejte je pečlivě. Chuť každého z nich se totiž promítne do té výsledné. My se ale zaměříme na šunku, které je tam nejvíce. Pozornost si zaslouží nový držitel prestižního ocenění Regionální potravina za Karlovarský kraj – Šunka Zvonilka od Romana Krčmy. K její výrobě se používá pouze maso z České republiky. Řadí se mezi šunky nejvyšší jakosti s vysokým podílem masa. Jenom si dejte pozor, abyste ji nesnědli ještě dřív, než zvládnete připravit pomazánku.

Ingredience:

  • 300 g Šunky nejvyšší jakosti
  • 200 g pomazánkového másla
  • 100 g majonézy
  • 100 g čerstvého křenu
  • 4 celozrnné bagety

Postup:

  1. Šunku nakrájíme na menší kostky.
  2. Do mixeru vložíme šunku a pomazánkové máslo.
  3. Mixujeme do hladka, přendáme do mísy a vmícháme majonézu a dochutíme solí.
  4. Nakrájíme si bagetu na kolečka, potřeme pomazánkou a zastrouháme čerstvým křenem.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here