Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky

0
135
Foto: Pixabay/TBIT

Červené, zelené nebo žluté, někdy kulaté a jindy zase podlouhlé. Řeč je o šťavnatých paprikách, jejichž přirozená zralost trvá od srpna přibližně do poloviny října, a jsou tak skvělým způsobem, jak si alespoň trochu prodloužit letní sezónu. Navíc vás díky svému vzhledu dokonale připraví i na nadcházející pestrobarevný podzim. Nezbývá, než se pustit do příprav!

Potravina, která k nám původně doputovala z Ameriky a záhy se rozšířila po celém kontinentu, má v našich kuchyních skutečně široké využití. Nenechte se ale zmást, že nesejde na tom, který její druh do pokrmu přidáváte. Není zkrátka paprika jako paprika a rozdíly nespočívají pouze v barvě, ale také v obsažených látkách i chuti. Typicky nejsladší červená varianta obsahuje například velké množství betakarotenu, vitamínu B6 nebo zinku. Zelená paprika je zdrojem kyseliny listové a žlutá je zase nejbohatší na vitamín C.

Pakliže chcete, aby připravené pokrmy lahodily nejen oku, ale především zachutnaly i těm náročnějším strávníkům, kteří si potrpí na skutečnou kvalitu, při nákupu surovin radíme zaměřit se na produkty ekologického zemědělství. Každý zemědělec, který chce své produkty označovat jako bio, musí podepsat smlouvu s některou ze státem pověřených kontrolních organizací a zaregistrovat se do systému ekologického zemědělství u Ministerstva zemědělství. Následně podstupuje tzv. přechodné období, po jehož absolvování získává certifikát na svoji bioprodukci. Poté navíc každoročně absolvuje kontroly od prvovýroby až po distribuci, a vy si tak můžete být zcela jisti, že biopotraviny splňují všechny přísné zákonné požadavky a jsou plné vitamínů i minerálů dobře stravitelných pro tělo.

Pomazánka z fazolí a paprik

1
Foto: BIO
  • 2 ks červených paprik
  • provensálské bylinky
  • 600 g sterilovaných červených fazolí
  • 2 stroužky česneku
  • hrst dýňových semínek
  • šťáva z citronu
  • jarní cibulka
  • hladkolistá petržel
  • lžíce plnotučné hořčice
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Papriky důkladně omyjte, rozpulte, zbavte jádřinců, zakápněte olivovým olejem a posypte bylinkami. V troubě pečte přibližně 30 minut, dokud nezezlátnou. Mezitím propláchněte a nechte okapat fazole. Do mixéru vložte papriky, fazole, přidejte semínka, prolisovaný česnek, hořčici, citronovou šťávu a směs rozmixujte. Podávejte namazané na celozrnném pečivu ozdobené lístkem petržele.

Kuřecí špízy s paprikou

2
Foto: BIO
  • 200 g kuřecích prsou
  • 3 papriky (červená, žlutá i zelená)
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • olivový olej
  • sůl, kajenský pepř
  • šťáva z citronu

Kuřecí prsa důkladně omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kostky. Vložte do větší misky, přidejte med, ocet, chilli vločky a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a nechte minimálně hodinu marinovat. Papriky omyjte, očistěte, zbavte jádřinců a nakrájejte na čtverečky. Na špízy střídavě napichujte všechny druhy paprik a kuřecí maso. Opékejte na pánvi nebo grilujte na grilu rovnoměrně ze všech stran, pokapejte šťávou z citronu a podávejte třeba s bylinkovým dipem.

Papriky plněné mletým masem a qunioou

3
Foto: BIO
  • 3 ks paprik (červené nebo zelené)
  • červená cibule
  • stroužek česneku
  • 400 g mletého masa
  • 100 g strouhaného sýra
  • oregano
  • bazalka
  • 200 g quinoy
  • rajčatový protlak
  • sůl, pepř

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Na pánvi krátce osmahněte maso, protlak, nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Stáhněte z plotny, přidejte propláchnutou quinou, bylinky, dochuťte solí, pepřem a promíchejte. Papriky opláchněte, odřízněte vršek, rozřízněte na půl, zbavte vnitřku a naplňte hotovou směsí. V troubě pečte přibližně 20 minut, poté papriky posypte sýrem a zapečte ještě dalších 10 minut.  

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here