Což takhle dát si brambory?

0
478

Sklizeň raných brambor právě začala. V obchodě je nejlépe poznáte podle tenké loupající se slupky. Obsahují méně sušiny. Nejlépe chutnají, když jsou uvařené ve slupce na tzv. loupačku. Takto připravené brambory si ponechají více vitamínu, minerálních látek a živin. Z brambor se dají kouzlit ale i jiné recepty.

Milovníci klasických vařených brambor ve slupce musí jásat. Sezóna raných brambor je zde. K dostání jsou brambory vypěstované v České republice, které dozrály za našich klimatických podmínek. Kromě klasiky – másla, mléka a pažitky můžete v kuchyni k uvařené bramboře podávat třeba i rozmíchaný tvaroh s nasekanou bazalkou. Výbornou kombinací je i vařený chřest s holandskou omáčkou, kombinace, která je vyhledávanou delikatesou. Máte-li kvalitní ingredience, úspěch je zaručen.

Pokud jste obědvali, večeřeli nebo dokonce i snídali vařené brambory podle svých zaběhlých zvyklostí, určitě uvítáte změnu ve formě 3 nových receptů.

Bramborová polévka s pestem z medvědího česneku

2

Rychlá polévka, která zažene hlad. Brambory mají totiž díky obsažené vláknině jeden z nejvyšších indexů sytosti (tj. míra schopnosti potravin snížit hlad a snížit potřebu energetického příjmu na několik dalších hodin). Tento recept se vám bude hodit, jak na přípravu večeře, tak i k obědu před hlavním chodem.

Recept

4 osoby                45 minut

  • 250 g očištěného celeru
  • 50 g másla
  • 400 g okrájených brambor
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany na vaření
  • pesto z medvědího česneku

Očištěný celer a brambory pokrájejte na stejně velké kostičky. V hrnci rozpusťte máslo a orestujte celer dozlatova. Přidejte k němu brambory a vše zalijte vývarem. Vařte, dokud není zelenina zcela měkká. Potom polévku dohladka rozmixujte ponorným mixérem. Nakonec přilijte smetanu, ochuťte solí a pepřem, krátce povařte. Těsně před podáváním, polévku dochuťte pestem z medvědího česneku. Díky němu bude polévka lehce česneková a chuťově vyvážená. Brambory s česnekem jdou totiž ruku v ruce.

Cuketovo-bramborové placky

3

Placky, bramboráčky nebo lokše. Názvů pro bramborové lívance je mnoho, stejně jako receptů. Tenhle je zvláštní v tom, že základem je bramborová kaše. Pokud vám tedy zbyla třeba z předchozího dne, využijte ji do nového jídla.

Recept:

2 osoby                30 minut

  • 300 g cukety 
  • 2 střední vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g bramborové kaše
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olivový olej

Nastrouhejte cuketu na hrubém struhadle a poměrně hodně nasolte (až přesolte), takto nechejte cuketu „potit“ alespoň půl hodiny. Cuketa zatím za pomoci soli pustí přebytečnou vodu, kterou následně slijte a cuketu vyždímejte téměř do sucha. Přidejte prolisovaný česnek, vejce, mouku a bramborovou kaši. Vše důkladně promíchejte v řídké těsto. Nakonec osmažte na trošce oleje.

Bramborové noky s meruňkami a mandlovo-skořicovou strouhankou

4 1

Brambory jsou v kuchyni opravdu univerzální. Lze je smažit, péct, vařit, odšťavnit apod., stejně tak je můžete připravit na slaný či sladký způsob. Nenechte se odradit dlouhým názvem receptu, příprava je totiž až překvapivě jednoduchá.

Recept:

3-4 osoby                            45 minut

  • 500 g uvařených brambor
  • 2 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 300 g vypeckovaných meruněk 
  • 1 lžíce třtinového cukru

Skořicová strouhanka:

  • 1 lžíce másla
  • 2 vrchovaté lžíce strouhanky 
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce mandlí na plátky

Celé brambory si předem uvařte ve slupce a ještě teplé je oloupejte. Nastrouhejte je na jemném struhadle. Přidejte zlehka prošlehaná vejce, mouku a opatrně prohnětejte v těsto. Mouky možná budete potřebovat o něco více, záleží na bramborách i velikosti vajec. Z hotového těsta tvarujte noky o velikosti cca 3 cm. Vařte je ve vroucí vodě, dokud nevyplavou. V tento moment je okamžitě sbírejte z hladiny a servírujte na talíř (noky se vaří jen krátce, cca 1 minutu). Noky servírujte s meruňkami, které jste krátce orestovali na pánvi s cukrem a vše posypejte skořicovou strouhankou, případně moučkovým cukrem dle chuti.

TIP: Příprava skořicové strouhanky je snadná  a vydrží minimálně několik dní. Máslo rozpusťte na pánvičce a přidejte strouhanku a skořici dle chuti. Krátce opražte, aby se strouhanka rozvoněla a zezlátla, opatrně ať ji ale nespálíte! Nakonec do strouhanky vmíchejte nasucho opražené mandlové lupínky a máte hotovo.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here