Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

0
4980
Foto: BIO

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

A že nemáte tušení, jak jej při chystání oběda využít? Z celeru můžete připravit vskutku neobyčejné polévky, lahodné pyré místo tradiční bramborové kaše, ale také jej například upéct v troubě jako hranolky. Svou čerstvou nezaměnitelnou chutí vás pak oslní v osvěžujících salátech.

Jemný celerový krém s brokolicí a semínky

  • 1 menší celer
  • ½ brokolice
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 smetana
  • hrst slunečnicových semínek
  • lžíce slunečnicového oleje
  • sůl, pepř

Na rozehřátém oleji osmažte nakrájenou cibulku. Jakmile získá barvu, přidejte pokrájený česnek. Společně chvíli opékejte a následně zalijte vodou (může být i vývar). Do ní pak vložte pokrájenou zeleninu na menší kostky – celer i mrkev a růžičky brokolice. Vše osolte, opepřete a společně vařte zhruba 20 minut, dokud kostky nezměknou. Mezitím si na pánvi na sucho opražte slunečnicová semínka. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem a přilijte necelý kelímek smetany na vaření. Společně krátce povařte a dochuťte. Krém podávejte s opraženými semínky, kapkou zbylé smetany a kousky čerstvé a nevařené brokolice.

Šťavnaté hovězí plátky s celerovo-bramborovým pyré

Stavnate hovezi platky s celerovo bramborovym pyre
Foto: BIO
  • ½ kg hovězí svíčkové (či jiného kousku hovězího)
  • lžička slunečnicového oleje
  • sůl
  • 1 celer
  • 2 brambory
  • 1 sklenka mléka
  • lžíce másla
  • sůl

Hovězí steak vyndejte z lednice minimálně hodinu před jeho přípravou, aby získal pokojovou teplotu. Mezitím si dejte do osolené vody vařit pokrájený celer s bramborami. Jakmile jsou kousky zeleniny měkké, rozmačkejte je, přidejte máslo a trochu mléka. Vše umixujte, postupně přidávejte mléko, dokud vám nevznikne jemné pyré bez kousků. Dochuťte jej solí dle potřeby. Na pánvi si rozehřejte trošku oleje a zprudka opečte hovězí steak z každé strany zhruba 4 minuty, aby byl uvnitř krásně šťavnatý. Rozkrájejte jej na plátky, posolte a podávejte s celerovo-bramborovým pyré.

Osvěžující salát Waldorf

Osvezujici salat Waldorf
Foto: BIO
  • ½ menšího celeru
  • 2 jablka
  • hrst kuliček hroznového vína
  • 1 jogurt
  • 1 lžíce majonézy (může být i zakysaná smetana)
  • hrst vlašských ořechů
  • šťáva z citronu
  • sůl, cukr a pepř

Celer, jablka i víno rozkrájejte na tenké proužky a smíchejte s vlašskými ořechy. Vše přelijte zálivkou, kterou připravíte spojením jogurtu, majonézy, šťávou z citronu dle vaší chuti a dále dolaďte solí, cukrem a pepřem.

Zdroj: BIO

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here