Příroda byla v poslední době, co se týče houbařské nadílky, opravdu štědrá, a tak máme většinou zásoby nasušené i zamrazené. A byl by skoro hřích neuvařit si pravou domácí bramboračku!
Polévka na zahřátí
Spolu s nástupem chladných dní se mění i naše chutě k jídlu a místo letních zeleninových salátů se radši zahřejeme výživnou polévkou.Ty jsou v těchto měsících skvělou volbou – díky tuku totiž naše tělo vstřebává všechny potřebné vitamíny. Při přípravě jíšky, která je základem každé dobré zahuštěné polévky, zkuste použít místo obyčejného másla ghí. „Jedná se o čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který dodá jídlu jedinečnou jemnou chuť. Navíc je to zdravější varianta – například ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení,“ říká Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko a dodává, že podle ajurvédy je vhodné podávat polévku k snídani – pro zahřátí organismu.
Využití netradiční suroviny
Využití ghí v teplé kuchyni je z mnoha důvodů výhodné – má vysoký bod zápalu, nepřipaluje se, a navíc krásně voní. „V době, kdy ještě nebyly běžně k dispozici lednice a mrazáky, mělo přepuštěné máslo své nezastupitelné místo v kuchyni právě pro svou trvanlivost. A pokud se podíváme do starých kuchařských knih, zjistíme, že se ghí používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů i buchet,“ připomíná Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.
Recept: Lahodná bramboračka s ghí
Suroviny na 4 porce:
- 3 větší brambory
- 1/2 celeru
- 2 střední mrkve
- 1 petržel
- 2 stroužky česneku
- hrst sušených hub
- 1 lžíce Ghí od Českého Ghíčka
- 2–3 lžíce polohrubé mouky
- 1,5 l vody
- kmín dle chuti
- majoránka dle chuti
- půl lžičky soli
Postup:
Nejprve si namočíme houby na půl hodiny do studené vody. V hrnci necháme rozpustit Ghí od Českého Ghíčka, přidáme mouku a usmažíme jíšku. Vše zalejeme studenou vodou, přidáme scezené houby a vaříme asi patnáct minut. Potom do hrnce přisypeme na kostky nakrájené brambory, nastrouhanou zeleninu, česnek, kmín a sůl. Vše povaříme dalších patnáct minut. Nakonec polévku dochutíme majoránkou, promícháme a můžeme servírovat na stůl.
Tip:
Bramboračka chutná nejlépe s čerstvým chlebem, a pokud navíc krajíce namažete ghíčkem, kombinace jednotlivých chutí bude ještě výraznější. Můžete vyzkoušet i ochucené a bylinkové varianty ghí nebo si ho sami kořením dochutit.