Pohanka je nevýslovně bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Přesto jí většina lidí nemůže přijít na chuť. A to je velká škoda. Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna, proto připravil několik receptů, díky nimž zjistíte, že pohanka je nejen zdravá, ale především může i skvěle chutnat!
Benefity pohanky pro naše tělo
Tato jednoletá rostlina má podobná zrna jako obilí, ale o obilovinu se nejedná. Je tedy vhodná i pro celiaky a nutričně je velmi hodnotná. Obsahuje mnoho minerálních látek – např. draslík, hořčík, mangan, měď, vápník, zinek, železo, rutin a další. Je velkým zdrojem minerálů, vitamínů i vlákniny. Zařazení pohanky do našeho jídelníčku tak může pomoct v boji proti cévním problémům, pozitivně ovlivňuje náš trávicí systém, pomáhá regeneraci buněk a také snižuje riziko infarktu, trombózy či mozkové mrtvice a má další pozitivní vlivy na naše zdraví. Objevte chuť pohanky v moderní valašské kuchyni.
Pohankový chléb
Potřebujeme:
- 520 ml polotučného mléka
- 25 g droždí
- špetku soli
- 2 lžíce medu,
- 2 lžičky mletého anýzu
- 600 g pohankové mouky
- 120 ml rozpuštěného másla
- 200-300 g chlebové mouky pšeničné
- 2 lžíce másla na potření.
Postup:
Do malého množství vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, směs necháme vykynout.
Pak ji přesuneme do velké mísy, přidáme sůl, med, anýz, pohankovou mouku, chlebovou mouku a máslo. Postupně přidáváme mléko a vypracujeme nepříliš tuhé chlebové těsto, které necháme vykynout. Vložíme ho do formy na pečení chleba a necháme ještě 20 minut kynout.
Povrch potřeme rozpuštěným máslem, pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 45 minut.
Tip Josefa Tydlačky, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: „Chlebová mouka je do směsi přidávána proto, aby ji zhutnila. Chléb se pak také lépe krájí. Kdo chce mít chléb skutečně 100% pohankový, místo chlebové mouky přidá ještě stejné množství pohankové. Čistě pohankové pečivo je křehčí. Anýz a med se pak do chleba přidávají pro zjemnění chuti – chléb je pak trochu sladší. Pro ještě sladší pečivo mohou být přidány i hrozinky.“
Sladká pohanka s hruškou
Potřebujeme (na 6 porcí)
- 200 g pohanky
- 200 g cukru krystal
- 1 dcl bílého vína
- 2 kousky badyánu
- 4 hřebíčky
Postup:
Pohanku dáme do 250 ml vařící vody (vody má být tolik, aby hladina byla zhruba na výšku prstu nad pohankou). Po vložení pohanky již nevaříme, necháme odstát pod pokličkou. Pohanka vstřebá veškerou vodu a nabobtná.
V malém hrnci rozpustíme cukr, zkaramelizujeme ho, přilijeme bílé víno, přidáme badyán a hřebíček a necháme vše svařit do sladkého nálevu. Pak koření odstraníme a do nálevu přidáme uvařenou pohanku. Mírně prohřejeme a servírujeme na talíř společně s očištěnou hruškou (kompotovanou nebo povařenou doměkka), zakápneme medem (případně i pomerančovým přelivem), případně čímkoli jiným dle chuti a fantazie.
Tip Josefa Tydlačky, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: Pohanka je v této úpravě dostatečně sladká, ovoce proto doporučuji přidat takové, které je lehce kyselé (kromě hrušky třeba jablko, borůvky, rybíz).
Pohankové pyré
Potřebujeme (na 6 porcí)
- 1 kg brambor
- 100 g pohanky (uvařit ve 150 ml vody)
- 500 ml smetany na šlehání (33 %)
- 125 g másla
Postup:
Pohanku vložíme do menšího kastrolu a zalijeme vroucí vodou, osolíme, přivedeme k varu pod pokličkou, zvolna povaříme 5 minut, poté odstavíme a nezakrytou necháme stát 15-20 minut. Během této doby změkne a nabude na objemu. Měla by vstřebat všechnu vodu.
Brambory uvaříme v osolené vodě, vyšleháme v robotu, přilijeme smetanu s máslem, vyšleháme na jemné pyré, které poté spojíme s uvařenou pohankou. Ta bramborové pyré zpevní a zvýší jeho sytost. Pokud se nerozmixuje, působí i jako zajímavý zdobný prvek (a lehce křupe).
Pohankový nok
Potřebujeme:
- 50 g krupice
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g pohankové mouky
- špetka soli
- voda
- olej
- 2 vejce
Postup:
Pohankovou a polohrubou mouku smícháme s krupicí, přidáme špetku soli, vejce a tolik vody, aby vzniklo hladké a nepříliš husté těsto.
Lžící namočenou ve vodě vykrajujeme z těsta noky, vaříme 4-6 minut ve vroucí osolené vodě dle velikosti noku (než vyplave nahoru).
Tip Josefa Tydlačky, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: „Pohankový nok se hodí i jako základ kapání do polévky – stačí ho nastrouhat.“
Zdroj a foto: www.lanterna.cz