Chystáte se koupit si nový nůž do kuchyně a nevíte, pro jaký typ se rozhodnout? Určitě musíte vzít v úvahu možnosti materiálu čepele i rukojeti, vybrat si značku a cenovou hladinu, ve které se chcete pohybovat. Od nového nože určitě očekáváte dlouholetou službu a snadnou údržbu. Váháte mezi keramickým a ocelovým? Shrnuli jsme rozdíly mezi nimi, včetně odlišné péče.
Odolnější vyhraje…
Tradiční materiál na nože je kvalitní nožířská ocel. Jedná se o nerezovou ocel většinou s příměsí uhlíku a chromu, což zajišťuje větší výdrž čepele a odolnost vůči korozi. Ocelové ostří je velmi odolné a s takovým nožem se nemusíte bát ani krájení mas s kostmi nebo drcení česneku. Ocelové nože jsou vysoce odolné a univerzální, zatímco keramické čepele jsou velmi křehké. Pády jsou jim osudové a jsou náchylné na štěpení i během práce. Ani krájení ovoce s peckou nebo masa s kostí by nemuselo dobře dopadnout, proto se s nimi musí oparně.
Do dřezu, nebo do myčky?
Zde je důležitý i materiál rukojeti. Nože s rukojetí ze dřeva by do myčky neměly, plastové a kovové můžou. Ocelový nůž ihned po použití opláchněte pod tekoucí vodou nebo zapněte myčku. Kov je porézní materiál, a pokud nůž necháte dlouho nečištěný, mohou se na něm začít tvořit skvrny ze solí a kyselin od zbytků potravin. U keramického mějte na paměti, že je dosti křehký a jakýkoli náraz jej může poškodit, zvolte raději ruční mytí.
Jak jinak, než na ostro!
Nože se tupí. Kvalitní méně, ty levnější často. Tupění se dá částečně předcházet. Určitě nekrájejte na tvrdém povrchu, jako je kámen a sklo. Zvolte dřevěná či plastová prkénka. Ostří keramického nože se tupí pomalu, ale jistě. Bohužel je jeho následné broušení velmi složité a zvládne to jen odborník. Většina lidí otupělý nůž pak radši prostě vyhodí.
Nesmrtelným a v tomto směru udržitelným je nůž kovový. Čepel má sice tendenci tupit se rychleji, ale vy ji můžete opakovaně brousit v klidu domova. Ať jste vytrénovaní a dokážete si hravě poradit s ocílkou nebo patříte mezi opatrnější a práci za sebe necháte odvést elektrický brousek. Jeden nůž tak může roky krájet jako nový, při pravidelném ostření.
A co ty vitamíny?
Nemusíte se bát, používáním nerezových nožů své jídlo nepřipravíte ani o chuť, ani o živiny. Jedná se o marketingový nesmysl. I u špičkových světových výrobců nožů mnohdy vidíme, že nože s keramickou čepelí ani nenabízejí, nebo je jejich výběr značně omezený. Kvalitní ocelový nůž svým zpracováním značně převyšuje keramické kolegy ve stejné hodnotě.