Víte, které potraviny ohrožují zdraví vašich zubů?

0
18
Foto: Pexels/RDNE Stock project

Zdraví zubů ovlivňuje více faktorů, mj. ústní hygiena a potraviny, které konzumujete. Jak spolu obojí zmíněné souvisí? A kterým potravinám byste se měli vyhnout v rámci prevence?

Cukr, nenápadný zabiják

Před potravinami s vysokým obsahem cukru varují zubaři od nepaměti. Cukr sám o sobě přímou příčinou zubního kazu není. Problém vzniká ve chvíli, kdy bakterie obsažené v zubním plaku začnou cukry metabolizovat a produkovat nebezpečné kyseliny, které naleptávají zubní sklovinu. Narušená sklovina zub méně chrání a bakterie mají otevřenou cestu, aby začaly vytvářet zubní kaz. Z tohoto důvodu je nezbytné, abychom zubní plak pravidelně odstraňovali. Nahromaděný plak je pro bakterie ideální prostředí pro nenarušený život a rozmnožování. A proto i čím déle plak na zubech zůstává, tím je nebezpečnější pro naše zuby.

Za nejvíc problematické se považují sušené ovoce, bonbony, lízátka nebo karamel. Méně nápadné, zato nebezpečné, jsou slazené nápoje. Přitom jedna malá láhev nealkoholického slazeného nápoje může obsahovat daleko více cukru než čokoláda.

Tip: Pokud si nedokážete sladkosti odepřít, konzumujte je těsně po hlavním jídle. Právě tehdy se v ústech tvoří více slin, které napomáhají minimalizovat dopady kyselin. 

Potraviny s vysokým obsahem škrobu

Negativně na zdraví zubů působí i potraviny s vysokým obsahem škrobu. Jde například o chipsy nebo vybrané pečivo, a dokonce i brambory. Škrob v těchto potravinách ulpívá v prostoru mezi zuby a pod úrovní dásní a vytváří ideální prostředí pro množící se bakterie.

Tip: Po konzumaci potravin s vysokým obsahem škrobu si vypláchněte ústa vodou nebo ústní vodou a máte-li možnost, použijte dentální nit nebo ústní sprchu pro vyčištění mezizubních prostor.

Kyselé potraviny

Ovoce (nejčastěji citrusové plody), limonády, džusy nebo kyselé cukrovinky dočasně změkčují zubní sklovinu a tím vytváří ideální prostředí pro vznik zubního kazu. Velmi nežádoucí je si čistit zuby ihned po konzumaci kyselých potravin, protože kartáček změklou část skloviny naruší.

Tip: Uvádí se, že po konzumaci kyselých potravin je vhodné nejprve vypláchnout ústa vodou a vyčkat zhruba 30 minut, než zuby vyčistíte.

Zuby bez zubního plaku jsou zdravé zuby

Nejdůležitější je nedat potravinám čas, aby zareagovaly s bakteriemi zubního plaku. Ten se sice vytváří pár minut po vyčištění zubů, jeho pravidelné odstraňování však výrazně zvyšuje míru prevence proti zubnímu kazu. Zuby si proto čistěte kartáčkem a zubní pastou dvakrát denně tak dlouho, než jsou zuby na povrchu hladké. Pravidelnou péči o zuby doplňte o používání zubní nitě a ústní vody, která napomáhá snižovat zubní plak až pětkrát více než jen kombinace kartáčku a zubní nitě*. Zubní kartáček totiž vyčistní pouze 25 % ústní dutiny, kdežto ústní voda, která pronikne i tam kam kartáček nedosáhne, dočistí až 100 %.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here