„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…
Vaření jako předehra
Mnoho párů řeší valentýnskou večeři návštěvou restaurace, ale nezapomínejte, že i cesta může být cíl! Co takhle tentokrát zůstat doma a pustit se do přípravy osobně – jídlo tak bude okořeněné láskou a společné vaření prověří vaši schopnost spolupracovat… A navíc to může být zábava! Při sestavování menu ovšem raději volte méně složitá jídla nenáročná na přípravu, abyste nakonec nestáli u plotny do deseti večer a romantickou hudbu vám nerušilo urputné kručení v žaludku. Jídla by měla být zároveň lehká – po tučné kachně se zelím a knedlíky budete rádi, když se svalíte k televizi, a chuť na jakékoliv další pokračování nakousnutého večera patrně nebude na pořadu dne…
Tajemství afrodisiak
Zatímco těžká a tučná jídla jsou zabijákem vášně, jiná mají opačný účinek. To, že některé potraviny mohou povzbudit chuť na milování, věděli už ve starověku. Tyto pokrmy dostaly název podle řecké bohyně lásky, krásy a plodnosti Afrodíté – a dnes jsou všeobecně známy pod označením afrodisiaka. Patří mezi ně například chilli, chřest, zázvor, fíky, granátové jablko, šafrán, plody moře, špenát, čokoláda, med, ořechy a mnohé další. Pokud tedy chcete probudit vášeň, zkuste tyto suroviny zakomponovat do valentýnského menu!
Nezapomeňte na přípitek
Obvykle si při zařinčení skleniček připíjíme na zdraví, tentokrát k tomuto klasickému přání připojte ještě: „Na lásku“! K slavnostním přípitkům se hodí šumivé víno rozlité do úzkých sklenic na vysoké noze, svou slavnostní večeři doladíte k dokonalosti. Můžete jej vylepšit ještě čerstvými jahodami – které jsou mimochodem také považovány za afrodiziakum!
Zdroj: La Formaggeria Gran Moravia