Správná manipulace a uskladnění masa? Důležitá role v jeho kvalitě

0
851
Foto: pixabay

Správná manipulace s potravinami předchází plýtvání, a to nejen surovinami, ale i financemi. Největší pozornost je potřeba věnovat chlazenému sortimentu. Zachování tzv. teplotního řetězce, tedy udržení teploty v jádru surovin a zachování jejich kvality, je důležité zejména u masa a ryb. Ty jsou na výkyvy teplot nejvíce náchylné. Dodržováním několika jednoduchých pravidel udržíte maso déle čerstvé.

Nepodceňujte načasování nákupu

Teplota skladování je pro trvanlivost masa stěžejní. Důležitou roli hraje už jeho nákup a přeprava z obchodu domů. „Nákup masa je ideální odložit až ke konci, aby bylo vystaveno vyšší teplotě mimo lednici co nejkratší čas. Chvilkové změny teplot masu nevadí, problémem jsou, pokud trvají déle a celé se zahřeje na vyšší teplotu než 4 stupně,“ vysvětluje Robert Birov, manažer kategorie masa v obchodech Albert.

Z nákupní tašky rovnou do lednice

Při přerušení skladovací teploty u masa na delší dobu totiž hrozí přemnožení mikroorganismů. Když přepravujete maso z obchodu domů, tak se ho proto snažte co nejdříve zase uložit do chladu. Zejména v teplých dnech vám skvěle poslouží chladící taška ideálně s namraženými vložkami, která zahřívání chlazených výrobků výrazně zpomalí.

Důležitá je také teplota v lednici, která by se měla pohybovat v rozmezí od 0 do 4 stupňů Celsia. V případě, že nemáte speciální lednici s nulovou zónou, ve které si nastavíte požadovanou teplotu dle svého, ukládejte maso vždy do spodní části lednice. Pokud dodržíte všechny zásady správného skladování a převozu, maso zůstane čerstvé až do konce záruční doby. V případě, že maso bylo vystaveno vyšším teplotám delší dobu, je potřeba ho co nejdříve zpracovat.

S uskladněním poradí i moderní technologie

Osvětovou kampaň, která se zaměřuje na skladování masa, nyní spouští obchody Albert. Celý masný sortiment postupně získá nový přehlednější přebal. „Naši zákazníci nově na balení masa najdou například QR kód, který je odkáže na mobilní web, kde získají řadu tipů, jak maso skladovat nebo jak ho použít v kuchyni. A to včetně konkrétních receptů,“ popisuje Eva Benešová.

Tipy, jak udržet maso co nejdéle čerstvé:

  • Maso nakupujte ideálně až na konci celého nákupu.
  • Domů ho přepravujte v chladicí tašce.
  • Skladujte ho ve spodní části chladničky při teplotě 0–4 °C.
  • Maso zpracujte maximálně do konce doby použitelnosti.
  • Senzoricky zkoumejte případné odchylky ve vůni či konzistenci masa a takové maso nekonzumujte.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here