Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.
Tip č. 1: Pokud nemáte zkušenosti s kombinacemi jednodruhových mouk, vsaďte na hotovou bezlepkovou směs. Např. Univerzální směs bez lepku od Labety využijete nejen na vánoční cukroví, ale připravíte s ní snadno i kynuté knedlíky, koláče, chléb, bábovku, palačinky, dorty, pizzu a mnoho dalšího. Směs je vychytanou kombinací surovin, díky kterým se vám upečené kousky nebudou rozpadat.
Tip č. 2: Pořiďte si do zásoby jemně mleté ovesné vločky bez lepku. Vykouzlíte s nimi snadno zdravější verzi marokánek nebo voňavé jablečné hrudky. Když obojí polijete čokoládou, máte úspěch zaručen.
Tip č. 3: Nemáte náladu na styl pečení pokus/omyl a chcete mít 100% jistotu, že to i na poprvé vyjde? Nepečte! Jednoduše vyrobte nepečené cukroví. Kombinace ořechů, sušeného ovoce, kakaa, bezlepkových sušenek či piškotů a ořechových másel. Vždy se vám podaří chutná hmota, kterou stačí vyválet v mletém kokosu a nasázet do mini cukrářských košíčků. A pokud přeci jen máte chuť na „klasiku“, ale netroufáte si na experimenty, sáhněte po hotových směsích, které už jsou namíchány tak, aby se cukroví povedlo na první dobou i začátečníkům. V nabídce Labeta seženete směs na linecké, rohlíčky i perníčky.
Tip č. 4: Mouku klidně vynechte a zaměřte se na přirozeně bezlepkové druhy cukroví. Kokosky, opilé švestky v čokoládě, arašídová kolečka, makové hvězdičky, ořechové vanilkové rohlíčky…Mouka? Nikde…
Tip č. 5: K Vánocům se hodí kokos a z kokosové moučky lze připravit mnoho druhů cukroví. Sehnali jste v obchodě jen strouhaný kokos, navíc hrubý? Jednoduše ho přetvořte pomocí kuchyňského robotu či mixéru na jemný prášek. Hned se s ním bude lépe pracovat.
Tip č. 6: Mandlová mouka nikdy nezklame. Do cukroví je jako dělaná, navíc je voňavá a přirozeně sladká. Pro extra lahodnou chuť lineckého cukroví bez lepku nahraďte část Univerzální směsi bez lepku jemně mletou mandlovou moukou. Výborné!
Tip č. 7: Skvěle poslouží i luštěniny. Může to znít zvláštně, mouka z červené čočky je však pro pečení bez lepku skvělou ingrediencí. Z fazolí zase můžete připravit alternativní verzi známých brownies. Stačí je rozkrájet na malé čtverečky, ozdobit bílou čokoládu a další druh cukroví je na světě.