Kokos je především plod kokosové palmy, je to výživa určená pro tamní domorodce (a pochopitelně i pro kohokoli dalšího) a cokoli se v přírodě vyskytuje ve formě jedlých plodů, jako jsou např. jádra vlašských a lískových ořechů, pomeranče, banány, jablka, hrušky, švestky atd., jedná se o součást výživy člověka a některých zvířecích druhů. Přírodní bohatství se ve světě nevyskytuje náhodně, veškeré ovoce a ořechy mají nezaměnitelnou, jedinečnou chuť, a že z nich máme požitek smyslový, také není náhoda. Kromě příjemné chuti nás zároveň zásobují důležitými živinami v přirozeném poměru tak, aby je organismus dokázal využít.
Pozitivní účinky kokosového oleje
Jistě, že žádná potravina není okamžitý všelék na cokoli, slouží především jako prevence, ovšem čím déle své tělo zanedbáváme, tím déle trvá ozdravný proces. Důležité je přestat konzumovat průmyslové polotovary a fastfood, nadbytek nevhodných tuků, omezit alkohol, kouření, snížit hladinu stresu, zajistit dostatek odpočinku a spánku a navrátit se k přirozeným potravinám, nejlépe čerstvým a v BIO kvalitě. Bio kokosový olej je jednou z mnoha možností, jak to provést.
Proces lisování
Panenský kokosový olej se vyrábí lisováním dužiny ukryté uvnitř kokosového ořechu. Lisování probíhá procesem za studena, nedochází k degradaci jeho složek a je tedy významným antioxidantem. Na internetu kolují různé pochybné rozbory o jeho nevhodnosti ohledně nasycených mastných kyselin, ale tato tvrzení se postupně rozpadají, což prokazuje i hodnocení téměř osmi desítek odborných studií univerzitou v Cambridge. Kokosový olej i nadále zůstává velmi prospěšnou potravinou a přímý škodlivý vliv na srdce a krevní oběh nebyl prokázán ani u dalších nasycených tuků obsažených např. ve vejcích nebo v obyčejném másle.
Kokosový olej a jeho cena
Kokosový olej 1000 ml je dostupný ve specializovaných prodejnách zdravé výživy za přijatelnou cenu. Způsobů jeho využití je mnoho, kromě zdravé snídaně se může použít i jako masážní emulze, nebo pro hydrataci pokožky po koupeli. Ale přece jen se nejčastěji objevuje jako součást jídelníčku v ovocných salátech, koktejlech, v palačinkách, pudincích, obilných kaších, zmrzlinových pohárech atp.