Rýže a luštěniny patří mezi kvalitní potraviny, které jsou součástí jídelníčku po celém světě již tisíce let. Údajně se ročně sní přes 740 milionů tun rýže, která pokrývá celkově asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace. Není divu. Jedná se totiž o velmi kvalitní potravinu složenou z komplexních sacharidů, které spolehlivě zaženou hlad, a ještě prospějí našemu zdraví. Existují desetitisíce druhů rýže a luštěnin a my o nich často moc nevíme – pojďme se tedy společně podívat na největší zajímavosti ze světa rýže a luštěnin.
Tyto rostlinné a zdraví prospěšné potraviny jsou oblíbené zejména pro své kvalitní složení – obsahují totiž hodně bílkovin a málo tuku. Navíc pomohou doplnit vitaminy, minerály a vlákninu, které jsou esencí pro zdravé tělo. I proto jsou tyto potraviny doporučovány nejedním výživovým specialistou a často se spojují se zdravým životním stylem. Není divu, že jejich spotřeba stále roste – v ČR se spotřebuje 2,6 kg luštěnin na obyvatele za rok. U rýže to v roce 2017 bylo celých 6,5 kg na osobu.
Věděli jste, že…
- Díky nízkému glykemickému indexu, nízkému obsahu tuku a vysokému podílu vlákniny jsou luštěniny vhodné i pro diabetiky?
- Jeden hrnek rýže obsahuje pouze 150 kalorií?
- Rýže je prevencí proti rakovině, zejména rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty?
- Rýže pomáhá snížit vysoký krevní tlak?
- V českém jídelníčku je rýže již od 16. století? První zmínky jsou však již z dob 10 000 let před Kristem!
- Z luštěnin Češi nejvíce konzumují hrách, fazole a čočku?
- Luštěniny mohou nahradit maso?
- Je pro naše tělo lepší konzumovat rýži basmati místo jasmínové? Jasmínová rýže má totiž vysoký glykemický index a budete mít po ní brzy hlad.
Zjistěte vše o rýži a naučte se nové recepty
Rýže se rozlišuje do třech základních skupin na dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou. Abychom přijali co nejvíce vlákniny, doporučuje se konzumovat hlavně hnědou rýži. Bílá rýže totiž o hodně vlákniny přijde kvůli jejímu bělení. Zajímavostí pak je, že ze 100 kg sklizené rýže je po zpracování přibližně 60 kg rýže bílé.
Rýže a luštěniny jsou součástí našich jídelníčků už dlouho, a přitom o těchto super potravinách většina z nás neví téměř nic. Právě proto vznikla nová webová stránka vseoryzi.cz, na které naleznete všelijaké zajímavosti a informace. Dozvíte se například, jaký proces předchází tomu, než se rýže dostane do regálů obchodů, jak se posuzuje kvalita rýže a mnoho dalšího. Zároveň ale získáte tu správnou inspiraci díky mnoha receptům, na kterých si pochutná celá rodina.
Pokud se chcete vyvarovat stereotypu, vyzkoušejte například kuřecí prsa v omáčce z kurkumy se špenátovým kuskusem, krémovou polévku z barevné čočky s kroketou z čočky a bramborového pyré či vepřovou kotletu „sous vide“ s fazolovým ragú s drcenými tomaty. Zní to lákavě, že? Tak na nic nečekejte a pojďte s námi vyzkoušet něco nového!
Podle čeho se vybírá rýže?
Ve výběru rýže hraje roli mnoho faktorů – přeci jen existuje na světě přes 40 000 druhů. Nejprve se začíná senzorickým měřením, během kterého se posuzuje vůně, vzhled a chuť. Následuje posouzení míry zlomkovitosti. Obecně se říká, že čím méně zlomků, tím vyšší kvalita rýže. Nejmenší zlomkovitost (tedy nejvyšší kvalita rýže) je 5 %.
Objevte různorodé chutě a vůně z celého světa
Jelikož pořekadlo „sto lidí, sto chutí“ je více než pravdivé, Vitana nabízí 23 druhů rýže, luštěnin a racio příloh, a tak si vybere opravdu každý. Rýži sklízí z několika zemí, aby mohla svým zákazníkům poskytnout tu nejlepší chuť a kvalitu. V jejich nabídce tedy naleznete rýži ze Spojených států, Thajska, Indie, Pakistánu či Španělska a Itálie.
Rýži bychom mohli rozdělit do 6 hlavních druhů, jen málokdo však dokáže říct, jaký je mezi nimi rozdíl
- Přírodní/natural – rýže světle hnědé barvy s výraznou chutí, zdravější než bílá rýže, protože obsahuje více vlákniny
- Bílá – rýže, která je bělená, může být krátkozrnná i dlouhozrnná, nejběžněji používaný druh rýže
- Arborio – krátkozrnná bílá lepivá rýže, která je ideální pro přípravu pravého italské rizota, specifická je pro tuto rýži krémová textura
- Basmati – rýže bílé barvy, která je lepkavá a hodí se ke smaženým či grilovaným jídlům, nejvíce se používá v indické kuchyni
- Jasmínová – rýže bílé barvy, která lepí a nejvíce se hodí k jídlům s omáčkou, nejvíce se používá v čínské kuchyni
- Černá – rýže černé barvy s velmi zajímavou chutí, dříve se jí říkalo „zakázaná“, protože byla určena jen pro vládce, dnes se používá pro přípravu všelijakých receptů, dobře chutná se zeleninou či zakysanou smetanou