Parní hrnec jako nejzdravější forma vaření

1
790

Mnozí z nás jistě ví, že vaření v páře je to nejšetrnější upravení potravin, díky kterému se uchovávají vitamíny a další živiny. Jak vlastně funguje speciální parní hrnec a co vše se v něm dá upravit?

Aby byla úprava potravin co nejšetrnější, potřebuje čas. Parní hrnec nefunguje jako „urychlovač vaření“, který má zkrátit dobu u plotny na nezbytné minimum. Naopak je vaření delší, ale o to šetrnější, a právě díky tomu se v potravinách nezničí potřebné látky.

Na jakém principu funguje parní hrnec?

Princip fungování spočívá v přeměny vody na páru, která následně rovnoměrně cirkuluje perforovanými nádobami parního hrnce a potraviny tepelně upravuje. Parní hrnec se tedy nedává na plotnu, ale je to samostatný elektrický spotřebič, který pro své fungování potřebuje jen vodu, kterou mění na páru. Jídlo je zdravější i méně kaloricky náročné také díky nulové potřebě jakéhokoliv tuku. Hodí se tedy i při dietě či stravovacích omezeních.

Co můžete vařit v parním hrnci?

Nepředstavujte si nemocniční stravu bez chuti. Parní hrnec lze použít i na přípravu knedlíků, masa, rýže, vajec a samozřejmě zeleniny nebo kuskusu. Hodí se pro ohřívání, spařování, ale například také pro rozmrazování nebo vaření dětských příkrmů. Jídlo si samozřejmě můžete dochutit dle vlastní libosti, takže žádná nemocniční strava se nekoná.

Jak vybrat parní hrnec?

Příkon parní hrnce je jedním ze stěžejních parametrů. Ovlivňuje zejména dobu přípravy jídla a platí, že čím výkonnější hrnec, tím rychlejší bude příprava. Příkon se udává ve Wattech (W) a je obvyklé, že výkon stoupá spolu s velikostí hrnce. Malé parní hrnce mohou mít příkon pouze 400 W, ty větší, které se hodí pro rodinu, pak až okolo 2 200 W.

Dalším podstatným parametrem je právě velikost neboli objem hrnce. Je rozdíl, zda potřebujete hrnec pro jednu až dvě osoby, nebo hrnec, ve kterém plánujete vařit obědy a večeře celé rodině. Pro jednotlivce nebo pár se hodí parní hrnec o objemu 3 – 4,5 l, pro 3 až 4 osoby je to okolo 4,4 – 6,5 l a pro velké rodiny s více jak 4 členy je ideální hrnec okolo 6,5 – 10 l.

U parního hrnce je velmi důležitý také počet polic a různé příslušenství. Obvykle mají parní hrnce 2 – 5 polic, dle velikosti. Počet polic bude určovat, kolik druhů potravin v hrnci připravíte najednou. Příslušenství zase může doplnit či rozšířit funkce parního hrnce. Hodí se například nádoba na vejce či dokonce na omáčky či speciální nádoba na přípravu rýže.

1 REAKCE

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here