Bezpečnost by v kuchyni měla být vždy na prvním místě a to platí nejen o práci s nožem, ale také o samotných potravinách, které by z různých důvodů mohly začít být rizikové pro vaše zdraví – možná jste si je tak už přinesli z obchodu a možná jste je kontaminovali nesprávnou manipulací. V dnešní škole vaření vám dáme 20 tipů, jak se těmto rizikům vyvarovat. Tipy jsme pro vás připravili ve spolupráci s kuchaři z kurzů vaření Chefparade.
- Nenakupujte potraviny s porušeným obalem.
- Plesnivé a nahnilé potraviny mohou obsahovat jedy tvořené plísněmi.
- Důkladně omývejte ovoce a zeleninu těstě před konzumací, zvlášť, pokud je budete jíst syrové.
- Nepoužívejte potraviny po expirační době.
- Minimální doba trvanlivosti není totéž, co expirace.
- Před prací v kuchyni i během ní si pečlivě myjte ruce a nehty mýdlem.
- Před vařením si sundejte z rukou šperky.
- Vlasy mějte sepnuté vzadu.
- Nevařte, pokud jste nemocní.
- Všechny povrchy a pomůcky před vařením důkladně omyjte.
- Používejte zvláštní pomůcky pro práci se syrovým masem.
- Syrové maso, ryby a mořské plody oddělte od ostatních potravin.
- Potenciálně rizikové potraviny jako maso, vejce a mořské plody důkladně vařte.
- K ochutnávání jídla používejte jinou lžíci (vařečku), než k míchání.
- Hotová jídla nenechávejte v pokojové teplotě déle než dvě hodiny.
- Do lednice nedávejte teplé jídlo.
- V lednici uchovávejte zvlášť syrové a zpracované potraviny.
- Potraviny rozmrazujte pozvolna v lednici.
- Nezamrazujte už jednou rozmrazené jídlo.
- Pokrmy servírujte horké.
Více na: www.chefparade.cz
Které z těchto pravidel jste někdy porušili?