Krok za krokem k nejlepší novoroční čočce

0
209
Foto: biopotraviny

Symbolizuje hojnost peněz do následujícího roku, a to především díky svému tvaru, který připomíná penízky. Ať už pranostikám věříte, nebo ne, zkuste si jako novoroční oběd připravit alespoň jednou za život českou klasiku – čočku na kyselo. K čočce můžete přidat sázená vejce nebo oblíbené uzeniny.

První oběd na Nový rok by měl být opravdu povedený. Proto je třeba dbát i na výběr surovin, ze kterých budete menu připravovat. Kvalitní potraviny najdete na biofarmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství, které dbá na zachování půdní úrodnosti, biodiverzitu i animal welfare – tedy pohodu zvířat. Při pěstování se nepoužívají pesticidy, průmyslová hnojiva a ke zvířatům je přistupováno s patřičnou péčí a respektem. Koupí biopotravin prospějete nejen sobě, ale i přírodě a vykročíte tak do nového roku tím správným směrem.

Biofarmy i supermarkety

Není třeba pátrat, bioprodukty seženete na farmě i v klasickém supermarketu. Měli byste však dbát na to, aby nesly to správné označení. Poznáte je jednoduše podle loga biolistu nebo biozebry. Na farmářských trzích by se pak měl prodejce prokázat certifikátem vydaným jednou ze čtyř kontrolních organizací. Jedná se organizace KEZ, ABCert, Bureau Veritas a Biokont. Co nemá certifikát nebo logo, není bio. Kvalitní potraviny seženete také na bio farmách.

Krok za krokem k delikátní čočce

Čočku nedávejte do vroucí vody, ale studené. Než začne voda vřít, částečně změkne a stane se více propustnou. Doporučujeme vařit déle na mírném plameni po pokličkou, aby se voda vypařila pomalu. Čočku s tímto postupem navíc uvaříte i bez předchozího namáčení do vody. Také je lepší pracovat s převařenou, měkkou vodou. Čočku maličko posolte i před vařením, ale jen opravdu jemně. Posléze až úplně na závěr po uvaření.

S vodou to nepřehánějte

Voda by měla jen opravdu mírně přesahovat hranici čočky. Při větším množství by mohla vyklouznout ze slupky. Při přípravě čočky na kyselo si část vody ponechte, budete ji ještě potřebovat. Ideální poměr v případě čočky na kyselo je hrnek čočky na tři hrnky vody. Během vaření vodu nedolévejte a ani čočku nemíchejte.

Bez jíšky to nepůjde

Čočka na kyselo se bez jíšky neobejde, nejlepší volbou je jíška ze sádla. Případně můžete nahradit cibulovou. Výsledná barva by měla být zlatá. Ocet pak přidejte až na závěr. Kdybyste ho přidali při vaření, čočka by nezměkla. Doporučujeme použít jemnější vinný ocet.

Vyzkoušejte i jiné druhy čočky

Můžete v zásadě použít kteroukoliv variantu čočky. Pro přípravu čočky na kyselo není však vhodná červená nebo žlutá, v průběhu vaření by se vám rozpadla. Naopak chuťově zajímavá může být francouzská čočka, která navíc zůstane po uvaření kompaktní.

Náš tip: Do čočky můžete na závěr přidat sušená rajčata, která podpoří její kyselou příchuť.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here