Jezte i očima – zkuste food styling

0
57

Ne nadarmo se traduje, že jíme i očima. Milujete skvělé jídlo a ten okamžik, kdy vám ho v restauraci naservírují na stůl? Ta chvíle před prvním soustem, kdy vnímáte čichem a zrakem a těšíte se, až poprvé tento mnoha smyslový zážitek ochutnáte? Tento okamžik můžete od teď zažívat i doma. Nebojte se kreativity a věnujte čas i servírování. S láskou připravené a naaranžované jídlo povznese vaše chuťové zážitky na maximum!

Kreativnější stolování se rozmáhá

Knihy s nádhernými fotografiemi jídel jsou stále populárnější. Hledáte v nich nejen inspirativní recepty, ale čím dál tím víc častěji vás zajímá, jak jídlo na talíři vypadá. Barevné kreace jako z jiného světa, kdy při prvním pohledu řeknete „Wau!“ Někdy jsou fotografie v knihách tím jediným na co se dokážete soustředit a recepty jako takové hrají až druhou roli.  „Ve vysoké gastronomii má mít správný šéfkuchař na prvním místě nastavenou chuť a na stejném stupínku i food styling,“ upozorňuje Tomáš Horák, šéfkuchař restaurace Triton v hotelu Adria, který působil v několika michelinských restauracích ve světě, čili je pro něj tato disciplína absolutní součástí vaření a rozhodl se naučit Českou republiku vnímat jídlo komplexněji a kreativněji i v domácnostech.

Food styling ovládá jen málokdo

Food styling byl a je unikátní disciplína, jíž ovládala jen hrstka odborníků, kteří nabízejí své služby pro reklamní fotografie, televizní reklamu, obalový design nebo pro luxusní restaurace na jejich jídelní lístky. „Nicméně v dnešní době by to měl být jeden z předpokladů dobrého šéfkuchaře. Být kreativní v kuchyni, znamená být ve svém oberu komplexní, “ říká Tomáš. Dle jeho názoru má více nápadů za následek lepší a chutnější jídla. „Procestoval jsem plno států a každý z nich měl pár skvělých surovin, které vybočovaly nad úroveň ostatních. Je potřeba si uvědomit, že pokud tyto potraviny zpracujete do obyčejného receptu, budou jistě dobré, ale pokud budete dopředu přemýšlet i nad tím, na jaký talíř je dáte, jaké barevné bylinky k nim pasují, vše doladíte k dokonalosti,“ dodává. Nebojte se experimentovat, dík kreativitě vznikne přidaná hodnota a ta odliší vaše jídlo od ostatních.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here