Často se vám stane, že nestihnete spotřebovat vše, co máte v lednici, a zkažené jídlo tak zbytečně končí v koši? Existuje celá řada tipů a triků, pomocí kterých jednoduše prodloužíte trvanlivost nakoupených potravin. Skvělým pomocníkem je například sušička potravin nebo vakuovačka.
Vše začíná nákupem
Pokud je vaším cílem neplýtvat zbytečně potravinami, myslet byste na to měli už při sestavování nákupního seznamu. Dopředu si promyslete, co se chystáte v následujících dnech vařit a jaké suroviny k tomu budete potřebovat. Snažte se vyvarovat impulzivním nákupům, kvůli kterým nestihnete všechny suroviny zkonzumovat včas.
Do lednice dávejte jen to, co tam skutečně patří
Aby potraviny zůstaly co nejdéle čerstvé, musíte je správně skladovat. Chlazené věci umístěte do lednice, a to nejlépe tak, abyste měli na očích ty s nejkratší dobou spotřeby. Pamatujte, že ne všechna zelenina a ovoce patří do lednice – týká se to především brambor, cibule a rajčat, z ovoce chlad nesvědčí například banánům, jablkům nebo citronům.
Pozor na moly
Na pozoru se mějte při uchovávání suchých potravin a ingrediencí, které jsou oblíbenou pochoutkou potravinových molů. Snažte se je ihned po nákupu přesypat do plastových nebo skleněných nádob, které dobře těsní, a nezapomeňte je občas zkontrolovat.
Co nestíháte sníst, zamrazte
Čas od času se vám přesto v lednici objeví potravina, kterou nestíháte včas spotřebovat? Typickým příkladem, který takové situaci předchází, je nákup většího množství masa za zvýhodněnou cenu. V takovém případě je nejlepším řešením zmrazení – kromě masa ho dobře snáší také zelenina, pečivo nebo hotová jídla či bylinky.
Zbavte potraviny vody
Jako skvělý pomocník se v každé kuchyni osvědčuje také sušička ovoce. Její pomocí zvládnete usušit nejen ovoce, ale i zeleninu, maso, bylinky, těstoviny nebo houby. Potraviny si přitom zachovávají vzhled, chuť i vůni, a navíc stále obsahují velké množství vitamínů a minerálů. Pokud nevíte, jak zpracovat letní úrodu z vaší zahrádky, nebo jste vášnivými houbaři, sušička potravin by vám doma neměla chybět.
Uchovávejte potraviny ve vakuu
Další možností, jak udržet potraviny delší dobu čerstvé, je použití vakuovačky. Ze sáčku, ve kterém chcete potravinu uchovávat, pomocí vakuovačky odsajete veškerý vzduch. Vznikne tak vakuum – prostředí, ve kterém se mnohem méně šíří bakterie a mikroorganismy zodpovědné za kažení jídla. Tímto způsobem dokážete prodloužit životnost nejen masa, ovoce a zeleniny, ale i hotových jídel, polévek nebo mleté kávy.
Chcete i vy zamezit zbytečnému plýtvání jídlem? Vyzkoušejte sušičku potravin, která vás bude zásobit dobrotami plnými vitamínů. A jak všichni víme, nejenom v této době je důležité pečovat o své zdraví a tělo vitamíny podpořit. Je jen na vás, jestli zvolíte sušičku kulatou nebo hranatou, kolik plat na sušení budete potřebovat a jaké další vychytávky využijete. Pokud si s výběrem nebudete vědět rady, inspirujte se uživatelskými recenzemi a srovnáním cen na Heurece.