Jak si správně vychutnat sekt?

1
294

Většina oslav se neobejde bez šumivého vína. Pro každou důležitou chvíli, pro každý slavnostní okamžik, pokaždé jiná chuť. Důležité životní momenty přeci také nechutnají stejně.

Co je vlastně sekt?

„Sekt je šumivé víno, jehož název pochází z Německa. Nejčastěji se vyrábí metodou „charmat“ nebo – li tankovou metodou. Je to jedna z nerozšířenějších metod výroby šumivých vín. Sklepmistři mají na starosti individuální složení základních odrůd a dohlíží na kvašení a zrání ve velkých tancích, kterými je tato metoda výroby charakteristická. Druhou metodou výroby sektů je transferová metodanebo – li metoda kvašení vlahvích. Pro výrobu cuvée tzv. transferovou metodou obvykle vybírají sklepmistři pouze prémiové odrůdy. Tato metoda se vyznačuje druhou fermentací (= kvašením vína) přímo v láhvích. Zrání probíhá ve skalních sklepeních pod vinařstvím, kde víno minimálně devět měsíců dozrává na kvasnicích. Principem této metody je, že se vína z láhví vyprázdní do tanků, kde se odstraní kal způsobený zráním na kvasnicích a až poté se víno z tanků stáčí do láhví,“ říká Daniela Odentahl z Rotkäppchen.

Jak sekt správně otevřít a naservírovat?

Základem pro podávání je správně vychlazená lahev a před otevřením se doporučuje s lahví neklepat a neházet. Správné otevření sektu je opravdu umění ujišťuje Odentahl: „Odstraníme kapsli (terminus technicus pro horní perforovanou část obalu). Zhruba 6x otočíme drátěnou sponu (agrafu) a ponecháme ji na korkové zátce. Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů, aby byla plocha hladiny v lahvi co největší a tlak na ni byl díky tomu celkově nižší. Ujistíme se, že hrdlem láhve míříme do „bezpečného“ místa bez lidí, v případě, že by korek nečekaně vystřelil. Levou rukou uchopíme korek s agrafou, přičemž palcem po celou dobu jistíme vrchní část korku. Pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do té doby, kdy začneme cítit, že začíná korek z hrdla láhve samovolně vystupovat. Poté jej už jen necháme samovolně vyklouznout, přičemž bychom měli slyšet tiché „puf“, které se ozve při finálním uvolnění (nikoli „děsivý výbuch“, který vystraší okolí). Servírujeme do sklenek typu flétna, naléváme ideálně pomalu a po stěně sklenky (méně pění) do ½ max. ¾. Pokud se sekt nevypijete celý, prodávají se na lahve speciální tlakové uzávěry, které zabraňují úniku bublinek a tím ponechají kvalitu sektu.“

Na kolik stupňů by měla být lahev sektu vychlazena?

Aby se bublinky a buket optimálně rozvinuly, musí být sekt vychlazen na správnou teplotu. Ideální je sekt den před podáváním vložit do lednice, nepoužívejte mrazák. Teplota při podávání by měla být nižší, než je doporučená teplota konzumace, protože ihned po nalití do sklenice se sekt ohřívá o dalších pár stupňů. Aby vám sekt vydržel v co nejvhodnější teplotě co nejdéle, použijte chladicí nádobu, kterou naplníte směsí ledu a vody.

Rotkäppchen doporučuje rozlišovat teploty:

Bílý sekt: 5-7°C
Růžový sekt: 6-8°C
Červený sekt: 9-11°C

Z jakých sklenek si sekt nejlépe vychutnáme?

Každé víno potřebuje odpovídajícího partnera v podobě vinného skla. Správný tvar a kvalita sklenice dokáží podtrhnout zážitek z vína, které se díky ní dokáže ukázat v plné své podobě a projevit tak maximálně svůj potenciál.

Sekty Rotkäppchen si nejlépe vychutnáte ze štíhlých, vysokých sklenic – tzv. flétnových nebo ze sklenic mírně tulipánovitého tvaru, ve kterých se buket velice dobře rozvine a udrží. Vybírejte tenkostěnné sklo bez barvy a motivů, jedině tak uvidíte skutečnou barvu sektu a budete moci pozorovat živelnost bublinek řetízkujících na roztančenou hladinu vína.

Často mívají sklenice na šumivá či perlivá vína na svém dně tzv. šumivý bod. Jedná se o – okem téměř neviditelné – zdrsnění skla, které podporuje intenzivnější perlení sektu. 

Sklenici držíme za „nožku“ = stopku, nikoli za „kalich“ = stěny, abychom jej nezahřívali.

Doporučení na udržování skla

Pokud nechcete bránit tvorbě bublinek, neměli byste při mytí používat čisticí prostředky, takže nedoporučujeme sklenice dávat do myčky, ani je mýt ve vodě se saponátem. Jednak může myčka sklo poškrábat a pak kvůli mycím přípravkům mohou být narušeny senzorické vlastnosti vína. Raději sklenice myjte čistou horkou vodou a následně utřete jemnou utěrkou. Přirozená nedokonalost ručního leštění skla není na škodu, naopak nedokonalosti podpoří intenzivnější perlení.

Co znamenají zkratková označení? Sec – Demi Sec – Doux?

Jedná se o mezinárodní označení šumivých vín do kategorií dle obsahu zbytkového cukru (uvádí se v gramech na 1l vína).  Pro EU platí označení:

BRUT NATURE (bez přidání cukru) 0-3 g/l*
EXTRA BRUT 0–6 g/l*
BRUT 0–12 g/l*EXTRA SEC/ EXTRA DRY 12–17 g/l*
SEC/ DRY 17–32 g/l*
DEMI SEC 32–50 g/l*
DOUX 50 g/l a více*
X
pro porovnání – kola má cca 110 g/l

Párování sektu s jídlem  

Co se týče párování s jídlem, je sekt velmi vděčným nápojem. Hodí se k předkrmu např. v podobě salátu, hlavnímu jídlu jako např. rizotu či pastě s mořskými plody či k desertu nejlépe v podobě jemných sýrů. Nejlepší ale je, když si různé kombinace vyzkoušíte sami. Záleží také na tom, jaký sekt – resp. s kolik gramy zbytkového cukru zrovna pijete. Nejsladší verze skvěle doprovodí sladké pokrmy/ dezerty.

Rozhodně se ale žádné hranice nekladou, takže je jen na vás, s čím si sekt nakombinujete, s čím vám bude nejvíc chutnat. Rozhodně není třeba konzumaci sektu omezovat na slavnostní příležitosti, dokáže rozjasnit i běžný pracovní den. Ideální je pak na návštěvy a také jako dar. 

1 REAKCE

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here