Ghí, zdravá superpotravina, která nahradí všechny tuky

0
2952

Voní a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, při pečení jím nahradíte všechny margaríny i máslo a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem. O čem, že je řeč? O ghí, čistém máselném tuku té nejvyšší kvality, který si získává přízeň čím dál více Čechů.

Nejstarší superpotravina

„Ghí je asi nejstarší superpotravinou na světě. V historii se s ním můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, starou indickou medicínou, kde bylo považováno za elixír života. Málokdo ale ví, že ghí není žádnou novinkou ani v našich krajích. Naše babičky neměly lednice, a tak přepouštěly máslo, aby jim déle vydrželo. Dnes je velký boom ghí, protože vědecké výzkumy potvrzují, že je to velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk,“ vysvětluje Andrea Dostálová, zakladatelka společnosti České ghíčko, které vyrábí ghí ručně a podle tradiční receptury.

Vzniká z másla

A jak tedy tato superpotravina vzniká? Přepuštěné máslo se získává z klasického kravského másla – pro naše Bio ghí ho v sezoně odebíráme z Polabských mlékáren a pochází od krav, které se živí trávou – tzv. grass-fed, takže naše letní bio ghí je plné vitamínů, minerálů a kyseliny CLA. Postup je pak stejný: máslo se musí dlouho vařit a při ohřívání se postupně odpařuje voda, až zmizí úplně. Bílkoviny a všechny tuhé částice se z másla vysrážejí a zkaramelizováním se mu dodá chuť. Následně se vše odfiltruje, přecedí a máme čistý máselný tuk.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here