Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.
Že je česká zima chudá na vitamíny a minerály? Vůbec ne, to jsme jen pod tíhou plných regálů zanevřeli na to, co naši předci perfektně ovládali. Zapomeňte na všechny zázračné acai berry, mořské řasy a čínské houby. To největší bohatství se skrývá ve vaší vlastní spíži.
Vlašské ořechy
Touhle místní superpotravinou jsme se ve formě sladkého hřešení nabili už o Vánocích. I přesto bychom jim měli dát ještě šanci. Podle výzkumů mohou až o třetinu snížit riziko rozvoje srdečních onemocnění, chrání před cukrovkou a obsažená vláknina navíc pomáhá pročistit střevo. Jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, které působí blahodárně na naši nervovou soustavu, vitamín E zase zatočí s vráskami, zinek pomůže jasné pokožce a hořčík zažene únavů, což se na jaře obzvlášť hodí.
Pohanka
Specifická svou chutí a známá pro vysoký obsah cévy chránícího rutinu. Ačkoliv vypadá jako obilovina, pohanka je pouze semeno dnes ne příliš časté byliny, zato je ale přirozeně bezlepková. Postupně ji vytlačila pšenice, rýže a brambory. Zkuste jí ale dát jednou za čas šanci. Samotná bylina je citlivá na chemikálie, musí se tak pěstovat jen v čisté přírodě, což je pro naše zdraví jedině přínosné. Je bohatá na antioxidanty, které chrání naše tělo před volnými radikály. Obsahuje vitamíny C, E, B a minerály hořčík, železo, fosfor, vápník a draslík.
Jablka
Snad nejběžnější ovoce u nás. Tolik jabloní všude kolem, samotných jablek si ale rozhodně nevážíme tak, jak bychom měli. A největší prohřešek? Oloupat je. Jestli toužíte po vitamínové bombě za pár korun, omyjte slupku a jablko snězte i s ní. Pod ní se totiž skrývá největší množství vitamínů, o které loupáním přijdete. Najdete v nich hodně hořčíku, vápníku a hlavně vitamínu C. Léčivě působí na imunitní systém, kůži a nervovou soustavu. Velké plus je, že se dají jíst syrová, a tak zbytečně nepřicházíme o cenné složky, které by se varem či pečením vytrácely.
Cibule a česnek
Cibule a česnek, základ kuchyně. A v zimě to platí trojnásob. Fungují totiž jako přírodní antibiotikum, a tak nám pomohou se záněty a chřipkami. Nastartují imunitní systém a ten tak bude mít i na jaře dost sil vítězit nad kašlem a rýmou. V cibuli najdete například vitamín C, vitamíny skupiny B a draslík s vápníkem. Česnek je zase bohatým zdrojem železa a zinku.
Kysané zelí
Pochutina, díky jejímuž přídělu historičtí námořníci zamezili kurdějím a uchránili se tak od nepěkné smrti. Ale také moderní lokální superpotravina s dlouholetou tradicí. Nejen že obsahuje vitamíny C, B, E, K a minerály vápník, draslík, zinek a železo, ale také je plná probiotických kultur, které podporují vstřebávání právě vápníku a železa. Pravidelnou konzumací kysaného szelí si zklidníte střevní mikroflóru a navíc vám pomůže v hubnutí.
Zdroj: Menu Gold