Grilování bez masa je zajímavé téma nejen pro vegetariány. Ať už se jedná o zahradní párty, setkání s kamarády nebo jen všední rodinnou večeři na čerstvém vzduchu, jsou bezmasé pochoutky skvělým doplněním a odlehčením stálého jídelníčku. Pokud budete hostit někoho, kdo maso nejí, můžete ho překvapit něčím jiným než jen grilovanou zeleninou a hermelínem. Abyste mohli být vyhlášeni za vege šéfkuchaře večera, držte se těchto osvědčených pravidel a typů z praxe, které pro vás připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová.
Který sýr na gril je nejvhodnější?
Při grilování sýrů použijte ty, které se teplem nerozpouští. Pevné sýry jako halloumi nebo Oštiepok můžete dát rovnou na gril, měkčí sýry typu hermelín, tvarůžky či Blaťácké zlato grilujte v alobalu. Sýry, které jdou bez alobalu rovnou na gril, není vhodné sypat kořením, které by se mohlo přepálit. Až na talíři je můžete potřít kvalitním za studena lisovaným olivovým olejem promíchaným s kořením a čerstvými bylinkami.
Tofu také patří na gril
Tofu je sójový sýr, který se také výborně hodí ke grilování. Na rozdíl od tradičních sýrů je potřeba ho předem vymačkat a pak marinovat. Tofu funguje jako houba, která dokáže skvěle přijmout chutě koření nebo sójové omáčky. Potřebuje k tomu však nějaký čas. Můžete koupit tofu rovnou marinované, to přírodní má ale velkou výhodu v podobě neutrální chuti. Tu si pak můžete sami doplnit přesně podle představ a stylu celého menu.
Rostlinné alternativy mletého masa
Zapojení mletého masa do grilování je klasikou a sázkou na jistotu. Přeci jen udělat dokonalý steak je vyšší dívčí. Z mletého masa se nejčastěji připravují burgery nebo maso na špejli známé jako kofty.
V dnešní době můžete v obchodech sehnat hotové burgery, dále chlazenou veganskou alternativu mletého masa nebo suchou směs na přípravu rostlinných burgerů. Výhoda suché směsi je v tom, že ji můžete mít v zásobě a kdykoliv po ruce. Například směs Vege burger od značky Labeta je složena z rostlinných bílkovin, obsahuje sušenou cibuli, bambusovou vlákninu a koření. Díky své vláčnosti a šťavnatosti se hodí nejen na burgery, ale i k naplnění žampionů, paprik či cuketových lodiček, protože přípravou i konzistencí supluje mleté maso. Navíc je bez lepku, což je další plus.
Zapojte při grilování luštěniny
Pokud budete mít na grilovačce strávníka, který nechce nebo nemůže jíst maso a mléčné výrobky, připravte mu čistě rostlinnou alternativu. Ta by měla být sytá a chuťově výrazná. Nejlépe se pracuje s cizrnou, která má příjemnou chuť. Jednoduše z ní vytvoříte různé mini karbanátky typu falafel. Cizrnu zkombinujte se výraznějším orientálním kořením, které obsahuje česnek, kurkumu římský kmín a chilli. Osvědčenou kombinací je také nasekaná vařená cizrna smíchaná se směsí na výše zmíněné Vege burgery. Dohromady to funguje perfektně a bonusem navýšíte počet porcí.
Nechte zeleninu na grilu zkaramelizovat
Správně grilovaná zelenina je vynikající sama osobě. Stačí jí doplnit o různé druhy jogurtových dipů či rostlinných majonéz. Skvělá je třeba bazalková tofunéza. Vyzkoušejte to ještě jinak a pozvedněte zeleninu o level výše. Zapojte do marinády javorový sirup nebo med. Zelenina na ohni lehce zkaramelizuje. Vynikající je to především u mrkve, cukety, cibule a lilku.
Kontrast chutí
Suroviny pro grilování bez masa jako žampiony, zelenina nebo sýry mohou být méně výrazné. Základem je proto nepodcenit dochucení a vsadit na kontrast chutí. Kombinujte chuť sladkou, slanou, kyselou, pikantní a zlepšete tak celkovou rovnováhu jídla a chuťový profil. Velmi dobře funguje citronová šťáva, která zajistí osvěžující kontrast. Pokapejte s ní grilované pikantní tofu a ihned uvidíte rozdíl. Na zeleninu se zase perfektně hodí balzamikový krém. Zkaramelizovaná cibule doladěná vinným octem je také lahůdka.
I když maso jíte, zkuste někdy grilování pojmout jinak, odlehčeně. Objevte nové suroviny, recepty a chutě. I bez masa může být grilovačka dokonalá.
I když maso jíte, zkuste někdy grilování pojmout jinak, odlehčeně. Objevte nové suroviny, recepty a chutě. I bez masa může být grilovačka dokonalá.