Test mléka – čerstvé, nebo raději trvanlivé?

0
17015
Pexels.com

Na první pohled je od sebe nerozeznáte, v čem je tedy rozdíl? dTest nechal otestovat celkem 25 vzorků čerstvého a trvanlivého mléka a zjišťoval obsah tuku a bílkovin. Nechybělo ani senzorické hodnocení a zkoumání mikrobiologické nezávadnosti či deklarací uvedených na obalech.

Do laboratoře putovalo 15 čerstvých a 10 trvanlivých polotučných mlék, a to jak českých, tak slovenských a jednoho chorvatského. Kromě běžných mlék a privátních značek byla zastoupena i dvě označená jako „bio“.

Přísný podíl tuku a důležité bílkoviny

„Test jsme odstartovali měřením tučnosti. Legislativa trvá na tučnosti minimálně 1,50 % s přesností na setiny. Polovina mlék však zůstala předepsanému minimu pár setinek dlužna a hodnotu 1,50 % a více jsme zjistili jen u 12 z 25 vzorků,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Nejnižší tučnost laboratoř zaznamenala u slovenského výrobku Tami Tatranské Bio mlieko.

Stejně jako množství tuku jsou u mléka důležité i bílkoviny. Požadavkům nařízení, které obsah bílkovin v mléce stanoví, všechny vzorky vyhověly. Nejvyšší koncentrací proteinu se mohlo pochlubit trvanlivé Tesco Mléko UHT polotučné.

Vzhled, konzistence, chuť a vůně

Dále posuzovatelé hodnotili vzhled, konzistenci, chuť a vůni. Zaměřili se na jakékoliv známky nešetrného ošetření, mléčné usazeniny na dně a vady v konzistenci. Pátrali i po nežádoucí nahořklé, slané, trpké a sýrovité chuti. Všechna mléka před přísnými požadavky obstála. Nejlepší čerstvá mléka udělala lepší dojem než to nejlepší trvanlivé – čerstvá mléka odcházela průměrně s 84 %, trvanlivá s 83 %.

„Odhalení nejvýraznějších rozdílů mezi čerstvým a trvanlivým mlékem jsme si slibovali od mikrobiologického rozboru. Je třeba upřesnit, že i mléko nabízené jako čerstvé prochází tepelným ošetřením, které v něm likviduje drtivou většinu živých mikroorganismů. U trvanlivého mléka se však používá ještě důkladnější zákrok,“ říká Hana Hoffmannová a dodává: „U nadojeného syrového mléka se celkový počet mikrobů v mililitru může pohybovat až okolo 50 000 organismů. U námi testovaných vzorků trvanlivého mléka jsme ve všech případech zjistili čistou nulu. U čerstvých mlék se pak shodně objevila hodnota menší než 10. I takto malé osídlení, přestože je zcela neškodné, má velké důsledky – zatímco trvanlivé mléko vydrží i několik měsíců, čerstvé jen asi 20 dní.“

Obsah vápníku?

Mléko je nejčastěji spojováno s obsahem vápníku, a tak se další chemické rozbory zaměřily právě na něj. Testovaná mléka se od očekávané teoretické koncentrace vápníku příliš neodchýlila. Nejnižší hladinu dTest zjistil u trvanlivého mléka značky Madeta, nejbohatší na vápník bylo čerstvé mléko Milkin.

Původ mléka není zatím povinný

Závěr testu patřil údajům na obalech. „U mléka označeného jako „bio“ jsme si všímali certifikátů a označení původu. Po původu mléka jsme však pátrali i u ostatních výrobků. Tyto informace zatím nejsou povinné, přesto jsme je na řadě obalů nalezli. Nejčastěji měly podobu loga Česká potravina, které u jednosložkových potravin garantuje jejich 100% českou surovinu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

V celém testu spolu dokázalo čerstvé i trvanlivé mléko držet krok. Nejvýznamněji se lišila zmíněná mikrobiologická čistota. Výsledky senzorického hodnocení potvrdily, že čerstvé mléko o něco lépe chutná. Trvanlivá mléka měla častěji potíže s konzistencí a lahodností chuti. V ostatních chemických analýzách si obě skupiny vedly s ohledem na nejistotu měření v podstatě shodně.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here