Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

0
74

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

Bio steaky se vyznačují křehkostí a lahodnou chutí, a to především díky dostatečné vyzrálosti masa. Pastevní způsob chovu přispívá k větší hodnotnosti masa a je pro zvířata přirozenější. Tyto podmínky navíc působí preventivně proti nemocem a zvířata tak nemusí podstupovat léčbu. Ekologické zemědělství je environmentálně prospěšné a pomáhá zachovávat v dobrém stavu půdní a vodní systém.

Maso bez chemie

Maso z bio farem neobsahuje žádné stopy chemických látek, protože krmivo zvířat pochází z ekologického zemědělství. Využívání hormonů, masokostní moučky a geneticky modifikovaných surovin je zakázáno. „Masná plemena skotu chovaného v ekologickém zemědělství se na pastvě volně pohybují, což má vliv nejen na jejich celkovou pohodu ale také na strukturu masa,“ upozornila Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, s tím, že kvalitu masa ovlivní také způsob porážky.

Po poražení zvířete, které bylo předtím vystresované, dochází k metabolickému spálení vnitrosvalového cukru. Tento proces poté zapříčiňuje nedokonalé zrání masa na bázi mléčného kvašení. Skot z ekologického zemědělství bývá před poražením v areálu jatek po určitou dobu ustájen, až přivykne novému prostředí, dojde k šetrné porážce. Zvířata na sebe při porážce nesmí vidět, aby nedocházelo k opětovnému stresování.

Jaké maso vybrat?

Opravdu chutný steak musí být vždy vyzrálý, čerstvé maso se na gril nehodí. Nejlepší kousky pocházejí z jalovice staré do 30 měsíců. Na o něco nižším stupni je maso z býka starého 30 až 36 měsíců. Poslední je mladý býček starý 18 až 22 měsíců. Co se týče druhů, vyzkoušejte například rib eye steak z vysokého roštěnce, nebo steak z nízkého roštěnce. Velmi chutný je rump steak ze zadního hovězího. Jedinečnou libovostí a křehkostí se vyznačuje steak z hovězí svíčkové.

A hurá s ním na gril!

Před grilováním maso vyjměte z lednice či vakuového obalu alespoň na půl hodiny a pokud je to třeba, osušte jej papírovou utěrkou. Za okamžik by mělo změnit barvu na tmavě červenou. Vyzrálý kousek není třeba dopředu nijak nakládat ani marinovat, je vynikající samo o sobě. Naporcované 2 až 3 centimetry tlusté plátky lehce potřete olejem a položte na rozpálený gril. Po chvíli se steak zatáhne a sám se od povrchu pustí, poté jej otočte. Jakou dobu propékání zvolíte, záleží na vás. Rare varianta se na každé straně bude připravovat 2 až 3 minuty, pro medium platí 3 až 4. Pamatujte ale, že maso by mělo zůstat přirozeně šťavnaté. K obracení využijte grilovací kleště, abyste zbytečným napichováním nepřišli o chutnou šťávu.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here