Dětské rýžové krekry – chroupání bez starostí

0
259

Křehké rýžové chlebíčky patří k oblíbeným svačinkám i pro ty nejmenší – některé krekry lze nabídnout už půlročním dětem. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře extrudované plátky, kroužky a křupky s rýžovou moukou, aby zjistil, jak jsou na tom s nežádoucími látkami. Laboratoř hledala vysoce toxický arzen, pesticidy i plísně.

Rýže patří k potravinám, které mohou být problematické z hlediska kontaminace arzenem. Dokáže totiž arzen z prostředí nejen přijímat, ale i hromadit.

Výsledky kontrol jsou pozitivní

„Malé děti do věku čtyř let patří z hlediska příjmu anorganického arzenu k nejcitlivější části populace, neurotoxicita arzenu se může projevit například poklesem IQ. Zajímalo nás proto, zda jsou v pořádku rýžové výrobky určené pro nejmladší konzumenty,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. A pokračuje: „Rodiče mohou být klidní, s potěšením musím konstatovat, že u žádného z testovaných výrobků jsme nezaznamenali překročení zákonných limitů. Obzvlášť nás potěšily Sunárek Prstýnky pro první zoubky s příchutí jablko, které byly zcela čisté. Pochválit bychom mohli i dm Babylove Bio Reis-Linsen-Kringel. V těch jsme sice zjistili arzen v organické podobě, která lidskému organizmu neškodí, ale nebezpečné anorganické sloučeniny se zde nevyskytovaly.“

Testované výrobky se vešly do limitu

Do testu byly zařazeny především rýžové krekry z kategorie potravin pro malé děti do tří let. Kromě nich dTest poslal do laboratoře také dvojici rýžových krekrů Candy Family snack Kids sladové a Racio Rýžoví medvídci s mléčnokakaovou polevou. Ty do kategorie zvláštní výživy malých dětí nespadají, ovšem grafické zpracování jejich obalu na děti cílí a roztržití rodiče by jim je mohli koupit. Naměřené hodnoty arsenu v těchto produktech byly sice ze všech testovaných nejvyšší, ale i tak se vešly do limitu pro rýži určenou na výrobu potravin pro kojence a malé děti.

Výrobky s arzenem podávejte v omezeném množství

Celý pytlík na posezení by však děti raději jíst neměly. Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA zjistil, že roční batolata jsou denně vystavena 0,0021 mg anorganického arzenu z různých zdrojů. U arzenem nejvíce kontaminovaných krekrů v testu, výrobcem určených pro devítiměsíční děti – Hipp Heidelbeer Reiswaffeln, se denní míra příjmu arsenu pro takto staré dítě navrší po snědení 21 gramů (zhruba deset krekrů), tedy necelého jednoho balení.

Kontrola se zaměřila také na plísně

Kromě arzenu mohou rýžové krekry trápit i plísně a jimi produkované mykotoxiny. I tady přinesl test dobré zprávy, protože všechny mykotoxinové zkoušky dopadly velmi dobře. Laboratoř zkoumala i přítomnost pesticidů. „Hledali jsme více než 500 látek, z devíti testovaných výrobků jich bylo šest zcela čistých. U zbylých tří jsme přítomnost pesticidů zaznamenali, ale ani v jejich případě nedošlo k porušení přísných zákonných limitů,“ uvádí Hana Hoffmannová.

Zkoumaly se i výživové hodnoty a složení

Test se zaměřil i na výživové hodnoty a složení krekrů. Obsah cukru se v různých výrobcích výrazně lišil, nejméně sladké Rej Rýžové křupky ve výživové tabulce uváděly 0,1 g/100 g, nejsladší byly naopak krekry Racio Rýžoví medvídci s mléčnokakaovou polevou s 24,8 g/100 g. Hodnotitele také zajímalo, zda se ve složení neobjevují potravinové alergeny. „Všechny krekry byly bezlepkové. Alergenní ingredience se objevily u značek Bebivita a Racio. V obou jsme našli mléčné složky a medvídci Racio ukrývali i sójový lecitin,“ uvádí Hoffmannová a dodává: „Ačkoli výživová tabulka obsahuje údaje o množství soli, rodiče  nemusí mít obavy – žádná sůl se do krekrů nepřidává. Obsahem soli se v tabulce rozumí hodnota vypočítaná ze sodíku přirozeně obsaženého v rýži a dalších surovinách.“

Dvojí kvalita

V testu došlo i na téma dvojí kvality. V České republice a v Německu dTest nakoupil rýžové krekry značky Hipp s jablečno-borůvkovou příchutí. „Na dvojí kvalitu jsme nenarazili, ve všech ohledech šlo o prakticky totožné výrobky. Oba byly vyrobeny v bio kvalitě a deklarovaly stejná množství ochucující jablečné šťávy a borůvkového pyré. Trochu se lišil změřený obsah arzenu, nešlo však o nijak výrazné rozdíly. Překvapilo nás ovšem, že v německých obchodech je tento výrobek k mání v přepočtu za 18 Kč, zatímco v českých za více než dvojnásobných 42,90 Kč,“ uzavírá Hana Hoffmannová.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here