Farmářské tržiště Náplavka oslaví 10. sezonu. V letošním roce chce eliminovat plasty

0
192

Farmářské tržiště Náplavka na Rašínově nábřeží v Praze 2 zahájí 2. února svoji desátou sezonu. Za dobu své existence se počet prodejců zčtyřnásobil. Na trhy pravidelně míří stále víc lidí.

První farmářský trh se na Rašínově nábřeží konal před deseti lety. „Ještě předtím, než jsme se do organizace farmářských trhů pustili, jsme v roce 2009 stáli s kamarádem Danielem Mourkem na prázdné sobotní náplavce a já jsem se rozpačitě rozhlížel kolem. Na vodě labutě, v dálce rybář na staré pramici a sem tam projel cyklista na kole. Říkal jsem si tehdy, co to bude ještě za kus práce, udělat z náplavky místo, které bude pomáhat farmářům i Pražanům přesně tak, jak jsme to chtěli,“ zavzpomínal Jiří Sedláček, předseda spolku Archetyp, který farmářský trh Náplavka založil a provozuje.

Inspirace pocházela ze zahraničí

Málokdo věřil, že se náplavku podaří oživit. Inspirace přišla z Německa i Spojených států. „Pokusy realizovat na Rašínově nábřeží trhy už v minulosti proběhly, ale zkrachovaly. Na úplném začátku váhali i farmáři, někdy jsme je museli dlouho přesvědčovat. My jsme ale našemu konceptu pevně věřili. V nákupních řetězcích tehdy chyběly kvalitní a čerstvé potraviny a biopotraviny z české produkce. A naopak čeští malí výrobci a farmáři se tenkrát potýkali s nezájmem a s nedostatkem možností odbytu. Náplavku jsme si vybrali kvůli tomu, že umožňuje farmářům přistavit i chladicí auto, což je velmi důležité pro čerstvé potraviny, pro zeleninu a bylinky. Tahle možnost dělá z Náplavky skvělý farmářský trh, kde lze nakoupit v sezóně skutečně nejčerstvější potraviny a zeleninu. Podle stejného konceptu fungují farmářské trhy i v Berlíně a v centru New Yorku, například ten největší a nejstarší na Union Square,“ řekla Šárka Sedláčková, spoluorganizátorka trhu.

Farmářské trhy nejsou jenom o jídle

Od samého začátku měli organizátoři za cíl vytvořit nejen místo s kvalitními farmářskými produkty, ale i prostor pro sousedská setkávání. „Chceme, aby sobotní farmářské tržiště na náplavce sloužilo Pražanům i farmářům. Jde nám jednoduše o to, aby se tu setkávali lidé, co se nemají jinak šanci osobně potkat. Živý farmářský trh pomáhá uchovat tradiční znalosti a pracovní postupy, které vznikaly celé generace. Podporuje ale i přirozenou lidskou kreativitu,“ doplnila Alena Bžochová ze spolku Archetyp.  

K farmářskému trhu na Rašínově nábřeží vždy patří i živá hudba, střídají se tu buskeři i profesionální muzikanti. Jedni z těch prvních, kteří se tady začali scházet a hrát, jsou soulovo-bluesoví The Brownies. „Farmářský trh na náplavce je pro nás dlouhodobá a srdeční záležitost. I v zimních měsících nás tady hřeje vřelá atmosféra a lidé. Je to pro nás takový přístav,“ řekl za celou kapelu kytarista a zpěvák Pavel Rohlena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trh je dlouhodobě úspěšný

Z 28 prodejců na prvním trhu na náplavce se trh postupně rozrostl na pravidelných 90 až 100 stánků, které každou sobotu od února do prosince mezi 8. a 14. hodinou nabízejí farmářské produkty. Někteří farmáři jsou součástí farmářského tržiště celých deset let, mezi ně patří například Mlékárna Krasolesí, biofarma Pěnčín, zahradnictví a zelinářství Jansových z Kochánek nebo Pstruhařství Vacek.

„Bylo to pro mne něco zcela neznámého, do té doby jsme prodávali pouze na farmě takzvaně ze dvora, kde zákazníci prominou i menší neprofesionalitu, tady se šlo doslova s kůží na trh,“ řekl ke svému desetiletému působení David Kolman z Mlékárny Krasolesí. „Náplavka nám přinesla propagaci našich výrobků, přímou komunikaci se zákazníkem a stálé odbytové místo, které je pro existenci naší biofarmy důležité. Seznámili jsme se se spoustou zajímavých lidí, kteří jsou po celou dobu našimi věrnými zákazníky, a mnoho z nich nás pravidelně navštěvuje i na farmě,“ uvedl k působení na Náplavce majitel biofarmy Pěnčín Josef Pulíček.

„Nečekal jsem tehdy, že se z farmářského trhu na náplavce pro nás stane tak významná záležitost a taky radost. Farmářské tržiště na náplavce je fenomén v setkávání lidí, které je zvláště v dnešní době velmi důležité. Vznikly tu kamarádské vztahy mezi organizátory, prodejci a zákazníky. Mám okamžitě zpětnou vazbu od zákazníků, jak naše rybářství dělá svou práci. Známe vzájemně naše rodiny a záliby. Proto jsme téměř pokaždé za chůvy dětí, které nakupující rodiče postaví k nádrži s našimi pstruhy na korbu auta, aby děti mohly pozorovat živé pstruhy úplně zblízka, a rodiče jdou mezitím nakoupit nebo na kávu,“ popsal působení na farmářském trhu Náplavka další z prodejců Jiří Vacek ze Pstruhařství Vacek.

Prostor zde mají i charitativní projekty

Na farmářských trzích mají své místo i charitativní projekty, ty se zde mohou prezentovat zcela bezplatně. Během deseti let se na Náplavce vystřídaly například Kuchařky bez domova – gastro projekt tvořený ženami se zkušeností s bezdomovectvím, anebo Záchranná stanice Lesů hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy. Prodej zde bezplatně realizují i různé chráněné dílny, například Dílny tvořivosti z Prahy 2. „Být na farmářském trhu Náplavka nám umožnilo potkávat se tu s lidmi, kteří by se o nás jinak nedozvěděli. Mnoho lidí nás zná právě odtud a pak se rozhodli navštívit i naše bistro,“ řekla Lenka Vrbová za Kuchařky bez domova z organizace Jako doma.

Organizátoři myslí ekologicky

Farmářské trhy Náplavka ani po deseti letech fungování nepřestávají pracovat na zlepšování tržiště. V minulém roce tu organizátoři zavedli vratné kelímky na studené nápoje. V roce 2019 pokračuje tržiště s kelímky na teplé nápoje v systému „Otoč kelímek“, který mohou zákazníci vrátit i v jakékoliv zapojené kavárně. Pivo, víno a nealko se čepuje do skla, do vratných, zálohovaných kelímků typu „nicknack“ anebo do nádob, které si zákazníci sami přinesou. Občerstvení bude v nové sezoně servírováno pouze na nádobí z přírodních materiálů, do porcelánu nebo do vlastních přinesených krabiček zákazníků. V průběhu letošní sezóny chtějí organizátoři po dohodě s prodejci zahájit prodej v papíru, kterým nahradí plastové jednorázové sáčky.

Reagovat na článek

Please enter your comment!
Please enter your name here