Prošlé potraviny nepatří automaticky do koše. Spotřebitelská organizace dTest vydala praktického průvodce, který pomáhá určit, jestli je možné prošlou potravinu ještě sníst, nebo je už nutné ji vyhodit.
Praktický průvodce v pdf
Na vyžádání dTest rozesílá zdarma praktického průvodce, který pomáhá určit, jak dlouho vydrží při správném skladování různé druhy potravin po uplynutí jejich minimální trvanlivosti. „Doporučené lhůty vycházejí z laboratorních poznatků, které získaly německá a vídeňská potravinová banka Tafel Deutschland a Wiener Tafel. Omezit plýtvání potravin je v zájmu nás všech. Spotřebitelům proto dáváme návod, jak k tomu mohou sami přispět,“ říká Hana Hoffmannová. Laminovaný leták na ledničku objednaný přes www.dtest.cz/trvanlivost posílá dTest všem zájemcům zdarma včetně poštovného a ukázkového vydání časopisu dTest. Na webu je i ke stažení v PDF.
Můžete se také bránit
Ať už je na potravině vyznačeno datum minimální trvanlivosti, nebo datum spotřeby, tak prodejna garantuje její jakost do uvedeného data. Pokud potravina nemá do určeného data obvyklé vlastnosti – například zapáchá nebo je na ní plíseň, může zákazník požadovat její výměnu, a pokud není možná, tak vrácení peněz. S reklamací rádi pomohou právní poradci dTestu na telefonu: 299 149 009.