Připadají vám jednohubky na Silvestra už trochu nudné? Nebaví vás volba mezi česnekovou a rybičkovou pomazánkou? Nechte na scénu nastoupit sýr. Navíc vše zvládnete s minimálním úsilím. Stačí ke kvalitním sýrům vybrat správné doplňky, jako je ovoce, marmelády či ořechy, a vhodně je spárovat s vínem. Letošní Silvestr bude neodolatelný.
Přidejte oříšky – nemůžete udělat chybu
Ať už vlašské, pekanové, lískové, piniové nebo pistácie či mandle, oříšky dodávají sýrům další element chuti a textury. Obecně se hodí v podstatě ke všem druhům sýra a experimentováním můžete zjistit, jaká kombinace vám nejvíc zachutná. Špatné spojení? Neexistuje.
Ovoce a sušené plody – oživí váš sýrový talíř
Ovoce i jeho sušená podoba skvěle doplní velkou škálu sýrů od měkkých, přes ty s ušlechtilou plísní na povrchu až po sýry s modrou plísní. Můžete použít čerstvé ovoce, jako jsou jablka, kuličky hroznů, hrušky, které se nejvíc hodí k měkkým a kozím sýrům, nebo třeba čerstvé fíky. Ty se vůbec nejvíc hodí k ušlechtilé plísni. Sušením se chuť ovoce koncentruje a vedle sýrů tak obstojí možná ještě o něco lépe než ovoce čerstvé. Hledejte spíše nedoslazované sušené plody, jako jsou brusinky, švestky, meruňky nebo exotické datle a fíky. Můžete je tak zkombinovat i se suchým vínem, které vám nebude kvůli sladkosti ovoce připadat kyselé. Pokud přeci jen zvolíte sladší ovoce, doporučujeme vybrat i víno s vyšším zbytkovým cukrem.
Osvědčené tipy:
- Sušená datle a lískový oříšek + sýr s modrou plísní + sladké víno Sauternes z Bordeaux
- Sušená brusinka a piniové oříšky + Král Sýrů Originál + Chardonnay na barrique sudu z Francie
- Sušená meruňka a kešu + Lučina + polosuchý ryzlink z Moravy nebo německé Mosely
Marmelády, čatní a povidla – instantní sýrové dezerty
Ovoce nebo zelenina v této polotekuté formě je ideální především k sýrům s ušlechtilou plísní na povrchu. Skvěle sedí také k sýrům s modrou plísní v kombinaci s vínem s vyšším obsahem zbytkového cukru. Zkuste povidla, cibulové čatní, fíkovou či meruňkovou marmeládu, zajímavá je i kombinace pomerančové marmelády se sýry s modrou plísní. Pokud plánujete kombinovat sýry servírované s marmeládou také s vínem, doporučujeme volit spíše méně slad-ké marmelády a naopak sladší víno.
Osvědčené tipy:
- Cibulové čatní a lískový oříšek + Král Sýrů Hermadur nebo hodně vyzrálé brie + polosladký Tramín z Alsaska nebo moravská Pálava
- Povidla a blanšírované mandle + Král Sýrů Nebeský díky svému tvarohovému jádru vyváží sladkost povidel nebo camembert + červená plná ovocná Rioja Crianza ze Španělska, plné ovocné italské víno ze Sicílie
- Fíková marmeláda a piniové oříšky + roquefort, Saint Agur nebo Sedlčanský Modřenín + ledové, či slámové víno z Moravy, Tokaji Aszú z Maďarska nebo sladké víno Sauternes z Bor-deaux
Zelenina – nemůže chybět
Čerstvá zelenina, například řapíkatý celer nebo mrkev, se nakrájená na tenké tyčinky hodí k měkkým a čerstvým sýrům. Naopak třeba na slunci sušené rajče můžete vyzkoušet třeba s tvrdým sýrem nebo sýrem s ušlechtilou plísní. Vyzkoušejte i okurky, olivy a bylinky, jako bazalku či tymián. Ano, to všechno může být součástí párování se sýry a vínem.
Osvědčené tipy:
- Dýňové semínko a čerstvé rajče + Coulommiers + ovocné červené víno typu Beaujolais nebo vína odrůdy Gamay z Jižní Rhóny nebo Prioratu
- Pražená mandle a oliva nebo sušené rajče + Pecorino Romano + italské Chianti, Rosso di Montepulciano, či jiné červené víno z odrůdy Sangiovese
- Snítka tymiánu a pekanový ořech + čerstvý kozí sýry nebo Lučina + Sauvignon Blanc z Loiry, Francie
Pečivo, sušenky – vybírat je důležité
I na pečivu záleží. Samozřejmě, že můžete zvolit běžnou francouzskou bagetu, ale pokud byste chtěli přidat další dimenzi textury a chuti k vybraným sýrům, poohlédněte se po žitném, tmavém chlebu s oříšky, slunečnicovými semínky nebo medem. Případně můžete chuťové zážitky z jemnějších, spíše měkkých sýrů zpestřit slanými sušenkami a u výraznějších sýrů typu Hermadur například výraznějšími cibulovými sušenkami. Slané sušenky a sýry se většinou velmi dobře doplňují a sedí i s vínem. Sýry můžete servírovat rovnou na sušenkách nebo kouscích chleba s oříšky a spolu s ostatními doplňky vytvořit neobvyklé a chutné jednohubky.