Červnové recepty z kvalitních surovin s nádechem léta

0
111
Foto: Klasa

Konečně si můžeme začít postupně pochutnávat na letošní první úrodě kvalitního ovoce a zeleniny, kterou jsme zakomponovali do našich nových receptů. Společně si připravíme brokolicový krém a typicky letní třešňovou bublaninu. Nemůžeme ale zapomenout ani na milovníky masa. Pro ty máme v této sérii receptů hovězí, které si připravíme ve formě tataráku s topinkami a guláše s karlovarským knedlíkem. Jak ale docílit toho, že zakoupené potraviny budou zaručeně kvalitní?

Doporučujeme vařit vždy ze surovin a výrobků, které mají na obalech logo kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Brokolicový krém s krutony

Polévka, ze které vedle brokolice s každým soustem ucítíte v ústech svěžest, čerstvost a příchod léta. To všechno v sobě skrývá tento brokolicový krém, a proto je doslova radost jej připravovat. Je navíc velmi výživný a sytý. Pyré, které obsahuje veliké množství zeleniny v podobě čerstvé brokolice, brambor, cibule a česneku, jsme zjemnili kvalitní smetanou.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 50 min.

Náročnost: *

Ingredience:

Brokolicový krém

  • 500 g čerstvé brokolice
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 žlutá cibule
  • 100 g másla
  • 250 ml smetany 30%
  • 200 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • podle chuti sůl, pepř

Krutony

  • 4 krajíce toastového chleba

Postup:

Brokolicový krém

  1. Cibuli nakrájíme na jemno a v hrnci zpěníme na másle. Do hrnce dále přidáme očištěnou brokolici s košťálem.
  2. Oloupeme a na kostky nakrájíme brambory, očistíme česnek a společně přidáme k brokolici.
  3. Veškerou zeleninu zalijeme zeleninovým vývarem a smetanou.
  4. Vaříme na mírném plameni přibližně 35 minut.
  5. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a krátce povaříme.
  6. Dochutíme solí a pepřem.

Krutony

  1. Krajíce toastového chleba nakrájíme na kostičky a na sucho opečeme v troubě na 200 °C přibližně 8 minut do zlatova.

Tip: Košťál z brokolice není třeba vyhazovat. Doporučujeme oloupat tvrdou slupku a nakrájet na kostky. Ty přidáme ke zbytku brokolice v hrnci a společně povaříme. Základní zeleninový vývar si můžeme připravit dopředu. Kořenovou zeleninu dle vlastního výběru vložíme do hrnce a zalijeme vodou, jako když chceme vařit polévku. Lehce osolíme a vaříme přibližně 45 minut.

Hovězí tatarák s topinkami

Jedni ho milují, druzí se mu vyhýbají obloukem. Řeč je o hovězím tataráku s topinkami. U tohoto jídla je více než kdy jindy důležité kupovat suroviny pouze čerstvé a v co možná nejvyšší kvalitě. Pouze poté si můžeme s chutí dopřát tuto skutečnou delikatesu.

2 1
Foto: Klasa

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 30 min.

Náročnost: *

Ingredience:

Hovězí tatarák

  • 600 g hovězí svíčkové / hovězí zadní
  • 1 žlutá cibule
  • 4 žloutky
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 lžička nepálivé mleté červené papriky
  • 1 lžička kečupu
  • Podle chuti sůl, pepř, drcený kmín

Topinky

  • 12 krajíců chleba
  • 0,3 l oleje nebo sádla

Postup:

Hovězí tatarák

  1. Hovězí maso důkladně očistíme, nameleme nebo naškrábeme nožem na jemno, případně rozmixujeme.
  2. Do masa přidáme na jemno nasekanou cibuli, žloutky, hořčici, worcesterskou omáčku, mletou papriku, kečup, sůl, pepř a mletý kmín. Vše důkladně promícháme a ochutnáme.
  3. Takto připravený hovězí tatarák dáme vychladit do lednice minimálně na 30 minut.

Topinky:

  1. Krajíce chleba osmažíme na rozehřátém oleji nebo sádle do zlatova.
  2. V případě, že nechceme smažit, můžeme opéct topinky na sucho v předehřáté troubě. Troubu si předehřejeme na 200 °C a topinky pečeme zhruba 8 minut do zlatova.

Tip: Do hovězího tataráku můžeme přidat i najemno nasekané kyselé okurky, kapary nebo chilli. U tohoto receptu se fantazii meze nekladou. Mnoho kuchařů uvádí, že správně má být maso naškrábané. To je ovšem trochu pracné a tak postačí maso umlít nebo rozmixovat. Maso je také možné nakrájet na velice malé kostičky (zhruba 5 × 5 milimetrů).

Hovězí guláš s karlovarským knedlíkem

Naprostá klasika tradiční české gastronomie. U tohoto pokrmu ale více než u jakéhokoliv jiného platí, že 10 kuchařů připraví 10 různých gulášů. Náš recept jsme připravili netradičně s karlovarským knedlíkem. V mnoha restauracích a domácnostech se hovězí guláš podává s houskovým nebo kynutým knedlíkem. Ten karlovarský ale patří mezi gurmánské zážitky, a tak si jej společně uvaříme.

3
Foto: Klasa

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 120 min.

Náročnost: **

Ingredience:

  • 800 g hovězí kližky
  • 800 g žluté cibule
  • 80 g červené mleté papriky
  • 80 g rajského protlaku
  • 6 ks stroužků česneku
  • 20 g drceného kmínu
  • 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 0,3 l černého piva
  • 10 g majoránky
  • 0,2 l oleje na smažení
  • podle chuti sůl, pepř

Karlovarský knedlík:

  • 10 ks rohlíků nebo toastového chleba
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • 20 g listové petržele
  • 100 g másla
  • půl čajové lžičky muškátového květu

Postup:

Hovězí guláš

  • 1. Cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme do hněda. Přidáme nakrájené maso na kostky
  • a orestujeme. Dále přidáme mletou papriku a rajský protlak a znovu krátce orestujeme. Nyní zalijeme vývarem, černým pivem a přidáme prolisovaný česnek, kmín a sůl.

2. Guláš vaříme na mírném plameni za občasného míchání a dolévání vody. Vodu přiléváme pouze tehdy, když se guláš začíná přichytávat ke dnu hrnce, a vždy jen trošku. Nikdy ale nesmí plavat ve vodě! Takto vaříme guláš do změknutí masa. Na konec přidáme majoránku a znovu krátce provaříme.

Karlovarský knedlík:

1. Rohlíky nebo toastový chléb nakrájíme na kostičky a dáme do trouby na 180 °C na přibližně 8 minut a následně necháme vychladnout. V mezičase si oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.

2. Do rohlíků nebo toastového chleba přidáme mléko, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, sníh z bílků, muškátový květ, sůl, pepř a vše důkladně promícháme.

3. Z hotové směsi vytvoříme váleček, vložíme do potravinářské folie a ještě několikrát zarolujeme. Potravinářskou folii pořádně utáhneme z obou konců. Takto připravené knedlíky vaříme na páře přibližně 35 minut.

Tip: Omáčku můžeme zhruba 15 minut před koncem vaření zahustit syrovým nastrouhaným bramborem nebo chlebem. Na ozdobu můžeme použít na kolečka nakrájenou červenou cibuli nebo čerstvý nastrouhaný křen.

Hrnková třešňová bublanina

Snad každý si pamatuje na časy, kdy nám naše babičky na chalupách připravovaly bublaninu z čerstvého ovoce, které jsme společně sbírali na okolních ovocných stromech. Sladký dezert, který rozzáří úsměv dětí i dospělých. S příchodem léta můžeme využít aktuální ovoce, kterého je už touto dobou dostatek, například třešně. My jsme si pro vás připravili jednoduchý recept, kdy si prakticky vše odměříme pomocí hrníčku.

4
Foto: Klasa

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 50 min.

Náročnost: *

Ingredience:

  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 300 g třešní bez pecek

Postup:

Bublanina

1. Do mouky přidáme vajíčka, prášek do pečiva, vanilkový cukr, mléko, cukr krystal a olej. Vše důkladně promícháme.

2. Do plechu vložíme pečicí papír a vylijeme do něj hotovou směs.

3. Na vrch směsi naklademe vypeckované třešně.

4. Bublaninu vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C přibližně 35 minut.

Tip: Během letních měsíců doporučujeme použít čerstvé třešně. Mimo sezónu můžeme vařit z třešní zavařených.

Zdroj: Klasa

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here