Detoxikace a posílení organismu si žádají vodu

0
98
Foto: pixabay

Lidé si mnohdy kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin.

Zkušený fitness trenér, výživový poradce, člen Target Team a závodník kategorie Muscular Physique Petr Sedláček potvrzuje: „Aby bylo úsilí o zlepšení kondice efektivní, doporučuji všem tři základní body: stanovit si pevné a měřitelné cíle, postupovat krok po kroku a užívat si to, vždyť přece děláme něco pro sebe. Základem je pak kvalitní strava a dostatečný přísun tekutin – při aktivním pohybu totiž vydává tělo nejen energii, ale také tekutiny a ty pak potřebuje doplnit. Nejčistší a nejpřirozenější je samozřejmě voda.“

S ovocem či bylinkami chutí nejlépe

Čerstvě připravenou perlivou vodu si můžete vychutnat jen tak, nebo třeba s ovocem či bylinkami, anebo jako součást drinku. Vhodnou kombinací pro zimní období i pro zvýšenou fyzickou zátěž je zázvor. Obsahuje celou řadu vitamínů, např. A, B1, B2, C, E a také minerálních látek, jako jsou sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník nebo železo. Za většinu svých léčebných účinků pak vděčí esenciálnímu oleji gingerolu, který má silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Ukazuje se také, že umí mírnit bolesti svalů po těžkém tréninku, což lze pravděpodobně přičíst právě schopnosti zázvoru potlačovat zánětlivé procesy. Jako inspiraci uvádíme recept na zázvorovou limonádu, která nejenže je zdraví prospěšná, ale také osvěží a výborně chutná.

Zázvorová limonáda

Suroviny:

  • zázvor – 20 g (2 až 3 cm dlouhý)
  • domácí perlivá voda z výrobníku SodaStream
  • limetka 3 ks
  • třtinový cukr 3 polévkové lžíce
  • kostky ledu

Příprava:

Zázvor oloupeme a nastrouháme co nejjemněji do džbánu a vymačkáme šťávu z jedné limetky. Zalijeme čerstvou perlivou vodou připravenou na výrobníku SodaStream, promícháme a dáme louhovat na alespoň 20 minut do lednice. Vyndáme z lednice, a pokud nemáte rádi kousky zázvoru v limonádě, je na čase je z džbánu přecedit. Přidáme třtinový cukr a důkladně promícháme tak, aby se veškerý cukr v limonádě rozpustil. Na závěr přidáme kostky ledu a 2 limetky nakrájené na čtvrtiny.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here