Na grilovací sezónu se těší všichni. Dopřejte si i letos svá oblíbená jídla. A nezapomeňte tentokrát obměnit menu o nečekaně dobré lahůdky. Připravte si čtyři skvělá jídla, kterým dominují melouny. Všechna připravíte bleskovou rychlostí, ale vzpomínat na ně budete s láskou ještě velmi dlouho. Melouny se do receptů hodí díky své šťavnaté chuti, o niž se postaralo horké španělské slunce. A také díky tomu, že neobsahují pecky. Kromě toho jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů.
Připravte si svěží melounové caprese se sušenou šunkou, melounové gazpacho, kořeněné melounové hranolky s limetkovým dipem a nakládané špízy s kuřecím masem. Potěšte své chuťové pohárky a ohromte hosty gastronomickou vynalézavostí.
Melounové caprese se sušenou šunkou
Vyzkoušejte oblíbenou klasiku v nové variaci. Svěží melounové caprese se sušenou šunkou je skvělý předkrm, který je hotový během okamžiku. Potřebovat budete:
- 100 g melounu
- 120 g ricotty
- 2 lžíce olivového oleje
- sušený česnek
- bazalku
- cherry rajčata
- sůl
- pepř
- balení sušené šunky
Ricottu smíchejte s olivovým olejem, sušeným česnekem, špetkou soli a pepře. Dejte na dno sklenice a ozdobte melounem nakrájeným na kostičky. Cherry rajčátka rozkrojte na poloviny. Přidejte plátek sušené šunky (můžete i rozdělit na více menších kousků). Osolte, opepřete, zalijte trochou olivového oleje a ozdobte bylinkami.
Polévka gazpacho
Oblíbenou španělskou polévku gazpacho známe všichni. Tento studený pokrm osvěží v letních dnech, a navíc dodá cenné vitamíny a minerály. Vyzkoušejte jeho lahodnou variaci s melounem. Připravte si:
- 100 g melounu
- ½ okurky
- 2 střední rajčata
- několik lístků bazalky
- případně máta, tymián
- hrst ledu
- sůl
- pepř
Okurku a meloun oloupejte a nakrájejte na větší kostky, vložte do mixéru. Čerstvá rajčata lehce nařízněte a rychle spařte v horké vodě. Díky tomu půjdou snadno oloupat. Oloupaná rajčata dejte do mixéru k okurce a melounu. Přidejte hrst ledu, několik lístků bazalky, špetku soli a pepře a rozmixujte do hladka. Zdobit můžete mátou, tymiánem. Podávejte chlazené.
Melounové hranolky s dipem
Chcete své hosty překvapit? Naservírujte jim kořeněné melounové hranolky s limetkovým dipem. Kombinace svěžích letních chutí, bylinek a neotřelé kombinace je zaručeně dostane. Zbylý dip můžete využít i k jiným jídlům třeba při letním grilování. Potřebovat budete:
- ½ meloun
- grilovací koření
- 1 zakysanou smetanu
- 1 plnotučný jogurt
- koriandr
- šalvěj
- limetku
- sůl
- pepř
Meloun nakrájejte na hranolky a lehce posypte grilovacím kořením. Nechte odstát zhruba 10 minut. Mezitím si připravte limetkový dip. Smíchejte jogurt, zakysanou smetanu, sůl, pepř, šťávu a hoblinky z kůry z limetky. Potom nasekejte šalvěj a koriandr nadrobno a přidejte do dipu. Hranolky lehce otřete a podávejte s limetkovým dipem jako lehké občerstvení.
Špízy s kuřecím masem a melounem
Maso a ovoce si dobře rozumí. V nakládaných špízech s kuřecím masem si vyloženě notují. A podobně na tom budete vy. Dopřejte si vynikající lahůdku z grilu, kterou v běžném grilovacím menu jen tak nenajdete. Připravte si:
- 200 g melounu
- 250 g kuřecích prsou
- 50 ml oleje
- grilovací koření
- 2 lžíce sójové omáčky
- pepř
- mátu
- tymián
na omáčku k podávání:
- 100 g jogurtu
- 2 lžíce tahini pasty
- citronovou kůru z 1 bio citronu
- sůl
- pepř
Nejdříve si naložte maso. Polovinu melounu rozmixujte se sójovou omáčkou, grilovacím kořením, pepřem, mátou, tymiánem a olejem. Do vzniklé směsi naložte na kostičky nakrájené kuřecí maso a nechte alespoň 1 hodinu odležet v lednici. Zbytek melounu si nakrájejte na kostičky. Postupně napíchejte na špejle maso a meloun a pokládejte na rozpálenou pánev nebo gril. Maso naložené v marinádě i meloun lehce zkaramelizují. Jakmile bude maso propečené sundejte špízy z pánve. Připravte si dip. Jogurt smíchejte s dvěma lžičkami tahini pasty, přídejte špetku soli a pepře a nakonec zamíchejte nastrouhanou citronovou kůru z bio citronu. Podávejte ke špízům.
Zdroj: Melouny Bouquet