Letní grilování jako gurmánský zážitek

0
427

Také jste si zamilovali letní posezení s přáteli a rodinou u grilu? Není divu, je to jeden z nejlepších způsobů, jak strávit příjemné společné chvilky u dobrého jídla. Na druhou stranu se může stát grilované maso a zelenina tak trochu stereotypem, proto řada lidí hledá nové nápady, co dalšího se dá na rozžhaveném roštu připravit. Ať již hledáte neotřelé pokrmy připravované na samotném grilu nebo skvělé přílohy k nim, nabízíme originální recepty. 

Burger se sýrem Grillami

Burger s Grillami a chipsem Gran Moravia 2

Suroviny pro 4 osoby

  • 4 bulky
  • 4 asi 1 cm tenké plátky sýra Grillami
  • 60 g sýra Gran Moravia
  • rukola
  • sůl, pepř
  • citron
  • extra panenský olivový olej
  • rajčatové pesto rosso

Příprava:

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a nastrouhejte na něj na jemném struhadle 4 hromádky sýru Gran Moravia. Pečte 5-10 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

Bulky rozkrojte a z vnitřní strany opečte. Na spodní půlku rozetřete rajčatové pesto. Plátky Grillami osušte papírovou utěrkou a na grilu opečte z každé strany do zlatova. Rukolu pokapejte citronem a olivovým olejem. Na půlku s pestem položte plátek ogrilovaného sýra, na něj rukolu a nakonec chips z Gran Moravia. Přiklopte horní částí bulky a podávejte.     

Rajčata plněná sýrem se salsou

Rajčata plněná sýrem Gran Moravia

Suroviny pro 6 osob:

  • 6 středně velkých rajčat
  • 125 g strouhaného sýra Gran Moravia
  • 125 g čerstvé smetany
  • 50 g mléka
  • 3 vejce
  • 20 g přepuštěného chladného másla
  • bazalka dle potřeby
  • sůl, bílý pepř
  • na salsu: čerstvá máta, olivový olej, půlka cibule

Příprava:

Odkrojte vrchní část rajčat tak, aby na ní zůstala stopka, a vydlabejte je. Připravte si náplň: všechny ostatní suroviny dejte do mísy a ušlehejte je. Rajčata naplňte, přiklopte odkrojenou vrchní částí, a nechejte upéct na grilu. Rošt umístěte spíše do vyšší pozice. Dužinu vydlabanou z rajčat použijte na přípravu salsy: dužinu rozmačkejte vidličkou a smíchejte s nadrobno nasekanou cibulí a mátou. Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.

Salát z carpaccia, sýru a čekanky

08 Salat carpaccio syrLatteria cekanka 004

Suroviny:

  • 200 g čekanky
  • 200–300 g carpaccio di bresaola na tenké plátky
  • 100 g sýru Latteria San Bovo z La Formaggeria Gran Moravia
  • sůl, pepř
  • oliv. olej, šťáva z citronu

Příprava:

Nakrájejte čekanku na nepravidelné kousky. Na dno servírovací mísy rozprostřete plátky carpaccio di bresaola, na ně kousky čekanky a sýru Latteria San Bovo. Ochuťte solí, pepřem, šťávou z citronu a olivovým olejem a podávejte. Můžete ozdobit rukolou či jiným salátkem.

Špaldový salát s hruškami a gorgonzolou

Spaldovy salat s hruskami a gorgonzolou 1

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 60 g sýru Gorgonzola piccante z La Formaggeria Gran Moravia
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 300 g špaldy
  • 1 lžíce medu
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 hrušky
  • svazek rukoly
  • sůl
  • pepř

Příprava:

Opláchněte špaldu a vařte ji v dostatečném množství osolené vody asi 45 minut. Slijte a nechte vychladnout. Olivový olej smíchejte s bílým octem, medem, špetkou soli a pepřem a dejte stranou. Opláchněte rukolu, osušte a nahrubo natrhejte. Gorgonzolu nakrájejte na kostičky. Omyjte hrušky, rozkrojte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké měsíčky. Ke špaldě přidejte rukolu, plátky hrušky a kousky gorgonzoly, ochuťte předem připravenou zálivkou s medem a servírujte.

Bulgur s cuketou, ricottou a bazalkou

Suroviny na 4 porce:

  • 150 g bulguru
  • 4 menší cukety
  • 10 stonků povařeného chřestu
  • 80 g ricotty vhodné na strouhání (ricotta montela) z La Formaggeria Gran Moravia
  • svazek bazalky
  • svazek máty
  • 100 g krůtího masa
  • extra panenský olivový olej
  • sůl, pepř

Příprava:

Uvařte bulgur dle návodu na balení, pak jej přendejte do mísy a zakapejte trochou oleje. Cukety nakrájené na nudličky orestujte na pánvi, osolte a ochuťte mátou a bazalkou natrhanou na malé kousky. Krůtí maso nakrájejte na malé kousky a opečte ho na pánvi. Společně v míse smíchejte uvařený bulgur, cuketu, chřest nakrájený na kolečka a maso, opepřete, případně dosolte. Na závěr přidejte nastrouhanou ricottu a podávejte.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here